Ελλάδα|31.03.2022 19:00

Σε αδιέξοδο οι Έλληνες μεταφορείς - Απειλούν με χειρόφρενο από τις 13 Απριλίου

Μαρία Λιλιοπούλου

Χειρόφρενο μέσα στην περίοδο του Πάσχα απειλούν να τραβήξουν οι Έλληνες μεταφορείς σε περίπτωση που δεν ξεκινήσει άμεσα διάλογος με την κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων ενίσχυσης του κλάδου από την Πολιτεία. Οι αυτοκινητιστές προανήγγειλαν απεργία για την περίοδο πριν το Πάσχα, η οποία εφόσον προχωρήσει θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στον ανεφοδιασμό της αγοράς και μάλιστα στην εορταστική περίοδο.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε ομόφωνα η Πανελλαδική Συνέλευση Αυτοκινητιστών, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου στην Θεσσαλονίκη. Στη συνέλευση συμμετείχαν όλοι οι επαγγελματικοί φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο των εν ενεργεία Σωματείων όλης της χώρας.

Βασικό θέμα συζήτησης αποτέλεσε το μείζον ζήτημα της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου, που μέσα στο τελευταίο τρίμηνο έφερε τον κλάδο σε οικονομικό αδιέξοδο. Οι αυτοκινητιστές τόνισαν ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου, εντός των επόμενων εβδομάδων «θα γίνουμε όλοι μάρτυρες ενός «ντόμινο» οικονομικής κατάρρευσης του κλάδου, καθώς οι περισσότεροι επαγγελματίες θα αναγκαστούν να τραβήξουν χειρόφρενο στα οχήματά τους».

Οι μεταφορείς αναφέρθηκαν στα παραδείγματα άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ήδη λάβει έκτακτα μέτρα για την επιδότηση του κλάδου και αποφάσισαν ότι εάν δεν ληφθούν κατεπειγόντως μέτρα στήριξης, ο κλάδος θα ξεκινήσει απεργιακές κινητοποιήσεις στις 13 Απριλίου 2022, λίγο πριν την περίοδο των εορτών του Πάσχα.

Τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών οργανώσεων Ομοσπονδία Δυτ.Ελλάδας & Πελοποννήσου και της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) απέστειλαν κοινή επιστολή προς τα συναρμόδια υπουργεία, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά η κατάσταση του κλάδου καθώς και οι προτάσεις και το αίτημα για διάλογο.

Συγκεκριμένα οι αυτοκινητιστές αναφέρουν ότι από τις αρχές του 2021 έως τώρα, η τιμή των καυσίμων στην Ε.Ε. αυξήθηκε ακόμη έως και 80%, ενώ συνεχίζει την ανοδική της πορεία. «Για παράδειγμα, η τιμή διάθεσης για το diesel (το οποίο είναι το βασικό καύσιμο που χρησιμοποιείται στις οδικές μεταφορές) πριν από ένα έτος, στις αρχές του 2021 ήταν περίπου στο 1,10 ευρώ/λίτρο, ενώ σήμερα πωλείται από 1,90 έως 2,00 ευρώ/λίτρο! Από τότε που ξεκίνησε η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου 2022, και μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες, η τιμή των καυσίμων αυξήθηκε έως και 25- 30%» σημειώνουν.

Για τον κλάδο των μεταφορέων τα καύσιμα αντιστοιχούν στο 45% του λειτουργικού κόστους ενός φορτηγού οχήματος, ενώ το ποσοστό σήμερα αγγίζει το 70% λόγω της αύξησης της τιμής τους. Παρόλα αυτά – όπως τονίζουν - η μετακύληση των αυξήσεων στους πελάτες των μεταφορέων είναι πρακτικά αδύνατη καθώς η αγορά αδυνατεί να ανταπεξέλθει.

Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των εταιρειών οδικών μεταφορών είναι μικρές καθώς στην Ελλάδα πρόκειται κατά κύριο λόγο για μεμονωμένους αυτοκινητιστές, με τον μέσο όρο ιδιοκτησίας φορτηγών οχημάτων να φτάνει τα 1,2 οχήματα ανά ιδιοκτήτη: «Είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως αν δεν λάβουν οικονομική στήριξη από την Πολιτεία, πολλοί Έλληνες μεταφορείς θα αναγκαστούν πολύ σύντομα να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους και τελικά να οδηγηθούν στην χρεοκοπία εντός των επόμενων μηνών, αφήνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα τεράστιο κενό στις αλυσίδες εφοδιασμού», υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Για τους λόγους αυτούς οι αυτοκινητιστές προτείνουν την εφαρμογή πλαφόν στην τιμής διάθεσης του πετρελαίου κίνησης στους επαγγελματίες μεταφορείς, στην τιμή των 1,10ευρώ/λίτρο πλέον ΦΠΑ, «έτσι ώστε να επανέλθει το κόστος της μεταφοράς σε βιώσιμα επίπεδα και να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ανταπεξέλθουν στην συνέχιση της δραστηριότητάς τους συμβάλλοντας στην διατήρηση του ομαλού εφοδιασμού της αγοράς».

καύσιμαειδήσεις τώραΠάσχαφορτηγατζήδεςμεταφορέςαπεργίααγορά