Κορονοϊός: Πότε πετάμε τη μάσκα - Πότε θα έχουμε άρση μέτρων
NewsroomΣε τροχιά σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα που πάντως συναρτάται από τη συνέχιση της εμβολιαστικής κάλυψης φαίνεται πως μπαίνει η χώρα. Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης που σχολίασε πως βούληση της κυβέρνησης είναι να γυρίσουμε σε πλήρη κανονικότητα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Στόχος είναι η επιστροφή στην κανονικότητα το Πάσχα αλλά τα καρναβάλια είναι για μια ακόμη χρονιά στον αέρα αφού βελτίωση ως προς την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα αναμένεται από τέλη Φεβρουαρίου.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3, στο θέμα των καρναβαλιών, λέγοντας ότι θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες από τους ειδικούς. Σημείωσε ωστόσο ότι προκαλούν ανησυχία οι μεγάλες συγκεντρώσεις.
Τι θα γίνει με τη μάσκα
Την άποψη πως η χρήση της προστατευτικής μάσκας για τον κορονοϊό θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι διατύπωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Εξήγησε πως σταδιακά τα μέτρα κατά του κορονοϊού θα χαλαρώσουν, ωστόσο τόνισε ότι οι μάσκες δε γίνεται να αφαιρεθούν: «Σιγά - σιγά θα μειωθούν τα μέτρα αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι τελείωσαν. Όταν λέμε ότι τελείωσαν, πετάμε και τη μάσκα. Η μάσκα όμως δεν πετιέται σε κλειστούς χώρους και ΜΜΜ. Θα μείνει τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι».
Υποστήριξε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να υπάρξουν νέα πανδημικά κύματα αλλά θα μπορούν να ελεγχθούν διότι θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί. Πρόσθεσε παράλληλα ότι δεν έχει κανένα νόημα η επέκταση της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή καθώς θα δημιουργήσει αντιπαραθέσεις.
Σε σχέση με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της novavax σημείωσε πως είναι ένα σκεύασμα με λιγότερες παρενέργειες αλλά και με χαμηλό κόστος γεγονός που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί ο ΠΟΥ για να οχυρωθούν οι χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Για τους ανεμβολίαστους και όσους έχουν εμβολιαστεί με δυο μόνο δόσεις τόνισε ότι ανάλογα με τα συμπτώματα που τους παρουσιάζονται σε περίπτωση που νοσήσουν, πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναμονή 5-6 ημερών στο σπίτι.
Κλειδί για την πτώση των σκληρών δεικτών τα αντιικά φάρμακα
«Κλειδί» το οποίο θα συμβάλλει στην πτώση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, χαρακτήρισε τα αντιικά φάρμακα ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η εισαγωγή των αντιικών φαρμάκων θα βοηθήσει στην πτώση των σκληρών δεικτών, ειδικά αν επιβεβαιωθεί ότι αντιμετωπίζουν κατά 50% αποτελεσματικά τη βαριά νόσο», τόνισε ο καθηγητής.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου πανδημικού κύματος τόνισε πως είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς προβλέψεις ωστόσο συμφώνησε πως μπορεί να υπάρξει μια ελεγχόμενη χαλάρωση: «Η ιστορία και η εξελικτική βιολογία λέει πως οι ιοί γίνονται πιο μεταδοτικοί αλλά και πιο ήπιοι. Οι πιθανότητες με δεδομένο της ανοσίας και τον εμβολιασμό , δείχνει πως μπορούμε σιγά σιγά να χαλαρώσουμε, ειδικά κάποιες ηλικιακές ομάδες. Η νόσος έχει απειροελάχιστες πιθανότητες πια να προκαλέσει κάτι σοβαρό σε κάποιον τριπλά εμβολιασμένο κάτω των 50 ετών. Πρέπει να προστατέψουμε τους ευάλωτους».
Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο καθηγητής και ενόψει του Πάσχα το οποίο εκτίμησε πως θα το γιορτάσουμε «σε βαθμό προσεγμένης κανονικότητας με ορισμένα ήπια υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα μας επιτρέψουν να έχουμε άνετη κοινωνική και οικονομική ζωή».
