Θεσσαλονίκη: Ιστορικό χαμηλό για τα ξενοδοχεία-Έπιασαν πάτο οι κρατήσεις-Όλα υπολειτουργούν
Τίμος ΦακαλήςΙστορικό χαμηλό καταγράφουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης καθώς αντίστοιχη εικόνα με την σημερινή δεν έχει καταγραφεί ούτε την περίοδο της οικονομικής κρίσης ούτε όμως και κατά την περίοδο της πανδημίας. Η ακύρωση πολλών συνεδρίων αλλά και η επικράτηση νέων μεταλλάξεων (Δέλτα και Όμικρον) ήταν οι κύριες αιτίες που έκαναν πολλούς να το ξανασκεφτούν και να ακυρώσουν ή να μεταθέσουν το ταξίδι τους στη Θεσσαλονίκη. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις ένα με δύο από τα συνολικά 150 ξενοδοχεία που διαθέτει ο νομός Θεσσαλονίκης καταφέρνει να έχει διψήφιο αριθμό κρατήσεων και αυτά όχι καθημερινά σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων της πόλης. «Όλα τα ξενοδοχεία υπολειτουργούν καθώς καθημερινά η Θεσσαλονίκη λειτουργεί με μονοψήφιες πληρότητες και 3,4,5 δωμάτια. Κανένα ξενοδοχείο δεν λειτουργεί πλήρως αυτή την στιγμή. Η πληρότητα για έναν φυσιολογικό Ιανουάριο κινούνταν κοντά στο 50%. Σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 η πτώση αγγίζει το 65-70%» τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος.
Από τον Νοέμβριο ξεκίνησε η πτωτική πορεία-Μηδενικές προκρατήσεις για τον Φεβρουάριο
Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα των προκρατήσεων και για τον Φεβρουάριο. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι συνεχίζεται σε μάκρος αυτή η δύσκολη κατάσταση γιατί όταν αυτή συμβαίνει για 15-20 μέρες το αντέχεις. Η ελάχιστη, όμως, κίνηση θα πάει και το Φεβρουάριο ενώ την ίδια στιγμή τα έξοδα τρέχουν. Δεν έχουμε ξαναζήσει σε τέτοιες συνθήκες, με τόσο μικρά νούμερα ακόμη και όταν ήρθε ο κορονοϊός». Η παρατεταμένη κρίση στον ξενοδοχειακό κλάδο της πόλης ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου και η επιβολή των μέτρων στη εστίαση με την απαγόρευση της μουσικής και το κλείσιμο τα μεσάνυχτα μετά τα Χριστούγεννα έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα.
Ακυρώθηκαν τα συνέδρια-Πελάτες μόνος για κηδείες και επισκέψεις σε γιατρούς
Παραδοσιακά η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη των συνεδρίων και των εκθέσεων, δίνοντας ώθηση και στο city-break. Aπό την αρχή της πανδημίας – Μάρτιο του 2020-, όλα τα συνέδρια πήραν αναβολή αρχικά για το επόμενο έτος (2021) και στη συνέχεια για το 2022. «Όλο αυτό το διάστημα δεν περιμέναμε κάποιο άλλο κόσμο. Από την στιγμή, όμως, που δεν υπάρχουν συνέδρια, στηριζόμαστε σε ανθρώπους που επισκέπτονται την Θεσσαλονίκη είτε για αναψυχή είτε για επαγγελματικούς λόγους. Σταμάτησαν, όμως, απότομα και αυτοί με τα μέτρα που αφορούσαν την εστίαση και την μουσική. Και από κει και πέρα έχουμε κόσμο που έρχεται για κηδείες ή για να επισκεφτεί κάποιο γιατρό».
Ελπίδες για ανάκαμψη από τον Μάρτιο
Στόχος όλων όπως εξήγησε ο κ. Μανδρίνος είναι να αντέξουν και να μπορέσουν να μείνουν ζωντανοί μέχρι την επανεκκίνηση η οποία φαίνεται ότι γίνει προς τα τέλη Μαρτίου «Παρατηρώντας τα κρούσματα υπάρχει μια αισιοδοξία ότι από τον Μάρτιο και μετά θα μπούμε σε μια κανονικότητα και θα μπορούμε να καλύπτουμε αρχικά τα έξοδά μας».
Μέχρι τότε τα ξενοδοχεία της πόλης για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν είτε δίνουν άδεις στο προσωπικό, είτε χρησιμοποιούν τα μέτρα της αναστολής εργασίας και το πρόγραμμα «Συνεργασία» αν απασχολούν πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων. Κάποιοί άλλοι ξενοδόχοι που διαθέτουν 2-3 ξενοδοχεία, έχουν κλείσει τα δύο, λειτουργούν μόνο το ένα, άλλοι προσχωρούν σε ανακαινίσεις αφού είναι άδεια, ενώ όλα τα ξενοδοχεία κρατούν κάποιους ορόφους εντελώς κλειστούς προκειμένου να κάνουν οικονομία κλίμακος κα να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς. Σε ό,τι αφορά τις άδειες νέων ξενοδοχείων που έχουν βγει στην πόλη, αυτές είναι ελάχιστες σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 3-4 νέα ξενοδοχεία με λίγες κλίνες (50-60) τα οποία απορροφά η πόλη όταν έχει κίνηση. Ωστόσο, ένα μεγάλο ξενοδοχείο δυναμικότητας 500 κλινών δεν έχει γίνει τα τελευταία δέκα χρόνια στη Θεσσαλονίκη.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό