Ελλάδα|15.03.2022 21:24

Συλλήψεις χούλιγκαν στην Αττική: Θύμα τους βούτηξε στη θάλασσα για να σωθεί - Βίντεο ντοκουμέντο από το ethnos.gr

Ευλαμπία Ρέβη

Η ομάδα των χούλιγκαν του Παναθηναϊκού εκ των οποίων τέσσερις συνελήφθησαν πριν από λίγες ημέρες βρίσκεται πίσω από το άγριο επεισόδιο με θύματα πέντε οπαδούς του Ολυμπιακού στις 10 Μαΐου του 2020 στην παραλία Πόρτο Γερμενό.

Το σοκαριστικό περιστατικό τότε είχε κάνει τον γύρο του Διαδικτύου και μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, λίγες ημέρες αργότερα κοντά στο Πάρκο Τρίτση σημειώθηκαν «αντίποινα» από χούλιγκαν της αντίπαλης ομάδας όπου έφτασαν στο σημείο να ρίξουν στην άσφαλτο έναν νεαρό, να τον κλοτσούν και να τον χτυπούν, λέγοντας του να ζητήσει συγγνώμη, προφανώς για τα όσα συνέβησαν στην παραλία.

Όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσιεύει το ethnos.gr οι χούλιγκαν του Παναθηναϊκού κυνηγούν τους - κατά αστυνομικές πηγές - πέντε οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού και φτάνουν στο σημείο να εγκλωβίζουν πάνω σε έναν βράχο έναν από αυτούς, τον οποίο βρίζουν αισχρά. Ένας εξ αυτών κρατά ρόπαλο στο χέρι και ενώ ετοιμάζεται να τον χτυπήσει το θύμα του βουτά στην θάλασσα για να γλιτώσει.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι δράστες αιφνιδίασαν τους πέντε νεαρούς και τους επιτέθηκαν με ξύλινα κοντάρια, σιδερένιους λοστούς, μαχαίρι και πέτρες, καταφέρνοντας στον έναν από τους πέντε χτυπήματα στην πλάτη στα χέρια και στα πόδια.

Ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. «έπιασε» την 28χρονη φερόμενη ως αρχηγικό μέλος και τον 26χρονο σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία να σχολιάζουν το περιστατικό με τον 26χρονο να λέει «εντάξει εγώ είχα το σπαθί μου ρε», και την 28χρονη να του ασκεί κριτική στις ενέργειες του, καθώς οι υπόλοιποι τέσσερις της παρέας κατάφεραν να ξεφύγουν. «Ρε μαλ... να του πετάς πέτρες μπας και τον πιάσει καμιά πέτρα στο κεφάλι για να μπορέσεις να τον πλησιάσεις αφού είχε τσουρί ρε μαλ.. Αυτό εννοώ, όχι μέσα στη θάλασσα», αναφέρει η 28χρονη με τον 26χρονο να της απαντά ότι το θύμα τους πρόλαβε και έτρεξε.

«Με κίνητρο την οπαδική υπεροχή» 

Όπως σημειώνεται στην δικογραφία τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης «με κίνητρο την οπαδική υπεροχή» και την «έως των άκρων εχθρότητα έναντι σε οποιονδήποτε εκφράζει διαφορετική οπαδική επιλογή» φρόντιζαν πάντα να βιντεοσκοπούν τα «κατορθώματά» τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Σημαντικότατο ρόλο στην επίτευξη της οπαδικής υπεροχής έναντι των αντιπάλων τους, διαδραμάτιζε η παρουσίαση/επίδειξη των έκνομων ενεργειών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία λάμβανε χώρα κυρίως μέσω αναρτήσεων σε προφίλ εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και από graffiti σε πολυσύχναστα σημεία, αναρτήσεις πανό σε αγωνιστικές αναμετρήσεις πανελλήνιας τηλεοπτικής κάλυψης και εκτεταμένο σχολιασμό σε διαδικτυακά φόρουμ οπαδικού ενδιαφέροντος».

«Έχοντας επενδύσει στη δύναμη της εικόνας, κατά τις «καταδρομικές» τους επιθέσεις, ο ηγετικός πυρήνας της οργάνωσης ανέθετε το ρόλο «εικονολήπτη» σε κάποιο εκ των μελών της, προκειμένου να καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την έκνομη δράση των συνεργών του, ήτοι τους ξυλοδαρμούς, τους εμπρησμούς και τις φθορές. Ως μέσο κινηματογράφησης χρησιμοποιούνταν συνήθως κάμερες κινητών τηλεφώνων, ενώ προκειμένου ο εικονολήπτης να μη στερείται τη συμμετοχή του στα διαλαμβανόμενα, χρησιμοποιήθηκαν ακόμη και φορητές κάμερες δραστηριότητας (action cameras τύπου go pro). Μάλιστα το ως άνω καταγεγραμμένο υλικό, αφού επεξεργαζόταν, προκειμένου να μην εμφαίνονται τα πρόσωπα των εμπλεκομένων, επενδυόταν με μουσική υπόκρουση, σχόλια/υπότιτλους και καθίστατο άρτιο και «ασφαλές» σποτ, έτοιμο προς ανάρτηση σε προφίλ εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης», προστίθεται.

