Ελλάδα|28.03.2022 17:26

Κορονοϊός - Τζανάκης: Ανησυχία για την Όμικρον 2 αλλά καλές προβλέψεις για το καλοκαίρι

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Το καμπανάκι του κινδύνου, σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον2 του κορονοϊού, η οποία βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας αυτήν την περίοδο, κρούει για μια ακόμα φορά ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, αν και η Όμικρον2 δεν επιφέρει συνήθως πολύ βαριά συμπτώματα, η υπερβολικά υψηλή μεταδοτικότητά της έχει ως αποτέλεσμα σνα προκαλείται στο σύνολο του πληθυσμού σχεδόν ο ίδιος αριθμός κακοηθειών, με αυτόν που είχε προκαλέσει πριν από λίγους μήνες η πολύ δύσκολη μετάλλαξη Δέλτα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ανησυχούμε και να προσέχουμε πάρα πολύ. Δυστυχώς και η μετάλλαξη Όμικρον2 προκαλεί σοβαρές νοσήσεις και είναι πάρα πολύ μεταδοτική. Έχει εισχωρήσει σε οίκους ευγηρίας και σε διάφορα ιδρύματα με ευάλωτους ανθρώπους και αυτό αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Διανύουμε μία έξαρση της συγκεκριμένης μετάλλαξης», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τζανάκης.

Ωστόσο, ο ίδιος στέλνει και το αισιόδοξο μήνυμα ότι το κύμα που διανύουμε, στο οποίο είναι κυρίαρχη η Όμικρον2, θα μπορέσει να το διαχειριστεί το σύστημα υγείας. Αυτό διότι παρά την πολύ υψηλή μεταδοτικότητά της, τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία ασθενών με κορονοϊό, δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις ο αριθμός των διασωληνωμένων και συνεχίζουν να μειώνονται τα άτομα που καθημερινά χάνουν τη ζωή τους από τον covid-19.

«Το καλοκαίρι θα είναι καλό»

Από το Μάϊο ακόμα ο κ. Τζανάκης περιμένει μία πολύ ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης, με αποτέλεσμα η επιστροφή στην κανονικότητα να επιτευχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. «Το καλοκαίρι θα είμαστε ανακουφισμένοι και θα μπορούμε να ζούμε σε κανονικότητα. Ωστόσο, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να προσέχουμε, να κάνουμε όλοι μας την τρίτη δόση του εμβολίου αλλά και την τέταρτη δόση, όσα άτομα είναι περισσότερο ευάλωτα. Επίσης, μεγάλο ¨όπλο¨ για την επιστροφή στην κανονικότητα θα αποτελέσουν και τα αντιικά φάρμακα, για όσα άτομα προβλέπεται να χορηγηθούν», σημειώνει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου δύσκολου κύματος κορονοϊού από το ερχόμενο φθινόπωρο και επιστροφής σε καραντίνες και σε σκληρά μέτρα προστασίας, ο κ. Τζανάκης εμφανίζεται αρκετά καθησυχαστικός.

«Για να έχουμε καραντίνα και περιορισμούς στις μετακινήσεις, θα πρέπει να παρουσιάσουν μία πολύ άσχημη εξέλιξη τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα για εκείνη την περίοδο, νομίζω ότι το ερχόμενο φθινόπωρο δε θα γυρίσουμε σε τέτοια αυστηρά μέτρα. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα είναι έτοιμο μέχρι τότε, θα συμβάλει σημαντικά, ώστε να μη ζήσουμε ξανά καραντίνες και να φτάσουμε ξανά σε περιορισμούς», υπογραμμίζει ο κ. Τζανάκης. 

Νίκος ΤζανάκηςκαραντίναΚορονοϊόςμετάλλαξη Όμικροννοσοκομεία