Ελλάδα|04.02.2022 17:52

Πυρόπληκτοι στο Μάτι: Κυρώθηκε από την Βουλή το Μνημόνιο με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις κοινωνικές κατοικίες - Καταψήφισε εν μέσω καταγγελιών ο ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Λιλιοπούλου

Καταψήφισε την κύρωση του Μνημονιου με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δωρεά 11 εκ. ευρώ για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών για τους πυρόπληκτους από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου και τομεάρχη Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου κατέθεσε αίτημα απόσυρσης του σχεδίου νόμου για το Μνημόνιο υποστηρίζοντας ότι άλλαξε ο σχεδιασμός για την ανέγερση νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική, ενώ προκύπτει και σειρά πολεοδομικών ζητημάτων. Κατά του μνημονίου τάχθηκαν επίσης το ΚΚΕ και το ΜέρΑ25.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε γράψει το «ethnos.gr», το Μνημόνιο μεταξύ της Ελληνικής και της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο και κυρώθηκε σήμερα Παρασκευή, προβλέπει την ανέγερση περίπου 100 κατοικιών των 80 τ.μ. σε ακίνητο του Δήμου Ραφήνας, και την αναβάθμιση ευρύτερου χώρου πρασίνου σε χώρο δασικής αναψυχής. Το κόστος των έργων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 12 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό το κόστος των αναγκαίων οικοδομκών αδειών και ο ΦΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεισφέρει με 11 εκ. ευρώ.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε ύστερα από μία θυελλώδη συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 10 το πρωί στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για σκάνδαλο σημειώνοντας πως δεν έχουν απαντηθεί τέσσερα βασικά ερωτήματα:

  • Γιατί ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για το νοσοκομείο στην Ανατολική Αττική παρά τις δεσμεύσεις της Ελληνικής πολιτείας, τις δεσμεύσεις και τις δηλώσεις του σημερινού και του προηγούμενου Πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Βουλής;
  • Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η κοινωνική κατοικία και μάλιστα με αυτήν τη μορφή της «συγκεντρωμένης» δόμησης χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι οι δικαιούχοι και αν θα αφορά σε μη εγκατεστημένους πυρόπληκτους;
  • Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η δασική αποκατάσταση σε μία έκταση η οποία βαρύνεται ήδη με δύο προκλητικές τροπολογίες που δίνουν τη δυνατότητα παραβίασης της δασικής νομοθεσίας για τη λειτουργία νυχτερινού κέντρου διασκέδασης; Είναι δυνατόν η χρηματοδότηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να κατευθύνεται για τέτοιες χρήσεις προς όφελος κάποιου επιχειρηματία;
  • Για ποιο λόγο προωθείται σήμερα η κύρωση ενώ υπάρχει πολεοδομικό κενό, χωρίς Προεδρικό Διάταγμα για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και μελλούμενη φωτογραφική πολεοδομική ρύθμιση (τοπικό ρυμοτομικό) για την κοινωνική κατοικία, δηλαδή αποσπασματική, εκτός της αποκατάστασης της περιοχής;

«Ζητάτε δηλαδή από τη Βουλή να εγκρίνει μία κύρωση που αλλάζει το σκοπό της συμφωνίας με την Κύπρο για το νοσοκομείο, να γίνει κοινωνική κατοικία, χωρίς όμως να γνωρίζει για ποιες εκτάσεις και με ποιους πολεοδομικούς/χωροταξικούς όρους θα γίνει. Μας ζητάτε δηλαδή να εγκρίνουμε κάτι το οποίο είναι απολύτως υποθετικό και επιπλέον είναι προκλητικά φωτογραφικό για την έκταση δασικής αναψυχής. Η κύρωση στην οποία προχωράτε προσβάλλει την Ελληνική Δημοκρατία έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές. Θεωρούμε ότι η διαδικασία νομοθέτησης είναι ιδιαιτέρως προβληματική» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Για «μηδενιστικό λόγο» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ταγαράς

