Ελλάδα|05.04.2022 07:15

Απεργία - ΓΣΕΕ στο ethnos.gr: Αυξήθηκαν κατά 15% οι εργασιακές αυθαιρεσίες-Ψαλίδι πάνω από 14% στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων λόγω πολέμου

Τίμος Φακαλής

Επιστροφή του κατώτατου μισθού στο μακρινό 2008 και στο εμβληματικό ποσό των 751 ευρώ που είχαν πετύχει τα συνδικάτα με την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ζητά η ΓΣΕΕ. Την Τετάρτη τα συνδικάτα βγαίνουν στους δρόμους (έχουν προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία  ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και κορυφώνουν την πίεσή τους προς την κυβέρνηση, η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει τις αποφάσεις της σχετικά με το κατώτατο μισθό στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων που αυτός δημιουργεί.

Η πιθανή αύξηση της κυβέρνησης λίγο πάνω από το 4% είναι ασπιρίνη σε καρκινοπαθή

«Εμείς θα εντείνουμε την προσπάθειά μας. Από κει και πέρα υπάρχουν διάφορες κυβερνητικές διαρροές ότι η αύξηση θα κινηθεί λίγο πάνω από το 4%. Δεν είναι αρκετό με έναν πληθωρισμό που θα κλείσει στο 7%. Η αύξηση αυτή είναι ασπιρίνη σε καρκινοπαθή. Ζητάμε αύξηση πάνω από 12% και είναι ένας ρεαλιστικός στόχος μετά από δέκα χρόνια παγώματος και μειώσεων στα εισοδήματα των εργαζομένων» δήλωσε στο ethnos.gr ο Γραμματέας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος.

Εκτός από την αύξηση του κατώτατου μισθού ζητούμενο για τα συνδικάτα είναι και η επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων έτσι ώστε και οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας που δεν αμείβονται με τον κατώτατο βασικό μισθό να καταφέρουν να τον αυξήσουν. 

Οι αυριανές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε μια εποχή όπου, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ, οι επιπτώσεις του κύματος ακρίβειας ψαλίδισαν 14% την αγοραστική δύναμη των πολιτών τον Ιανουάριο, χωρίς ακόμη να έχουν υπολογιστεί οι εκρηκτικές επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος στα εισοδήματα. 

Έρχονται απολύσεις και λουκέτα λόγω της ακρίβειας  

Ο κ. Καραγεωργόπουλος χαρακτηρίζει ορατό τον κίνδυνο να αυξηθούν τα ποσοστά ανεργίας αλλά και τα λουκέτα γιατί οι πληθωριστικές εξελίξεις στην κατηγορία βασικών δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών, στα είδη διατροφής, στα μη αλκοολούχα ποτά, στη στέγαση, στις δαπάνες για ηλεκτρισμό και θέρμανση θα έχουν συνέπειες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το 95% των επιχειρήσεων στη χώρα μας είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν εώς και 9 εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεστε ότι και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στην πραγματικότητα περνούν πάρα πολύ δύσκολα εξαιτίας της ακρίβειας. Ήδη έχουμε λουκέτα στην αγορά και αν δεν υπάρξουν δραστικά μέτρα ενίσχυσης τόσο στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όσο και στην καταναλωτική δύναμη των εργαζομένων από το κυβερνητικό επιτελείο θα έχουμε αύξηση των λουκέτων». 

Αύξηση των εργοδοτικών αυθαιρεσιών κατά 10-15%

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, τα περιστατικά των εργοδοτικών αυθαιρεσιών έχουν αυξηθεί κατά 10-15% τον τελευταίο χρόνο. Μεταξύ άλλων καταγράφονται απολύσεις, υπερβάλλουσα εργασία χωρίς οι εργαζόμενοι να αμείβονται, παρατηρείται υποδηλωμένη, αδήλωτη ή εφαρμογή εκ περιτροπής εργασία, διακρίσεις στους χώρους δουλειάς, κανονισμών οι οποίοι προβλέπουν μια σειρά από αυθαίρετους και καταχρηστικούς όρους και με πρόσχημα αξιολογήσεις απολύονται και απομακρύνονται εργαζόμενοι.

Ψήφισαν πριν 9 μήνες τον μετασχηματισμό της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί

Ενδεχομένως, όπως λέει ο κ. Καραγεωργόπουλος, αυτή η αύξηση των εργοδοτικών αυθαιρεσιών να οφείλεται και στο γεγονός ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας βρίσκεται σε μια διαδικασία μετασχηματισμού σε ανεξάρτητη αρχή η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Μιλάμε για 9 μήνες μετά την ψήφιση του νόμου για τον μετασχηματισμό του Σώματος σε ανεξάρτητη αρχή για το οποίο εμείς είχαμε αντιδράσει, επιμένοντας ότι θα έπρεπε να είναι μέσα στο στενό επιτελικό πυρήνα του υπουργείου Εργασίας η υπηρεσία αυτή. Παρόλα αυτά το υπουργείο Εργασίας ψήφισε ένα νόμο. Δεν έχει προχωρήσει, όμως, αυτός ο μετασχηματισμός με αποτέλεσμα και οι επιθεωρητές εργασίας να κρατούν μια στάση αναμονής και να μην ξέρουν τελικά πως να κινηθούν, δεν έχουν υλικοτεχνική υποδομή για να πραγματοποιήσουν τους ελέγχους και δεν επαρκεί ο προϋπολογισμός για να βγουν για ελέγχους απογευματινές και βραδινές ώρες».

Λιανεμπόριο και εστίαση οι πρωταθλητές των εργασιακών αυθαιρεσιών 

Συνήθως τα περισσότερα περιστατικά αυθαιρεσίας και καταχρηστικών συμπεριφορών παρατηρούνται στο λιανεμπόριο και στην εστίαση και σε εργοδότες που δεν έχουν κανένα οικονομικό πρόβλημα. «Αυτοί που μπορεί να έχουν οικονομικό πρόβλημα θα έρθουν σε  μια συμφωνία με τους εργαζόμενούς τους για να κάνουν λίγο υπομονή οι τελευταίοι».

απεργίαΑΔΕΔΥΓΣΕΕκατώτατος μισθόςεργαζόμενοιΔιαδηλώσειςειδήσεις τώρα