Ελλάδα|12.04.2022 19:24

Πάτρα: «Καθαρές οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας» λέει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων

Newsroom

Για τις τοξικολογικές εξετάσεις της μικρής Μαλένας, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 3,5 ετών, μίλησε την Τρίτη ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι καθαρές» και οι ιατροδικαστές δεν έχουν βρει «κάποια ουσία άσχετη από τις θεραπείες της».

Ο κ. Λέων, μιλώντας στο Mega, επισήμανε ότι «οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας είναι καθαρές» και εξήγησε πως: «Οι ιατροδικαστές που ανέλαβαν την υπόθεση έχουν αποφανθεί πως οι τοξικολογικές εξετάσεις της Μαλένας είναι καθαρές. Ότι δεν έχει βρεθεί κάποια ουσία άσχετη από τις θεραπείες της».

Έπειτα, πρόσθεσε ότι «Αυτό μας οδηγεί λοιπόν σε μία πιθανή διεκφύλιση ηπατικών κυττάρων που μπορεί να προκληθεί από τρεις παράγοντες:

  • το μεταβολικό σύνδρομο
  • την τοξική αντίδραση -που δεν υποστηρίζεται από τις τοξικολογικές εξετάσεις
  • και τον ασφυκτικό θάνατο».

«Εάν θέλουμε τα ευρήματα να τα δούμε ιατροδικαστικά, αυτή τη στιγμή ένα μόνο ενδεχόμενο μένει: ασφυκτικός θάνατος» πρόσθεσε σε αυτό το σημείο ο Γρηγόρης Λέων.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να έχει χορηγηθεί τοξική ουσία, η οποία πια να μην είναι ανιχνεύσιμη, ο ιατροδικαστής μίλησε για την κεταμίνη τονίζοντας πως το ανώτερο της δράσης της είναι τα 20 λεπτά και έπειτα αποβάλλεται από τον οργανισμό, κατά το ήμισυ, σε μιάμιση με δύο ώρες: «Εγώ εάν η κεταμίνη δράσει σε έναν άνθρωπο, είμαι ικανός να την ανιχνεύσω σε περίπου έξι με εξήμισι ώρες. Άρα ένας άνθρωπος αν πεθάνει από κεταμίνη είναι βέβαιο ότι στη συνέχεια εγώ θα την ανιχνεύσω, εκτός εάν συμβεί το ακραίο ενδεχόμενο και ζήσει» τόνισε ο κ. Λέων.

Τι δείχνει η ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα

Λεπτομέρειες για την αρχική ιατροδικαστική έκθεση της Μαλένας αλλά και τα δικά του ευρήματα από την εξέτασή που διενήργησε  έδωσε στη δημοσιότητα ο ιατροδικαστής, Σωκράτης Τσαντίρης.

Ειδικότερα, ο κ. Τσαντίρης μίλησε στο Mega αρχικά για την ιατροδικαστική έκθεση του κοριτσιού της οικογένειας από την Πάτρα που έφυγε πρώτο από τη ζωή, στην οποία αναγράφεται ότι κατέληξε λόγω ηπατικής ανεπάρκειας. Υπενθυμίζεται πως μετά από αυτή την εξέλιξη η γονείς του κοριτσιού προέβησαν σε μήνυση. Έπειτα μεσολάβησε ο κ. Τσαντίρης για μία δεύτερη έρευνα.

Ο ιατροδικαστής τώρα αποκλείει το ενδεχόμενο της ηπατικής ανεπάρκειας, σημειώνοντας ότι «τέθηκε υπόψιν του ο θάνατος της Ίριδας, ο οποίος δεν είχε εξεταστεί ολοκληρωμένα». Σημείωσε μάλιστα ότι ανέλαβε την εκ νέου έρευνα του θανάτου τον Απρίλιο του 2021, αφού η 9χρονη Τζωρτζίνα έπαθε ανακοπή.

Ο κ. Τσαντίρης ανέφερε παράλληλα υπογράμμισε ότι είχε χαρακτηρίσει τον θάνατο της Μαλένας αδιευκρίνιστο, που οφείλεται σε άλλα αίτια και μάλιστα είχε προτείνει να εξεταστεί η καρδιά και τα σπλάχνα.

Ποιες οι παρενέργειες της κεταμίνης

Ο ιατροδικαστής είπε στο Mega πως έχουν διασωθεί υλικά της Μαλένας, υλικά σπλάχνων και ιστών και εκτίμησε πως η εκ νέου έρευνα των ιατροδικαστών θα βγάλει ένα αποτέλεσμα που δεν θα βασίζεται μόνο στην κρίση τους, αλλά μετά από επανεξέταση αυτού του υλικού και αυτό «θα μας οδηγήσει εφόσον μιλάμε για εγκληματική πράξη, σε ένα θετικό εύρημα για να είμαστε σαφείς».

Αναφορικά με τη νευρολογική εκτίμηση για την Τζωρτζίνα, ο ιατροδικαστής επισήμανε πως στις παρενέργειες της κεταμίνης είναι η ταχυκαρδία, οι σπασμοί, «κάνει και έναν διαχωρισμό, κάνει κάποια ψυχιατρικά συμπτώματα, μέσα στα οποία μπορεί να είναι οι εφιάλτες».

Ρούλα ΠισπιρίγκουπαιδιάΜάνος Δασκαλάκηςειδήσεις τώραΠάτραιατροδικαστήςθάνατοι