Ελλάδα|04.02.2019 19:18

Υπόθεση αποφυλακίσεων: Γνωστός ισοβίτης θέλει να μπλοκάρει την έρευνα

Σοφία Σπίγγου

«Μπλόκο» στην συνέχιση της έρευνας για την υπόθεση των παράνομων αποφυλακίσεων  με κεντρικό πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο, επιχειρεί να βάλει ο γνωστός ισοβίτης που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση. Πρόκειται για τον δεύτερο κρατούμενο που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση και βρίσκεται μεταξύ των 16 προσώπων που έχουν κληθεί από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς να δώσουν εξηγήσεις. Σήμερα (4/2), κατέθεσε μέσω της συνηγόρου του Βάσως Πανταζή, ένσταση απόλυτης ακυρότητας της προκαταρκτικής εξέτασης υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε παράνομο αποδεικτικό υλικό το οποίο καταγράφεται σε τρεις ψηφιακούς δίσκους CD.

Ο ισοβίτης, ο οποίος φέρεται να έκανε χρήση πλαστών πιστοποιητικών προκειμένου να αποφυλακιστεί, καταγγέλλει ως μη νόμιμη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την άρση απορρήτου από τις αρμόδιες αρχές. Στην πολυσέλιδη αναφορά του καταλήγει στο συμπέρασμα πως πρόκειται για παράνομες καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών από την ΕΥΠ και «αποτελούν παράνομο αποδεικτικό υλικό».

Όπως επισημαίνει στο έγγραφο του προς την εισαγγελία Διαφθοράς, η καταγραφή «δεν έγινε κατόπιν διάταξης του αρμόδιου Εισαγγελέα της ΕΥΠ, η οποία να εγκρίθηκε από τον Εισαγγελέα Εφετών, ενώ «η επισύνδεση για να γίνει καταγραφή του περιεχόμενου των συνομιλιών που έχουν λάβει χώρα μέσω παρόχου κινητής τηλεφωνίας, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, δεν μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν, αφού οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας δεν μπορούν ως αναφέρθη να αποθηκεύουν περιεχόμενο συνομιλιών προσώπων».

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι «δεν είχε υπάρξει καν άρση απορρήτου εκείνο το χρονικό διάστημα για τα τηλέφωνα των φυσικών προσώπων που φέρονται να συνομιλούν», και καταλήγει πως «πρόκειται ξεκάθαρα για παράνομες καταγραφές της ΕΥΠ». Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι στην περίπτωση που ληφθεί υπόψη από τις δικαστικές αρχές παράνομο αποδεικτικό μέσο, η όλη ποινική διαδικασία πάσχει από απόλυτη ακυρότητα αφού  θίγεται το δικαίωμα του υπόπτου σε μια δίκαιη δίκη.

«Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η λήψη υποκλοπής καθώς και η χρήση προϊόντων υποκλοπής για την απόδειξη διάπραξης αξιόποινων πράξεων του καταγραφόμενου προσώπου ή τρίτου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό μέσο σε δίκη κατά αυτών» τονίζει. Για τους λόγους που αναφέρει στο έγγραφό του, ο ισοβίτης ζητά να εξαχθεί από την δικογραφία, το σύνολο των παρανόμως καταγραφέντων τηλεφωνικών επικοινωνιών που κατέγραψε η ΕΥΠ και οι οποίες περιλαμβάνονται σε 3 ψηφιακούς δίσκους CD και να κληθεί  εκ νέου, εάν ακόμη κρίνεται ύποπτος από τις Αρχές.

Σημειώνεται, ότι για την υπόθεση έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου συνολικά 16 άτομα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις, κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ψευδούς βεβαίωσης, δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σημείωση:

Επισημαίνεται ότι με την υπ’ αριθμ. 177/2023 απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, η οποία έχει καταστεί αμετάκλητη, ο κ. Αριστείδης Φλώρος, κηρύχθηκε ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του δικηγόρου Γεώργιου Αντωνόπουλου. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Αριστείδης Φλώρος αθωώθηκε και για όλες τις αποδοθείσες σε βάρος του κατηγορίες στην υπόθεση ENERGA, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 575/2024 απόφασης του Αρείου Πάγου.

φυλακέςέρευναΑριστείδης Φλώρος