Ελλάδα|07.02.2022 13:18

Αγρότες: Κλιμάκωση κινητοποιήσεων - Πού βγαίνουν τρακτέρ στους δρόμους

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με τα μπλόκα να αυξάνονται συνεχώς σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Μέχρι στιγμής τρακτέρ δεν έχουν κλείσει κάποιο οδικό σημείο και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, με εξαίρεση τον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα, τον οποίο έχει κλείσει η αστυνομία από το μεσημέρι της Παρασκευής, πρώτη μέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται από στιγμή σε στιγμή να ξεκινήσουν και αποκλεισμοί στο οδικό δίκτυο, αφού συσκέψεις μεταξύ των αγροτών, για τη μορφή που θα λάβουν οι κινητοποιήσεις, πραγματοποιούνται συχνά σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Η πιο σημαντική ημέρα για την πορεία των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι είναι η Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, αφού μέχρι τότε αναμένεται να έχουν βγει μαζικά τρακτέρ σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν μαζικοί πληθυσμοί αγροτών.

«Ουσιαστικά, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι κινητοποιήσεις, ακόμα δεν έχουμε βγει στους δρόμους. Από ώρα σε ώρα ολοένα και περισσότερα μπλόκα θα σχηματίζονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι κινητοποιήσεις που ξεκινάμε, δεν έχουν προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με τις εξελίξεις. Μεταξύ των αγροτών υπάρχει διάθεση και αγωνιστικότητα. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά μας και θα έχουμε καλά αποτελέσματα. Αν δεν υπάρξουν λύσεις, δε θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε. Η ακρίβεια μας έχει πνίξει. Το κλείσιμο των δρόμων δεν είναι πανάκεια. Αλλά ακόμα κι αν κλείσουν δρόμοι, η ταλαιπωρία των πολιτών θα είναι ασήμαντη μπροστά σε αυτό που αντιμετώπισαν τόσοι άνθρωποι στην Αττική Οδό με δύο πόντους χιόνι», λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Νομού Λάρισας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, Ρίζος Μαρούδας.

Αυξάνονται τα μπλόκα

Αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο μπλόκο είναι αυτό της Νίκαιας, το οποίο είναι γνωστό και ως το πιο «σκληρό» από παλαιότερες αγροτικές κινητοποιήσεις. Κατά τον κ. Μαρούδα, στο σημείο υπάρχουν περίπου πεντακόσια τρακτέρ από σχεδόν ολόκληρη τη Θεσσαλία, δύναμη που εντός της ημέρας αναμένεται να αυξηθεί. Αυτό διότι αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούν σύσκεψη αγρότες από τη νότια πλευρά του νομού Λάρισας, προς την πλευρά των Τρικάλων, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουν απόφαση να ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκαιας.

Παράλληλα, αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στις δύο πλευρές οδικών δικτύων στην Άρτα, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα και την Κρήτη, ενώ σήμερα αναμένεται να βγουν στους δρόμους τρακτέρ και στην Ηλεία. Επίσης, σήμερα Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου και αύριο Τρίτη 8 του μήνα θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις μεταξύ των αγροτών, προκειμένου να αποφασιστεί η κάθοδος τρακτέρ και σε Βοιωτία, Φθιώτιδα, Νάουσα, Βέροια, Σέρρες και Καβάλα και αλλού.

Παράλληλα, σήμερα αναμένεται να βγουν τρακτέρ στις πλατείες χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα σε Επανομή  Βασιλικά, Τρίλοφο και Θέρμη. Οι αγρότες σχεδιάζουν να παραμείνουν στις πλατείες μέχρι το βράδυ της Τρίτης και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους. Προς το παρόν δεν αναμένεται να κλείσουν κάποιο δρόμο.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες ζητούν να προμηθεύονται αφορολόγητο πετρέλαιο για τα μηχανήματά τους, να χορηγείται επιδότηση από την Πολιτεία στην προμήθεια των πρώτων υλών και στις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, να υπάρξει αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς μετά από φυσικές καταστροφές, να δίνονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις, να γίνουν έργα υποδομής για περισσότερη ασφάλεια των περιουσιών τους από φυσικές καταστροφές και να υπάρξει μείωση στο κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα.

αγρότες μπλόκακινητοποιήσειςειδήσεις τώρααγρότες