Ελλάδα|16.03.2022 07:28

Κορονοϊός: Ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων – Τι φοβούνται οι αρχές

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ανησυχητική αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές και στους επιστήμονες.

Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού (περίπου 80%) είναι πλέον εμβολιασμένο και η Μετάλλαξη Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον, ο φόβος για το τι θα ακολουθήσει δεν έχει εκλείψει.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο χθες κατεγράφησαν από τον ΕΟΔΥ 26.536 κρούσματα, 358 διασωληνωμένοι ενώ είχαμε και 50 θανάτους. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συνεχίσει τη συζήτηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για την μείωση των self test στους μαθητές.

Μετά την αύξηση στα κρούσματα, πολλοί επιστήμονες της επιτροπής εμφανίζονται διστακτικοί στο να δώσουν το πράσινο φως να μειωθούν τα self test στα παιδιά.

Άλλωστε καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και στα παιδιά, μια αύξηση που αποδίδεται από πολλούς ειδικούς στο γεγονός ότι πραγματοποιούν συχνά τεστ. Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσα στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 22% στα παιδιά ενώ εκτιμάται ότι έχουν βρεθεί θετικά κοντά στα 34.000 ανήλικα.

Οι φόβοι για την επόμενη μέρα

Με βάση τα τελευταία δεδομένα και την αύξηση που παρατηρείται, πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι συνέβαλε η απελευθέρωση των μέτρων μια που σήμερα ελάχιστα είναι σε ισχύ. Μάλιστα όλα δείχνουν ότι η κατάργηση των μέτρων ειδικά στη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, έφερε πολλαπλασιασμό των νέων κρουσμάτων.

Έτσι οι φόβοι τώρα είναι τι θα συμβεί σε λίγο καιρό και αν ο εφιάλτης της πανδημίας θα επιστρέψει δριμύτερος. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται βέβαια και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπου έχουν καταργηθεί πλήρως τα μέτρα ακόμη και οι μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Για τον λόγο αυτό είναι πιθανό σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, να καθυστερήσει πολύ τελικά η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, έστω κι αν πλέον οι περισσότεροι πολίτες που βρίσκονται θετικοί στον κορονοϊό είναι εμβολιασμένοι.

Να σημειωθεί ότι πολλοί επιστήμονες άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού το επόμενο διάστημα με την προϋπόθεση όμως οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα μας να έχουν πτωτική πορεία.

Πάντως η μια χώρα μετά την άλλη προχωρά στην άρση των μέτρων και στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Την αρχή έκανε η Δανία που ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε στην άρση όλων των περιορισμών. Ελάχιστα μέτρα παραμένουν σε ισχύ για την είσοδο στη χώρα, και αφορούν μόνο στους μη εμβολιασμένους επισκέπτες που φτάνουν στη Δανία από χώρα εκτός της ζώνης Σένγκεν.

Στο ίδιο πνεύμα και η Μεγάλη Βρετανία η οποία κατήργησε τις μάσκες και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού από τέλος Ιανουαρίου. Το Ισραήλ, επίσης, κατάργησε το “green pass” για την είσοδο σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

Επίσης στο Σίδνεϋ και σε άλλες περιοχές στην Αυστραλία θα επιτρέπεται η επίδειξη εμβολιαστικού πάσου μόνο σε χώρους υψηλού κινδύνου.

Η Γαλλία είναι ακόμη μια χώρα που από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου προχώρησε σε μεγαλύτερη άρση των περιορισμών, και κατάργηση του ψηφιακού πιστοποιητικού.

self testνέα μέτραπανδημίαΚορονοϊόςειδήσεις τώρακρούσματαυπουργείο Υγείας