Ελλάδα|04.02.2022 16:13

Συμβούλιο της Επικρατείας: «Όχι» στη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο

Σοφία Φασουλάκη

Με τη βούλα της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε αντισυνταγματική η πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ). Υπενθυμίζεται, ότι το 2020 το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πώληση τόσο της ΕΥΔΑΠ, όσο και της ΕΥΑΘ, αλλά έστειλε την υπόθεση για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω σπουδαιότητας.

Η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε αντισυνταγματική με δυο αποφάσεις του τη μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με την απόφαση η κίνηση αυτή «αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο, καίτοι είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, της μετόχου εφεξής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία είναι επιβεβλημένος ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και δια του μετοχικού της κεφαλαίου».

Μάλιστα, όπως εξηγούν οι σύμβουλοι επικρατείας «η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, επιδιώκει, προεχόντως, σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, με τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας προσιδιάζοντα στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών».

Νίκος Παππάς: Αναντικατάστατος ο ρόλος του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ

«Οι κρίσιμες υποδομές και επιχειρήσεις, όπως αυτές της ύδρευσης και της ενέργειας, πρέπει να διατηρηθούν ή να επιστρέψουν υπό δημόσιο έλεγχο για να διαφυλάξει η Πολιτεία τα βασικά δικαιώματα των πολιτών (απρόσκοπτη πρόσβαση στο νερό και το ρεύμα), να λαμβάνει πολιτικές υπέρ της κοινωνίας (κοινωνικά τιμολόγια, ανάσχεση αυξήσεων στους λογαριασμούς), να τις αξιοποιεί ως αναπτυξιακό εργαλείο της χώρας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

Προσθέτει ότι η διεθνής τάση των επαναδημοτικοποιήσεων και επανακρατικοποιήσεων επιχειρήσεων ύδρευσης και ενέργειας δείχνει ότι το μοντέλο των τελευταίων δεκαετιών απέτυχε: «Η χώρα δεν μπορεί να πλέει σε μεταμνημονιακά απόνερα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έσπευσε να παραδώσει τη ΔΕΗ στους ιδιώτες και κινείται για την ιδιωτικοποίηση των δικτύων νερού, πρέπει να αλλάξει ρότα. Στρατηγική μας επιλογή ο αναντικατάστατος ρόλος του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ».

ΜέΡΑ25 : Η απόφαση του ΣτΕ γκρεμίζει τις εγκληματικές μνημονιακές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια αγαθά

«Κόλαφο» για την μνημονιακή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη απόφαση το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του, στην οποία επισημαίνει παράλληλα ότι αποτελεί και «μια μεγάλη νίκη του κινήματος για το νερό στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ένα σπουδαίο νομικό έρεισμα απέναντι και σε αυτά που μεθοδεύει σήμερα η μνημονιακή Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με ΣΔΙΤ στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αθήνας, όπου δεν δίστασαν να αποκλείσουν κιόλας εντελώς προκλητικά την ίδια την ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό ώστε να επωφεληθούν οι γνωστοί: Άκτωρ, Ιντρακάτ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μηχανική. 

Δυστυχώς όμως για το σύνολο του μνημονιακού τόξου που ξεπουλάει τις βασικές υποδομές της χώρας σε κρατικοδίαιτους, παρασιτικούς ολιγάρχες, η κοινωνία αντιστέκεται και πολλές φορές νικά. Το ΜέΡΑ25 χαιρετίζει τον αγώνα των πολιτών και των εργαζομένων στο νερό και θα συνεχίσει να δίνει στο πλευρό τους τη μάχη για δημόσιο έλεγχο σε όλες τις βασικές, στρατηγικές υποδομές της χώρας, κόντρα στα μνημονιακά κόμματα, την τρόικα και την ολιγαρχία», καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος. 

ΕΥΔΑΠΕΥΑΘΣυμβούλιο της Επικρατείαςυπερταμείο