Ελλάδα|30.03.2022 08:47

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Λέων, Μαστοράκου και τρεις ακόμα γιατροί βλέπουν «μη παθολογικά αίτια» στον θάνατο της Τζωρτζίνας

Newsroom

Εξελίξεις που θα «ρίξουν φως» στο μυστήριο των θανάτων των τριών μικρών κοριτσιών της οικογένειας από την Πάτρα αναμένονται τα επόμενα 24ωρα. Πολλοί επιστήμονες που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση ξεκαθαρίζουν ότι το ενδεχόμενο να υπήρξε εγκληματική ενέργεια είναι ανοιχτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρης Λέων, ο οποίος μιλώντας στο ethnos.gr και στον Τίμο Φακαλή ξεκαθάρισε ότι το σενάριο εγκληματικής ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό.

Ο ιατροδικαστής τόνισε ότι σύμφωνα με όλα τα μέχρι στιγμής ευρήματα στον πρώτο και στο δεύτερο θάνατο των παιδιών είναι ισχυρότατο το σενάριο ασφυκτικού θανάτου και ξεκαθάρισε ότι η αιτία θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας θα είναι το «κλειδί» για την υπόθεση.

Το πόρισμα από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει παραδοθεί στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας ενώ στο ΑΠΘ συνεχίζονται κάποιες περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις.

Αννα Μαστοράκου: Δεν υπάρχει παθολογική αιτία για την Τζωρτζίνα

Η οικογένεια των κοριτσιών και συγκεκριμένα η μητέρα επιμένει στο σενάριο ότι οι θάνατοι των παιδιών προήλθαν από γονιδιακό πρόβλημα. Ωστόσο, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου, με δηλώσεις της, σημείωσε ότι αυτό το σενάριο, αποτελεί πλέον μία «απειροελάχιστη πιθανότητα», κάτι που θα καταφανεί από τον γονιδιακό καρδιακό έλεγχο ο οποίος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Η κ. Μαστοράκου, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία παθολογική αιτία που να οδήγησε στον θάνατο την Τζωρτζίνα». Είπε συγκεκριμένα: «Έχουν εξετασθεί τα πάντα, έχουν αποκλειστεί όλα τα ενδεχόμενα, είναι προφανές ότι δεν υπήρξε παθολογική αιτία για το παιδί. Η μόνη αιτία που απομένει να διερευνηθεί είναι αυτή της εγκληματικής ενέργειας».

«Νωθρή αντίδραση της Ρούλας Πισπιρίγκου»

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας σημείωσε μάλιστα για την μητέρα των κοριτσιών Ρούλα Πισπιρίγκου. «Η μητέρα είχε μία νωθρή αντίδραση όταν η Τζωρτζίνα υπέστη την ανακοπή στο Καραμανδάνειο. Όταν ειδοποιήθηκαν οι γιατροί, το παιδί είχε ήδη φύγει. Δεν ξέρω αν δεν το είχε καταλάβει η μάνα, δεν ξέρω για ποιον λόγο είχε αυτή τη νωθρή αντίδραση, όμως οι γιατροί την επανέφεραν μετά από 55 λεπτά και μάλιστα το παιδάκι υπέστη εγκεφαλοπάθεια βαριάς μορφής. Και στη συνέχεια έμεινε στη ΜΕΘ Παίδων».

Τρεις ακόμα γιατροί βλέπουν μη παθολογικά αίτια

Τρεις ακόμη γιατροί από την Πάτρα, βλέπουν «μη παθολογικά» τα αίτια του θανάτου της Τζωρτζίνας» σύμφωνα με την εφημερίδα. Μία γιατρός εκτίμησε ότι αν «η ιατροδικαστική έκθεση της Τζωρτζίνας γινόταν στην Πάτρα, με την εμπειρία που έχει η Αγγελική Τσιόλα και με βάση το γεγονός πως η Πατρινή ιατροδικαστής είχε κάνει τη νεκροψία της Ιριδας και είχε σημειώσει το "πνευμονικό οίδημα", τα πράγματα σήμερα ίσως ήταν διαφορετικά».

Άνδρας ιατρός εκτιμά ότι ανθρώπινο χέρι κρύβεται πίσω από την ιστορία και είναι έτοιμος να καταθέσει όλα όσα είχε βιώσει κατά τη διάρκεια νοσηλείας της 9χρονης, την άνοιξη του 2021. Σημαντική θεωρείται και η «κατάθεση» της δεύτερης γυναίκας ιατρού.
Σύμφωνα με την «Π» κανένας από τους τρεις γιατούς δεν έχει μιλήσει στα ΜΜΕ για την υπόθεση και προτιμούν να καταθέσουν στις Αρχές, όταν κληθούν.

Λέων στο ethnos.gr: Ξεκλειδώνει την υπόθεση η αιτία θανάτου του τρίτου παιδιού

Όπως λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας στο ethnos.gr γενικά η αιτία θανάτου του τρίτου παιδιού θα είναι καθοριστική και για την εξέλιξη της υπόθεσης και των άλλων δύο παιδιών γιατί αν προκύψει ότι δεν υπάρχουν παθολογίες, αν προκύψει ότι δεν υπάρχουν γενετικά αίτια ή κάποιο άλλο γεγονός παθολογικό προφανώς πηγαίνουμε κατευθείαν στον εξωγενή παράγοντα και στην εγκληματική ενέργεια. «Όσο απομακρύνουμε άλλες αιτίες, δηλ. για παράδειγμα παθολογικά αίτια, γενετικά αίτια κτλ. προφανώς είναι και το πλέον ισχυρό σενάριο η εγκληματική ενέργεια. Και εκτιμώ ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση θα έχουμε ισχυρή αιτία θανάτου που δεν θα μπορεί εύκολα να ανατραπεί».

Θα πρέπει να εξεταστούν τα τραύματα στα δύο παιδιά

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις αειφόρες οδούς είπε ότι αυτό που έκανε είναι να κάνει γνωστό αυτό που δείχνει η βιβλιογραφία, τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής. «Και είναι ξεκάθαρο από αυτήν ότι οι περισσότερες αποφράξεις αεροφόρων οδών που γίνονται ουσιαστικά είναι ανθρωποκτονίες και οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρονται σε παιδιά.

Και πέρα από τα γενικά φαινόμενα της ασφυξίας- γιατί ο ασφυκτικός θάνατος δεν έχει ειδικά ευρήματα, έχει γενικά ευρήματα-μπορούμε να δούμε τραύματα στις αεροφόρες οδούς δηλ. στα έξω στόμια των αεροφόρων οδών που είναι η μύτη και το στόμα. Στα παιδιά μάλιστα πολύ σπάνια μπορούμε να δούμε τέτοια τραύματα γιατί έχουνε πολύ μικρή δυνατότητα αντίστασης και λόγω της σωματικής τους διάπλασης. Εντούτοις στις συγκεκριμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι υπάρχουν. Τώρα αυτά τα δύο τραύματα-δηλ το ένα στο ένα παιδί στη μύτη, το άλλο στο παιδί που έχει τραύμα στο στόμα-, θα τα αξιολογήσουν οι συνάδελφοι που χειρίζονται την υπόθεση. Όμως σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα ευρήματα».

ιατροδικαστήςειδήσεις τώραθάνατοιΠάτραπαιδιάΡούλα Πισπιρίγκου