Ελλάδα|03.03.2022 14:27

Πόλεμος Ουκρανία: Έφυγε από το Ντνίπρο το κονβόι των Ελλήνων - Την πιο δύσκολη στιγμή περιγράφει ο Σωτήρης Δανέζης

Newsroom

Από την περιοχή Ντνίπρο της Ουκρανίας αποχώρησε το κονβόι με τους Έλληνες ομογενείς που ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι την Τετάρτη από τη Μαριούπολη, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του OPEN, Σωτήρη Δανέζη. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας νοτιανατολικά Κιέβου, στον ποταμό Δνείπερο.

Όπως ανάφερε στο δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο Σωτήρης Δανέζης ο πρώτος σταθμός είναι η πόλη Κριβοριοφ και μετά η πόλη Πολάνκα. Στη συνέχεια οι Έλληνες ομογενείς θα κατευθυνθούν προς την Οδησσό, με στόχο αργά το βράδυ τα 25-30 πλέον αυτοκίνητα να βρεθούν στα σύνορα με τη Μολδαβία.

Ο απεσταλμένος του OPEN μίλησε για το ιδιαίτερα δύσκολο και επικίνδυνο ταξίδι που ξεκίνησε από τη Μαριούπολη. Τα αυτοκίνητα πέρασαν μέσα από οδοφράγματα και εμπόδια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυσκολότερη στιγμή ήταν την Τετάρτη όταν τα αυτοκίνητα δέχτηκαν προειδοποιητικά πυρά και άλλαξαν διαδρομή για τρίτη φορά όταν συνάντησαν στον δρόμο τους μια κατεστραμμένη γέφυρα. Το περιστατικό συνέβη 20 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τη Μαριούπολη.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Καθηλωτική μαρτυρία για τη νύχτα που πέρασε

Οι οικογένειες των ομογενών βρίσκονται όλοι στα οχήματα, ενώ υπάρχουν και πάρα πολλά παιδιά για τα οποία έχει τοποθετηθεί ειδική ένδειξη στα αυτοκίνητα ώστε να μην κινδυνέψουν από τα πυρά.

Στην κάμερα του Ανοιχτού Καναλιού μίλησε ο κύριος Γιάννης Μπερσίμης, δημόσιος υπάλληλος από την Αθήνα που βρέθηκε με την οικογένειά του στο χωριό Σαρτανά. Οι περιγραφές του είναι συγκλονιστικές.

«Ζήσαμε το πολεμικό σκηνικό από την αρχή. Η διαφυγή ήταν περιπετειώδης, όπως και το βράδυ που περάσαμε στη Ζαπορίζια. Στη Μαριούπολη δεχθήκαμε βομβαρδισμούς, στον δρόμο συναντήσαμε μάχες, το βράδυ μείναμε σε καταφύγιο», λέει.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξιδεύουν οι άνθρωποι είναι δύσκολες, καθώς το κρύο είναι έντονο. «Την ώρα που ηχούν οι σειρήνες δεν μπορείς να συντονιστείς. Το μόνο που κοιτάς είναι να πάρεις τα παιδιά σου και να φύγεις. Εμείς αφήσαμε πίσω την οικογένεια της συζύγου μου, δεν ήρθε μαζί επειδή δεν είχε διαβατήριο. Ο πατέρας της βρίσκεται σε καταφύγιο και είναι άρρωστος».

«Είναι τρομακτικό να περνάς από καμμένα σπίτια, να βλέπεις κόσμο κάτω και να μην ξέρεις αν είναι νεκροί ή ζωντανοί. Οι ψυχές των παιδιών μας είναι το σημαντικότερο», σημείωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη τα πρώτα οχήματα στο κονβόι δέχτηκαν πυρά

Η ανακοίνωση

«Το Κέντρο Αντιμετώπισης Παραπληροφόρησης στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας προειδοποιεί για πιθανή πρόκληση του εχθρού!

Ρώσοι κατακτητές υπό το πρόσχημα του ουκρανικού συντάγματος Αζόφ ετοιμάζουν χτύπημα στην αυτοκινητοπομπή εκκένωσης που διοργάνωσε το Ελληνικό Γενικό Προξενείο στη Μαριούπολη.

Έτσι, η ρωσική πλευρά προσπαθεί να δυσφημήσει την Ουκρανία σε διεθνές επίπεδο για να μειώσει το επίπεδο υποστήριξης που μας παρέχεται!

Ας σταματήσουμε το #infoteror μαζί #stoprussia»

Σημειώνεται πάντως ότι η αποστολή αυτή τη στιγμή έχει φύγει από την περιοχή που ελέγχεται από το τάγμα του Αζόφ και βρίσκεται στη Ζαπορίζια.

Τo ταξίδι των Ελλήνων της Μαριούπολης

Εξήντα τέσσερα αυτοκίνητα, το ένα πίσω από το άλλο, με σταθερό ρυθμό κατευθύνονται προς τη Ρουμανία για να φτάσουν στη χώρα μας και να μην κινδυνέψουν από τα πυρά του πολέμου.

Τα πλάνα που μεταδίδει το OPEN TV και ο Σωτήρης Δανέζης μέσα από τα αυτοκίνητα είναι συγκλονιστικά. Γύρω ξεχωρίζει το έρημο τοπίο, ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τον πόλεμο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα οχήματα πρέπει να διατηρούν συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ τους ώστε να είναι μια συντεταγμένη έξοδος. Τους έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες.

Υπενθυμίζεται πως ανησυχία υπάρχει και για τα καύσιμα των οχημάτων, καθώς όπως είχε επισημάνει ο Σωτήρης Δανέζης, ο απεσταλμένος του OPEN στη Μαριούπολη, το κάθε ΙΧ μπορούσε να εφοδιαστεί μέχρι 20 λίτρα.

ειδήσεις τώραπόλεμοςΡωσίαΟυκρανία