Ελλάδα|07.04.2022 11:28

Καιρός σήμερα: Η Αθήνα «σκεπασμένη» από την αφρικανική σκόνη - Πότε θα «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα

Newsroom

Με άστατο καιρό και λασποβροχές θα «κυλίσει» η σημερινή ημέρα λόγω της αφρικανικής σκόνης, αλλά η ατμόσφαιρα αναμένετασι να «καθαρίσει» στο επόμενο 48ωρο. Τι «δείχνουν» τα προγνωστικά στοιχεία του meteo και του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν την Πέμπτη 07/04, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας. Λόγω των αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, οι βροχές θα έχουν χαρακτήρα λασποβροχών.

Μάλιστα, την Τρίτη ήρθε στη χώρα μας ένα νέο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης και οι συγκεντρώσεις εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν αυξημένες έως και σήμερα, Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή θα υποχωρήσουν.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Σήμερα, Πέμπτη, ο άστατος καιρός θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές, ενώ λασποβροχές αναμένονται στα βορειοδυτικά αλλά και πρόσκαιρες καταιγίδες. Προς το απόγευμα, στα ανατολικά και νότια ο καιρός αναμένεται να «καθαρίσει», ενώ απομακρύνεται και η αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Στην Αττική, ειδικότερα, η μέρα ξεκίνησε με συννεφιές και πολλή σκόνη. Έτσι θα πάμε μέχρι νωρίς το μεσημέρι και στη συνέχεια από τα δυτικά τμήματα του νομού Αττικής θα αρχίσουν τα νεφικά συστήματα να διαλύονται και να δίνουν τη θέση τους στην ηλιοφάνεια.

Η αφρικανική σκόνη αναμένεται να υποχωρήσει μέχρι και το βράδυ της Πέμπτης.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται αύξηση των συννεφιών και βροχοπτώσεις τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες. Από το βράδυ, ωστόσο, ο καιρός θα βελτιωθεί. 

Και στη Θεσσαλονίκη, οι βροχές θα βοηθήσουν να «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη.

Οδηγίες για ευπαθείς ομάδες

Η έκθεση στην αφρικανική σκόνη ενδέχεται να επιφέρει συμπτώματα σε άτομα με πνευμονικές νόσους, όπως κρίσεις άσθματος, παροξύνσεις της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), δυσκολία στην αναπνοή.

Συμβουλές προς τις συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων:

  • Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων
  • Χρήση προστατευτικής μάσκας, κατά προτίμηση τύπου ffp2
  • Ορθή και συνεπής χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων(εισπνεόμενων)
  • Καθαρισμός προσώπου κατά την επιστροφή μας στην οικία προς απομάκρυνση της σκόνης από το πρόσωπο
  • Κατά αντιστοιχία ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό για τον ίδιο σκοπό
  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών για σωστή ενυδάτωση του οργανισμού
  • Συνεννόηση με το θεράποντα πνευμονολόγο επί έντονων συμπτωμάτων
πρόγνωση καιρούειδήσεις τώρακαιρόςευπαθείς ομάδεςαφρικανική σκόνηκαιρός σήμερα