Ελλάδα|30.03.2022 22:00

Ερχεται το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας παιδιού με υπενθυμίσεις για τους εμβολιασμούς

Μαρία Λιλιοπούλου

Ψηφιοποιείται το σύστημα παρακολούθησης της υγείας των παιδιών στη χώρα μας καθώς με νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες αναμενεται να ψηφιστούν σήμερα Πέμπτη εισάγεται η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού, η δυνατότητα της έκδοσης ηλεκτρονικά του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) μέσω εφαρμογής που θα είναι προσβάσιμη από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου gov.gr και η δημιουργία Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων ως υπομητρώου του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ρυθμίσεις και παρατάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δημιουργείται το Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού. Για την είσοδό του στην υπηρεσία ο κάθε θεράπων ιατρός θα ταυτοποιείται με τη χρήση των κωδικών του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ). Η πρόσβαση στην υπηρεσία για τους φυσικούς, θετούς ή αναδόχους γονείς ή τους ασκούντες την επιμέλεια θα πραγματοποιείται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-EΨΠ) με τη χρήση κωδικών – διαπιστευτηρίων και για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password-OTP), o οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στην κινητή συσκευή του χρήστη.

Στόχος είναι η διευκόλυνση των γονέων καθώς η ψηφιοποίηση του βιβλιαρίου υγείας του παιδιού θα παρέχει εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες για την υγεία του τόσο στους γονείς (φυσικούς, θετούς, αναδόχους και ασκούντες επιμέλεια) όσο και στους θεράποντες ιατρούς.

Επιπλέον οι γονείς θα έχουν ηλεκτρονικές υπενθυμίζεις με σκοπό την τήρηση των προγραμματισμένων εμβολιασμών, καθώς και την πρόσβαση των παιδιάτρων στο ιστορικό εμβολιασμού για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας ενός παιδιού κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ή προγραμματισμένης επίσκεψης.

Με την ίδια ρύθμιση δίνεται επίσης η δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών ιατρικών βεβαιώσεων από κάθε θεράποντα ιατρό.

Τα δελτία υγείας μαθητών

Επιπλέον με την ίδια τροπολογία, ορίζεται ότι μέσω του gov.gr-ΕΨΠ είναι δυνατή η έκδοση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.). Με τη ρύθμιση αυτή απλουστεύεται η διαδικασία έκδοσης και λήψης του Δελτίου και κατά συνέπεια οι γονείς απαλλάσσονται από την ταλαιπωρία και το χρονικό βάρος της αυτοπρόσωπης μετάβασης στα ιατρεια για την παραλαβή του συγκεκριμένου πιστοποιητικού, το οποίο αποτελεί και ένα δικαιολογητικό εγγραφής των παιδιών στο νηπιαγωγείο και την Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και του ιατρικού πιστοποιητικού παρακολούθησης υγείας των μαθητριών και μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οπως σημειώνεται στην έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συγχρωτισμός στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία όπως επισημαίνεται «παραμένει έξαρση μέχρι και σήμερα».

εμβόλιαεμβολιασμοίΨηφιακό Βιβλιάριο Υγείαςειδήσεις τώραεγγραφέςμαθητής