Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Τα πορίσματα για τον θάνατο της Μαλένας και της Ίριδας
NewsroomΗ υπόθεση των τριών κοριτσιών που πέθαναν στην Πάτρα περιπλέκεται με τις Αρχές να αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» έφερε στο φως το πόρισμα θανάτου για τα δύο από τα τρία κορίτσια της οικογένειας, την Μαλένα και την Ίριδα.
Όπως προκύπτει από την έκθεση της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα για την Ίριδα και από την πραγματογνωμοσύνη του ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη για την Μαλένα, ο θάνατος των παιδιών δεν φαίνεται να προήλθε από κάτι εξωγενές.
Ωστόσο, ήδη είναι σε εξέλιξη πιο εξονυχιστικές και εξειδικευμένες εξετάσεις και για τα τρία κορίτσια, ενώ ταυτόχρονα το Τμήμα Ανθρωποκτονιών επεξεργάζεται και συσχετίζει νέα στοιχεία που έχουν χρονική αλληλουχία με τη νοσηλεία των τριών κοριτσιών και από τα οποία έχουν προκύψει καίρια κεφάλαια προς διερεύνηση.
Στην ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής που διενήργησε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, στις 22 Μαρτίου του 2021, αναφέρεται πως το αβάπτιστο τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη βρέθηκε νεκρό μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 21 Μαρτίου και περί ώρα 11.30 στην κούνια του. Διακομίστηκε με μονάδα του ΕΚΑΒ στο Καραμανδάνειο, όπου τυπικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μαζί, εστάλη από το 1ο Αστυνομικό Τμήμα και ένα ύφασμα τύπου πετσετέ με ίχνη ουσίας, πιθανόν αίματος το οποίο είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι εξωτερικά στο σώμα δεν βρέθηκαν κακώσεις. Επίσης, κακώσεις δεν βρέθηκαν στο κεφάλι, ούτε και σε άλλα σημεία όργανα του σώματος κατά τη νεκροτομή που ακολούθησε. Η τραχεία ήταν ελεύθερη χωρίς την παρουσία ξένου σώματος, ενώ στους πνεύμονες εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Στην καρδιά δεν παρατηρήθηκαν ισχαιμικές ή αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Οι δε εργαστηριακές εξετάσεις, ήταν όλες αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες.
Στην ιστολογική εξέταση που ακολούθησε, σε πολλαπλές τομές που ελήφθησαν από την καρδιά, δεν αναγνωρίστηκαν μικροσκοπικά ο φλεβοκόμβος και κολποκοιλιακός κόμβος.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα, «ο φλεβοκόμβος, μια ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου της καρδιάς, είναι η περιοχή προέλευσης ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος. Μικροσκοπικά αυτά τα κύτταρα αποτελούν διαφοροποιημένα μυοκαρδιακά κύτταρα. Είναι ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος, είναι ένα σύμπλεγμα κυττάρων στο κέντρο της καρδιάς ανάμεσα στους κόλπους και στις κοιλίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις σε μορφολογικά φυσιολογικές καρδιές το ερεθισματογωγό σύστημα, μπορεί να μην αναπτυχθεί και να είναι αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ως συμπέρασμα, ο θάνατος του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη, επήλθε συνεπεία υποπλασίας – αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς – πνευμονικού οιδήματος».
Η έκθεση για τη Μαλένα
Στο πόρισμα του πραγματογνώμονα ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη για την Μαλένα το συμπέρασμα αναφέρει τα εξής: «Η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13/4/2019 από αδιευκρίνιστα αίτια. Με την νεκροτομή δεν διαπιστώθηκε προφανής αιτία θανάτου, με την τοξικολογική εξέταση δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια».
Ο πραγματογνώμονας αναφέρει σε άλλο σημείο του πορίσματός του, ότι με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν στην διάθεσή του, ο θάνατος του παιδιού σχετίζεται με αιτίες που περιγράφονται παραπάνω. Σημειώνει δε, ότι αυτή η ηπατική βλάβη εξελίχθηκε αιφνίδια, διότι δεν προκύπτει από το ιστορικό εύρημα χρόνια – προϋπάρχουσα ηπατική νόσος. Επίσης, σημειώνεται ότι στο αποτέλεσμα της ιστολογικής εξέτασης καταγράφεται ότι κατά την εξέταση της καρδιάς δεν διαπιστώθηκαν ιστοπαθολογικές αλλοιώσεις ορατές στο σχετικό έγγραφο.
- Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
- Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
- Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
- Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»