Ελλάδα|06.04.2022 13:17

Ο ήρωας του Παπανικολάου στο ethnos.gr: Βούτηξα στις φλόγες και έβγαλα σηκωτούς τους ασθενείς - Καρέ καρέ η διάσωση

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ/ΙΝΤΙΜΕ
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr
ethnos.gr

«Καίγομαι, καίγομαι» φώναζε και χτυπούσε απελπισμένα το γυάλινο τζάμι ασφαλείας που χώριζε τον θάλαμο covid του Παπανικολάου από το διάδρομο ένας ασθενής για να το ακούσουν και να σωθούν αυτός και οι άλλοι δύο ασθενείς που βρίσκονταν μέσα στο θάλαμο. Είχε μόλις είχε σηκωθεί να πάει τουαλέτα και ξαφνικά πήρε φωτιά το πρωί της Τετάρτης. Η νοσοκόμα άκουσε το χτύπημα του τζαμιού και ειδοποίησε τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΣΥ στο Παπανικολάου Σταύρο Τρύφων που εκείνη την ώρα είχε βάρδια. 

Ο τρίτος ασθενής εξαϋλώθηκε

«Μπήκα μέσα στο θάλαμο χωρίς δεύτερη σκέψη με τον πυροσβεστήρα, έσβησα τον ασθενή, τον έβγαλα έξω και ξαφνικά είδα να βγαίνουν μαύροι καπνοί από τους τοίχους και να καίγεται δεύτερος ασθενής στο πρόσωπο και στο σώμα. Πήρα δεύτερο πυροσβεστήρα και έσβησα τον δεύτερο ασθενή και τον κουβάλησα έξω γιατί είχε πέσει κάτω και καίγονταν. Μετά έβαλα τον πυροσβεστήρα στο οξυγόνο γιατί θα εκτινάσσονταν όλο το κτίριο στον αέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν χωράει το περιθώριο του πανικού γιατί πρέπει να κάνεις κίνηση. Πρέπει να πετύχει η κίνηση σου» είπε στο ethnos.gr ο κ. Τρύφων περιγράφοντας τα πρώτα 4 κρίσιμα λεπτά μετά το ξέσπασμα της φωτιάς.  Ο  τρίτος ασθενής ηλικίας 79 ετών απανθρακώθηκε. «Ήταν πολύ βαριά και έπαιρνε μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. «Η οξυγονοθεραπεία είναι σαν χειροβομβίδα και τον ασθενή τον εξαϋλώνει. Ο τρίτος εξαϋλώθηκε αυτοστιγμής». 

Έσκασε το κινητό στα χέρια του 

Όπως ανέφερε ο πολυεγκαυματίας στον κ. Τρύφων ενδέχεται να έσκασε το κινητό στα χέρια του και προκλήθηκε η έκρηξη από τις φιάλες οξυγόνου.

Κουνούσε το κεφάλι του δεξιά και αριστερά και οι φλόγες δεν απαντούσαν στον πυροσβεστήρα

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΣΥ στο Παπανικολάου το πρώτο που σκέφτεσαι εκείνες τις στιγμές είναι πως θα σώσεις τον άνθρωπο. «Αντίκρυσα μια πολύ άσχημη εικόνα. Έναν άνθρωπο να καίγεται και να είναι αβοήθητος. Να κουνά το κεφάλι του δεξιά και αριστερά και οι φλόγες να μην απαντάνε στον πυροσβεστήρα. Και το οξυγόνο που βρισκόταν δίπλα του, τροφοδοτούσε την φωτιά. Και νιώθεις αυτό το συναίσθημα ότι προσπαθείς να σώσεις έναν άνθρωπο και δεν προλαβαίνεις».

Πώς δεν επεκτάθηκε η φωτιά στους άλλους θαλάμους

Μετά από 7 λεπτά  η τεχνική υπηρεσία του νοσοκομείου έκλεισε το ρεύμα και το οξυγόνο σε όλη την πτέρυγα και έτσι δεν επεκτάθηκε η φωτιά. «Μετά έγινε κόλαση λόγω του καπνού. Ο θάλαμος κάηκε ολοσχερώς». Στη συνέχεια τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα εκκένωσης που ακολουθεί η κλινική. Μαζεύτηκαν τραυματιοφορείς, νοσηλευτές και γιατροί για να μεταφέρουν και τους 22 ασθενείς με την βοήθεια της πυροσβεστικής με ασφάλεια.

Δεν γνωρίζαμε αν είχε επεκταθεί η φωτιά στους θαλάμους 

«Η κατάσταση ήταν αρκετά αγχωτική για τους νοσηλευτές και τους συναδέλφους γιατρούς γιατί ξαφνικά οι καπνοί μαύρισαν τα πάντα και με δεδομένο ότι η τεχνική υπηρεσία έπρεπε να κλείσει τα φώτα ξαφνικά δεν υπήρχε επικοινωνία. Απομονώθηκαν τα πάντα. Το άγχος μου είναι ότι δεν ήξερα τι γίνεται στους θαλάμους γιατί δεν ξέραμε αν είχε επεκταθεί η φωτιά ή όχι. Ήταν αδύνατο να δούμε»

πυροσβεστικήφωτιά τώραφωτιάΘεσαλονίκηειδήσεις τώρανοσοκομείο Παπανικολάου