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς μίλησε για «ισοπεδωτικές συμπεριφορές, μηδενιστικό λόγο, καταστροφολογία που ξεπερνά τα όρια. Μπορείτε να έχετε τις απόψεις σας τις οποίες ακούμε με σεβασμό. Λυπάμαι όταν εξαντλείται όλες τις ακρότητες. Σας απαντήσαμε σε όλα τα ερωτήματα. Δεν θέλετε να ακούσετε την αλήθεια» είπε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα ο κ. Ταγαράς επιχειρώντας να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν, είχε αναφέρει ότι του χρόνου την άνοιξη, δηλαδή 3,5 χρόνια μετά την έναρξη του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) θα είναι έτοιμος ο σχεδιασμός, κάτι το οποίο αποτελεί χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα, δεδομένου ότι τέτοιες διαδικασίες διαρκούν έως και 30 χρόνια. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το σχεδιο πόλης για το Κόκκινο Λιμανάκι, για το οποίο εκκρεμεί από το 2012 η πράξη εφαρμογής.

Η Κοινωνική Κατοικία

Αναφορικά με την αλλαγή σχεδιασμού και την χρησιμοποίηση των χρημάτων της δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανέγερση κοινωνικών κατοικιών, αντι για νοσοκομείο, είπε πως «δε γνώριζα αυτά που άκουσα σήμερα. Ομως γνωρίζω ότι μετά από συνεργασία και συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία, συμφωνήθηκε ως βέλτιστη αξιοποίηση τα χρήματα να αξιοποιηθούν για το χώρο της κοινωνικής κατοικίας».

Ως προς την ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών, σημείωσε ότι η αλλαγή οικοπέδου από την Αγία Μαρίνα που είχε αρχικά επιλεγεί στα Σκουφέικα έγινε επειδή εντοπίστηκαν ζητήματα δασικού χαρακτήρα στην πρώτη ύστερα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ενώ υπήρχαν και θέματα ιδιοκτησιακά (καταπατήσεις, κλπ).

Σημείωσε ότι τα σπίτια θα κατασκευαστούν σε έκταση περίπου 16 στρεμμάτων με μέσο Συντελεστή Δόμηςησης 0,5. Κατά συνέπεια θα προκύψουν περί περίπου 8.000 τ.μ. που αντιστοιχούν σε 100 κατοικίες των 80 τ.μ.

Επανέλαβε ότι ο σχεδιασμός είναι τέτοιος που θα επιτρέπει αυξομειώσεις στο εμβαδό των διαμερισμάτων. Τόνισε ότι το υπουργείο γνωρίζει τον αριθμό αλλά δεν έχει καταλήξει στα χαρακτηριστικά των δικαιούχων: «Οταν υπάρξουν οι λεπτομερείς αναφορές θα έχουμε και την προσαρμογή των τ.μ. αν θα είναι 80, 60 ή110. Αλλά αυτή είναι η έκταση στην οποία μπορούμε να προχωρήσουμε ως πρώτη σημαντική κίνηση κοινωνικής αποατάστασης γι΄αυτούς που δεν μπορούν να οικοδομήσουν εκεί που καταστραφηκαν τα σπίτια τους και χρήζουν κοινωνικής αποκατάστασης», υπογράμμισε ξεκαθαρίζντας ότι υπάρχει η συμφωνία των δημάρχων και των τοπικών κοινωνιών.

Ο χώρος δασικής αναψυχής

Για το ζήτημα της έκτασης δασικής αναψυχής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επεσήμανε ότι πρόκειται για τη θέση Μάτι του Αγίου Ανδρέα του δήμου Μαραθώνα, έκτασης 128 στρεμμάτων, στην οποία παλιά υπήρχαν οι κατασηνώσεις του ΝΑΤ.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΚΚΕ για το «παράθυρο» λειτουργίας νυχτερινών κέντρων εντός της έκτασης με τον νόμο 4684 του 2021 και μάλιστα με δυνατότητα λειτουργίας και μετά τη δύση του ηλίου κατά παρέκκλιση της δασικής νομοθεσίας, ο κ. Ταγαράς συμφώνησε πως στο συγκεκριμένο άρθρο γίνεται πράγματι ευθεία αναφορά στην εν λόγω έκταση, αλλά ανέφερε πως δεν τίθεται θέμα νυχτερινών κέντρων, αλλά αναψυκτηρίων.

