Ελλάδα|25.01.2022 07:10

Κακοκαιρία Ελπίς - Ντάφης στο ethnos.gr: Πάνω από μισό αιώνα έχει να χτυπήσει σφοδρός χιονιάς για 2 συνεχόμενα χρόνια την Αθήνα

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πενήντα τέσσερα ολόκληρα χρόνια πέρασαν από το τότε που «χτύπησε» την Αθήνα σφοδρή χιονόπτωση για δύο συνεχόμενα χρόνια, ντύνοντάς την στα λευκά όπως έγινε πέρσι με την «Μήδεια» και φέτος με την «Ελπίδα». «Είναι κάτι πολύ σπάνιο και είχαμε να δούμε από το 1968 δύο συνεχόμενες χρονιές που εκδηλώθηκε πυκνή χιονόπτωση η οποία εκδηλώθηκε μέχρι τον Πειραιά και τη θάλασσα» δήλωσε στο ethnos.gr o Σταύρος Ντάφης, φυσικός και διδάκτορας Μετεωρολογίας και επιστηµονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και συμπλήρωσε: «Η ‘Ελπίδα’ ήταν κάτι που περιμέναμε. Δεν ξέρουμε αν θα ξαναχτυπήσει του χρόνου χιονοθύελλα την Αθήνα, σίγουρα όμως θα ξανασυμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία και με μεγαλύτερη ένταση».

Άνοδος βροχοπτώσεων-χιονοπτώσεων από 2010

Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία δεκαετία καταγράφεται μια τάση αύξησης του υετού (βροχοπτώσεις-χιονοπτώσεις) στον Ελλαδικό χώρο και είναι στατιστικά σημαντική σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία Ελλήνων ερευνητών, υπό τον συντονισμό του Δρ. Γιώργου Βαρλά. «Δεν γνωρίζουμε αν αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια παρανόηση από την κοινή γνώμη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί μόνο σε ακραίους καύσωνες το καλοκαίρι. Το χειμώνα θα έχουμε ακραίες ψυχρές εισβολές σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και ήδη το βιώνουμε. Είναι αλληλένδετα φαινόμενα. Αυτό που παρατηρείται από το 2010 είναι ότι αυξάνεται ο υετός και μεγαλώνει η συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων σε συνδυασμό με την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του αέρα».

Αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν μια επικείμενη μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων τα επόμενα 20 χρόνια, παρά την άνοδο που παρατηρήθηκε την τελευταία δεκαετία. Αντίθετα, η συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων (χιονοπτώσεις, βροχοπτώσεις) αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

«Δεν αποκλείεται  να έχουμε δύο ακραίες πολικές εισβολές μέσα στον ίδιο χειμώνα ή δύο πολύ ακραίους καύσωνες την ίδια χρονιά όπως είχαμε το περασμένο καλοκαίρι. Και αυτό θα εντείνεται κάθε χρόνο» σημειώνει ο κ. Ντάφης και συμπληρώνει: «Μπορεί αυτό να συμβεί και 2-3 φορές την επόμενη δεκαετία. Οι ακραίες καιρικές συνθήκες σε νότια γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης μπορούν να υπάρχουν στους φυσιολογικούς κύκλους του κλίματος, δηλαδή πάντα είχαμε ακραία φαινόμενα, όχι όμως με τόσο υψηλή συχνότητα εμφάνισης».

Απέχουμε από τους σιβηρικούς χειμώνες - Δεν απειλείται το μεσογειακό κλίμα

Παρά την σφοδρότητα και την ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων στο μέλλον ο κ. Ντάφης εκτιμά ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το να ζήσει συνθήκες «σιβηρικού χειμώνα», ενώ δεν απειλείται άμεσα και το μεσογειακό κλίμα. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις στις κλιματικές προσομοιώσεις ότι οι ακραίες θερμοκρασίες που θα ‘χτυπούν’ την Ελλάδα θα διαρκούν περισσότερες ημέρες, όπως συμβαίνει σε άλλους τύπους ψυχρότερου κλίματος. Αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες συνήθως δεν επιζούν πάνω από μια βδομάδα πάνω από την περιοχή μας. Δεν θα αλλάξει δραματικά το μεσογειακό κλίμα που έχουμε αλλά δεν αποκλείεται να έχουμε ακραία ξηρασία την επόμενη δεκαετία. Θα υπάρχουν ακόμη πιο απότομες μεταβολές του κλίματος για τις οποίες πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.». 

Η εργασία του Δρ. Γιώργου Βαρλά από το ΕΛΚΕΘΕ:

https://www.mdpi.com/2225-1154/10/2/12/htm

ειδήσεις τώραχιόνιαΚακοκαιρία Ελπίςχιόνιχιονοπτώσεις