Ελλάδα | 06.02.2019 17:32

Αργός θάνατος για τους Μύλους Αλλατίνη (vid)

Τίμος Φακαλής

Ένα από τα σπουδαιότερα βιομηχανική μνημεία της Θεσσαλονίκης, το συγκρότημα των μύλων Αλλατίνη, το οποίο μετρά ενάμιση αιώνα ζωής και δεσπόζει στο ανατολικό άκρο της πόλης παραμένει εγκαταλειμμένο ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε στέκι τοξικομανών και καταφύγιο αστέγων.

Από το 1971, το οικόπεδο των Μύλων Αλλατίνη είχε χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, αλλά το ελληνικό δημόσιο δεν προχώρησε στην απαλλοτρίωση του. Το 1991 ολόκληρο το πρώην βιομηχανικό συγκρότημα χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Το τοπίο άλλαξε τον Απρίλιο του 2002, όταν οι εταιρείες Ωμέγα Τράπεζα ΑΕ και Θεμελιοδομή ΑΕ ήρθαν σε συμφωνία με την Αλλατίνη ΑΕ για την εξαγορά του 50% του οικοπέδου με σκοπό την εκμετάλλευσή του με ανοικοδόμηση συγκροτήματος κατοικιών. Σχέδιο που τελικά ναυάγησε μετά από προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ οι οποίοι ζητούσαν να μην αυξηθεί ο συντελεστής δόμησης και να παραμείνει το συγκρότημα ως χώρος πρασίνου.

Για να ξεμπλοκάρει η αξιοποίηση των μύλων Αλλατίνη ο δήμος Θεσσαλονίκης προβλέπει στο νέο αναθεωρημένο Γενικό πολεοδομικό σχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφισθεί τους επόμενους μήνες μικρή αύξηση του συντελεστή δόμησης προκειμένου να βρεθεί επενδυτής που θα αναλάβει την αξιοποίησή του.