Ελλάδα|01.11.2018 08:25

Προχωρούν τα αντιπληµµυρικά έργα στην Αττική

Άρης Χατζηγεωργίου

Η περιφερειάρχης Ρένα ∆ούρου τόνισε µε κάθε τρόπο τις απειλές από την κλιµατική αλλαγή, όπως έκαναν και οι υπουργοί που πήραν το λόγο στη συνέχεια (Σωκράτης Φάµµελος, Ολγα Γεροβασίλη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη).

Ο Ιωάννης Ταφύλλης όµως, που ανέλαβε γενικός γραµµατέας Πολιτικής Προστασίας µετά την τραγωδία στο Μάτι τόνισε πως σύντοµα θα είναι έτοιµο το νοµοθετικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει καλύτερο συντονισµό.

Για όλα τα ακραία φαινόµενα (πληµµύρα, ξηρασία, τσουνάµι, πυρκαγιά, σεισµός, ερηµοποίηση) µίλησε ο ακαδηµαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ενώ ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Κ. Λαγουβάρδος αναφέρθηκε στο πόσο απαραίτητη είναι η συνεχής λειτουργία ραντάρ που καταγράφουν τις καιρικές συνθήκες. ∆είχνοντας εικόνα από το καιρικό φαινόµενο που «έπνιξε» τη Μάνδρα πριν από σχεδόν έναν χρόνο, τόνισε την ανάγκη το δίκτυο µετρήσεων να γίνει πιο πυκνό µε τη δηµιουργία παρατηρητηρίων αλλά και την ανάγκη ενεργής συµµετοχής των πολιτών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Εργων Νάσος Αναγνωστόπουλος παρουσίασε τον σχεδιασµό αντιπληµµυρικών έργων, λέγοντας ότι: 1) Από τα 57 έργα του 2014, σήµερα βρίσκονται σε εξέλιξη 168, συνολικού προϋπολογισµού 514,6 εκατοµµυρίων ευρώ. Σε αυτά προστίθενται 9 µεγάλα έργα 400 εκατ. ευρώ του υπουργείου Υποδοµών. 2) Από αυτά, τα 17 είναι ολοκληρωµένα, τα 35 υπό εκτέλεση, τα 13 δηµοπρατηµένα, τα 14 υπό δηµοπράτηση και τα υπόλοιπα σε προηγούµενα στάδια ωρίµανσης. 3) Το αντιπληµµυρικό έργο στο ρέµα Σούρες στη Μάνδρα εκτελείται µε ταχύτατους ρυθµούς, µε στόχο να τελειώσει σε 10 µήνες, όπως επίσης και η ανακατασκευή της παλαιάς εθνικής οδού µε νέο σχεδιασµό

ΜάνδραΔυτική Αττικήπλημμύρες