Ελλάδα | 01.03.2022 10:19

Πόλεμος Ουκρανία: Πάνω από 1.000 πρόσφυγες πολέμου μέσω Προμαχώνα στην Ελλάδα

Τίμος Φακαλής

Με δάκρυα στα μάτια, ταλαιπωρημένοι, έχοντας διανύσει πολλά χιλιόμετρα, αρχικά πεζοί μέχρι τα σύνορα με την Ρουμανία και στη συνέχεια οδικώς με λεωφορεία και αυτοκίνητα ταξιδεύοντας 24 ώρες ως τον Προμαχώνα φτάνουν Ουκρανοί και ομογενείς στην Ελλάδα, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συνοριακκού σταθμού στον Προμαχώνα έχουν περάσει στα ελληνικά σύνορα σχεδόν 1.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία από την Παρασκευή.

Λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη αναχωρούν με προορισμό τα σύνορα με την Μολδαβία προκειμένου να παραλάβουν πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο στην Ελλάδα όπου φιλοξενούνται από συγγενείς και φίλους. «Όσοι δεν έχουν συγγενείς και φίλους τους βοηθάμε να νοικιάσουν σπίτι ή τους φιλοξενούμε και μεις στα σπίτια μας» δήλωσε στο ethnos.gr o Παύλος Χαλδαϊόπουλος ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου ο οποίος μεταφέρει πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Θεσσαλονίκη.   

«Ξαναφεύγω το απόγευμα της Τετάρτης για το Ταμπάκι που βρίσκεται στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας. Αυτή την στιγμή μας περιμένουν 86 γυναίκες και παιδιά για να επιστρέψουν. Το προξενείο υποσχέθηκε ότι θα τους επαναπατρίσει με αεροπλάνα αλλά δεν έγινε τίποτα. Τα τηλέφωνα χτυπούν ασταμάτητα και μας ζητούν να πάμε να τους πάρουμε» δήλωσε στο ethnos.gr ο κ. Χαλδαϊόπουλος.

«Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε όταν επιστρέψουμε στην Ουκρανία»

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως λέει ο ίδιος κλαίνε καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής. «Άφησαν τους άντρες τους και τους πατεράδες τους να πολεμήσουν. Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, τις περιοχές τους και δεν ξέρουν τι θα βρουν όταν επιστρέψουν». Οι περισσότεροι επιβάτες είναι γυναίκες και παιδιά. Αν και τα χιλιόμετρα δεν είναι πολλά, περίπου 1200, από τα σύνορα της Μολδαβίας με την Ουκρανία μέχρι την Θεσσαλονίκη, εντούτοις το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες εξαιτίας των συνοριακών ελέγχων. Το εισιτήριο για Ελλάδα κοστίζει 100 ευρώ.Αρκετοί είναι και αυτοί που δεν διαθέτουν διαβατήρια και δεν μπορούν να ταξιδέψουν παραμένοντας εγκλωβισμένοι στην εμπόλεμη Ουκρανία. Το πρώτο λεωφορείο με πρόσφυγες έφτασε από την Ουκρανία στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή ενώ τουλάχιστον άλλα 10 λεωφορεία έφυγαν την ίδια μέρα από την Ελλάδα για να παραλάβουν ομογενείς.  

350.000 πέρασαν τα σύνορα της Πολωνίας

Στο μεταξύ μέρα με την ημέρα αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία εισβάλλοντας στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, οι Ουκρανοί πρόσφυγες ξεπερνούν πλέον το μισό εκατομμύριο, με καταγγελίες για ρατσιστική αντιμετώπιση των Αφρικανών προσφύγων. 

Η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων έχει καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία. Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιε Βάσικ.

ΟυκρανίαΡωσίαΘεσσαλονίκηπόλεμοςειδήσεις τώραπρόσφυγες