Σχετική ανοσία αγέλης μέχρι το Πάσχα
Την ίδια ώρα ο καθηγητής Πνευμονολογίας- Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως μέχρι το Πάσχα θα έχουμε μία σχετική ανοσία αγέλης.
Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 εκτίμησε ότι «περίπου το Πάσχα θα φτάσουμε σε μια σχετική ανοσία αγέλης, δυστυχώς όχι με ασφαλή τρόπο μέσω εμβολιασμού, αλλά μέσω νόσησης με ό,τι επικίνδυνο συνεπάγεται αυτό».
Ο καθηγητής ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «δυστυχώς αποφασίσαμε να φτάσουμε σε υψηλά ποσοστά ανοσίας αγέλης με λανθασμένο τρόπο γιατί δεν έχουμε την εμβολιαστική κάλυψη που θα έπρεπε, ειδικά στις ηλικίες άνω των 60 ετών. Εκεί έχουμε έλλειμμα γύρω στις 300.000 ανθρώπους».
Υπογράμμισε εμφατικά τη «ανάγκη να δημιουργηθούν εμβολιαστικές αλυσίδες και να πειστεί ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη, να το πράξει» σημειώνοντας ότι όσο έχουμε πληθυσμιακές ομάδες που παραμένουν ανεμβολίαστες, δεν μπορούμε να πούμε ότι θα ησυχάσουμε από τον κορονοϊό.
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό. Η παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο νοσογόνος και θνησιγόνος σε σύγκριση με το στέλεχος Δέλτα, αλλά διατηρεί σημαντικό ποσοστό νοσογόνου και θνησιγόνου δύναμης. Από την αρχή του χρόνου χτυπάει αλύπητα κι έχουμε μέχρι σήμερα 800.000 διαπιστωμένα κρούσματα».
Ακόμα υπογράμμισε πως «Καμία ανοσία δεν είναι μόνιμη έναντι του κορονοϊού. Προφανώς, όσες δόσεις εμβολίου κάνει κανείς , τόσο πιο μακροχρόνια θα είναι η ανοσία που θα έχει».
Ώρα για κανονική ζωή στους νέους εμβολιασμένους
Μήνυμα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να αντέξει για να έχουμε άρση των μέτρων για τον κορονοϊό έστειλε καθηγητής Πνευμονολογίας & Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλώντας στο Open.
«Τελευταία έχουμε αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομείο. Αλλά κυρίως για άλλες νόσους με κορονοϊό μαζί. Αυτό θα φέρει περισσότερους θανάτους τις επόμενες μέρες!», εκτίμησε και συμπλήρωσε πως «οι νοσηλευόμενοι είναι κυρίως υπερήλικες και ανεμβολίαστοι».
«Για τους νεότερους εμβολιασμένους να σκεφτόμαστε σιγά σιγά μέτρα απελευθέρωσης! Για αυτούς είναι ώρα να σκεφτούμε μία κανονική ζωή», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.
«Οι πανδημίες τελειώνουν όταν ανοσοποιείται ο πληθυσμός και αυτό το βλέπουμε τώρα. Γι' αυτό είμαστε αισιόδοξοι», τόνισε και κατέληξε πως και στο θέμα της τρίτης δόσης του εμβολίου είμαστε μπροστά από πολλές άλλες χώρες.
- Φωτιά στο εργοστάσιο «Καραμολέγκος» στο Κορωπί: Καταστράφηκε ολοσχερώς διώροφο κτίριο
- Έρχονται κι άλλες καρατομήσεις στην Aστυνομική Διεύθυνση Χανίων μετά το σοκαριστικό τροχαίο - Οι νέες αποκαλύψεις και οι ευθύνες των αστυνομικών
- Μπλίνκεν: Το σχέδιο για την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση της Γάζας - «Είμαστε κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση πυρός και ομήρους»
- Σύμβουλος της βασίλισσας Ελισάβετ ήταν κατάσκοπος της Σοβιετικής Ένωσης: Τι αποκαλύπτουν απόρρητα έγγραφα