Ελλάδα|02.03.2022 23:18

Καλούνται να επιστρέψουν μέρος των αποδοχών που έχουν λάβει από το 2016 οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ

Μαρία Λιλιοπούλου

Στην επιστροφή μέρους της μισθοδοσίας που έχουν λάβει από το 2016 και μετά υποχρεώνει τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις πρότυπες προτάσεις που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη ως συνέχεια της σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Για την ίδια ημέρα οι εργαζόμενοι έχουν προγραμματίσει 4ωρη στάση εργασίας και ως εκ τούτου αύριο η Θεσσαλονίκη θα μείνει χωρίς λεωφορεία από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΘ σε επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού σημειώνει πως οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα τη στάση εργασίας σε όλες τις ειδικότητες, ενώ από την πλευρά της η διοίκηση του ΟΑΣΘ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγω για «αιφνιδιαστική» κίνηση των εργαζομένων και αναφερει ότι θα κινήσει διαδικασίες για να κηρυχθεί η στάση εργασίας παράνομη και καταχρηστική.

Τι ορίζει η τροπολογία

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι εργαζόμενοι καλούνται να επιστρέψουν ποσοστό 10% των μισθολογικών διαφορών, οι οποίες αφορούν στις καταβληθείσες μισθολογικές παροχές προς τους εργαζομένους του ΟΑΣΘ για το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως και τον Σεπτέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών, το ύψος των εν λόγω μισθολογικών διαφορών ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 13 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την τροπολογία δε θα αναζητηθεί το 90% της μισθολογικής διαφοράς, ενώ για το υπολειπόμενο 10% που θα πρέπει να επιστραφεί θα ακολουθήσει Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών για τον τρόπο υπολογισμού, τις προϋποθέσεις και τις λεπτομέρειες αναζήτησης και επιστροφής από τους εργαζομένους.

Οπως επισημαινεται η γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. έχει δεσμευτική ισχύ, ενώ το 10% που πρόκειται να αναζητηθεί από τους εργαζομένους «αποτελεί εύλογη επιστροφή, για το προσωπικό και για τη συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού».

μισθολόγιοΘεσσαλονίκηαστικά λεωφορείαΟΑΣΘειδήσεις τώραστάση εργασίας