Φωτογράφιση με τα «λάφυρα»

Ένα τέτοιο υλικό είναι και αυτό που παρουσιάζει το ethnos.gr, το οποίο έχει επεξεργαστεί και παρουσιάζεται αυτούσιο όπως αναρτήθηκε στα social media των κατηγορούμενων. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, «πέραν της “καμπάνιας” για την επικοινωνία των εγκληματικών ενεργειών προς τους ενδιαφερόμενους -ημέτερους και αντιπάλους οπαδούς - η επίδειξη μέσω εικόνων αποσκοπούσε και στην προσωπική καταξίωση των συμμετεχόντων στον οπαδικό τους κύκλο, με ό,τι συνέπειες είχε αυτό στην ιεραρχική τους εξέλιξη μέσα στην οργάνωση, καθώς και στο κύρος που απολάμβαναν μεταξύ των ομοίων τους. Έτσι οι κατηγορούμενοι δεν δίσταζαν να φωτογραφίζονται ομαδικά σε χρόνο προγενέστερο ή μεταγενέστερο των επιθέσεων, χρησιμοποιώντας τις εν λόγω φωτογραφίες σε κολάζ με εικόνες των “λαφύρων” που αποκόμιζαν κατά τις επιθέσεις, διαφημίζοντας τη συμμετοχή τους».

Η προαναφερόμενη πρακτική, όπως σημειώνουν οι αστυνομικοί στη δικογραφία, «δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης, ένταξης όλων των επιμέρους εγκληματικών ενεργειών των κατηγορουμένων ανά περίπτωση, στη συνολική και επιδιωκόμενη παράνομη δράση της οργάνωσης. Επίσης, με δεδομένο ότι ο τρόπος δράσης τυγχάνει ο ίδιος σε βάθος πολλών ετών, ακολουθούμενος από όλες τις παρεμφερείς εγκληματικές ομάδες, εκμηδενίζει τυχόν επιχείρημα συμμετεχόντων ότι δε γνώριζαν τι θα επακολουθούσε κατά την παρουσία τους σε δράσεις της εγκληματικής οργάνωσης».

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα μετά την απολογία τους πήραν τον δρόμο για τη φυλακή οι 3 από τους 4 συλληφθέντες, ανάμεσά τους και η 28χρονη φερόμενη ως αρχηγικό μέλος. Κατά πληροφορίες, οι εμπλεκόμενοι στην απολογία τους παραδέχτηκαν κάποια περιστατικά συμπλοκών και σωματικών βλαβών σε οπαδούς αντιπάλων ομάδων, αρνήθηκαν όμως τις ληστείες, τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τους εμπρησμούς και την κατοχή εκρηκτικών που τους αποδίδεται.

Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε στις 24 Απριλίου του 2020 μετά από επίθεση 40 ατόμων σε γραφείο συνδέσμου φιλάθλων του Ολυμπιακού στην περιοχή του Κορυδαλλού, που όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσίευσε το ethnos.gr ήταν σφοδρότατη. Οι δράστες φορώντας full face κουκούλες και κράνη εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στο εσωτερικό του συνδέσμου όπου μέσα βρίσκονται τρία άτομα με πέτρες, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, φωτοβολίδες και ξύλινα καδρόνια και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Σύμφωνα με την δικογραφία δύο από τους κατηγορούμενους καταγράφηκαν σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία να συζητούν για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσουν μετά την επίθεση στον σύνδεσμο του Κορυδαλλού. Σε αυτήν αναφέρουν ότι είναι σημαντικό να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν στο άμεσο μέλλον εκ νέου επίθεση σε βάρος του εν λόγω συνδέσμου, με σκοπό να εκμηδενίζουν τους «αντιπάλους» τους, οργανώνοντας παράλληλα στρατηγική αυτοάμυνας τόσο για τους ίδιους όσο και για τα γραφεία του συνδέσμου τους.

Η σφοδρότητα της συγκεκριμένης επίθεσης και ο αριθμός των μολότοφ που χρησιμοποιήθηκαν προβλημάτισαν έντονα τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας που έφτιαξαν ειδική «ομάδα κρούσης» η οποία εργάστηκε μεθοδικά επί μήνες και με απόλυτη μυστικότητα ερευνώντας δεκάδες άτομα και διευθύνσεις σε όλη την Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες με τη χρήση ειδικού λογισμικού ανάλυσης πληροφοριών κατάφεραν να συνδέσουν την επίθεση αυτή με μια σειρά από επιθέσεις και άλλες αξιόποινες πράξεις που είχε διαπράξει η εγκληματική οργάνωση.

οπαδική βίαχούλιγκανειδήσεις τώρασυλλήψειςοπαδοί