Είπε ότι ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης παραμένει και προβλέπεται η εγκατάσταση μικρών ξύλινων λυόμενων οικημάτων για χρήση ως αναψυκτηρίων επιτρεπόμενης της λειτουργίας τους υπό την επίβλεψη του παραχωρησιούχου ώστε να εχει κάποια έσοδα που θα κατευθύνοται αποκλειστικά στη συντήρηση και προστασία του χώρου. Αναφερόμενος στην ανάγκη ύπαρξης της εν λόγω ρύθμισης για την περιοχή, είπε πως επειδή η χρήση ήταν κατασκήνωση, με την αλλαγή της χρήσης έπρεπε να κηρυχθεί η έκταση αναδασωτέα. Χρειαζόταν αυτή η ρύθμιση – σύμφωνα με τον υφυπουργό - για να μπορεί να λειτουργήσει ως δάσος αναψυχής και «να μη φαίνεται ότι αλλάζει η χρήση χωρίς θεσικά να κατοχυρώνεται η νεα χρήση ως χώρου δασικής αναψυχής».

Η διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού για το Μάτι

Το λόγο κατά τη συνεδρίαση πήρε και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας με στόχο να διευκρινίσει λεπτομέρειες για τη διαχείριση των χρημάτων του Ειδικού Λογαριασμού για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2018 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και 4μελή επιτροπή Διαχείρισης υπό τον εκάστοτε πρόεδρο του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Τασούλας ανέφερε συγκεκριμένα ότι:

  • Τα ποσά που εκταμιεύτηκαν έως τις εκλογες του 2019 ανέρχονται σε 6,9 εκ ευρώ.

  • Τα ποσά που εκταμιεύτηκαν από τις εκλογές του 2019 έως σήμερα ειναι 7,5 εκ. ευρω.

  • Οι εκταμιεύσεις μετά τις εκλογές αφορούν: 821.176 ευρώ προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για αμοιβες 11 μελετών για το ΕΠΣ, 550.000 ευρώ προς το υπουργείο Υποδομών για την πραγματοποίηση δαπανών για αποζημίωση αποκατάστασης χώρου και νόμιμης περίφραξης των πυροπληκτων περιοχων και 6.212.400 ευρώ προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δαπάνη υλοποίησης του πολεοδομικού σχεδιου εφαρμογής (β΄φάση).

  • Ο λογαριασμός έχει σήμερα περίπου 24 εκ. ευρώ

  • Πριν δύο χρόνια ελέγχθηκε η νομιμότητα των εκταμιεύσεων από ορκωτούς λογιστες και έως τώρα έχουν ελεγχθεί οι χρήσεις 2019, 2019 και 2020 και βρεθηκαν εντάξει, ενώ αναμένεται ο έλεγχος για τη χρήση του 2021.

  • Τα αποτελέσματα του ελέγχου και όλο το απολογιστικό υλικό εστάλη και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για περαιτέρω κατασταλτικό έλεγχο ώστε να είναι κατοχυρωμένη η νομιμότητα.

  • Οι πόροι του λογαριασμού προέρχονται από τον τακτικό προυπολογισμό, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδυσεων και από πολυπληθείς ειφφορές φυσικών, νομικών προσώπων, αλλοδαπών κρατων, κλπ.

  • Βασικοί χορηγοι του λογαριασμού ο οποίος όταν ξεκίνησε είχε 37 εκ ευρώ ήταν με 10 εκ η Βουλη των Ελλήνων, με 20 εκ. ο ΟΑΕΔ, με 5 εκ, η Τράπεζα της Ελλάδος και 1,5 εκ. μεγαλοι δωρητές μεταξύ των οποίων η πρεσβεία της Σερβίας με 200.000 ευρώ, της Αλβανίας με 100.000 ευρώ, ενώ υπήρχαν και πάρα πολλές εισφορές ιδιωτων.

  • Οργανο διαχείρισης είναι 4μελής επιτροπή υπό τον πρόεδρο της Βουλης, ενώ την επιτροπή συμπληρώνουν ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου (σήμερα κ. Σκέρτσος), ο υπουργός Υποδομώνκαι ο υπουργός Οικονομικών.

  • Αρμόδιο όργανο κίνησης του λογαριασμού είναι ο υπουργός οικονομικών, ενω ο λογαριασμός τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

ΜάτιΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαπυρόπληκτοιΜάτι πυρκαγιά