Ελλάδα|15.04.2022 15:00

Πάτρα: Ειδική πραγματογνώμονας στο πλευρό της ανακρίτριας για να πέσει φως στο θάνατο της Τζωρτζίνας

Σοφία Φασουλάκη

Xείρα βοηθείας στο έργο της ανάκρισης για το θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, για τον οποίο έχει προφυλακιστεί η μητέρα της Ρούλα Πισπιρίγκου, αναμένεται να δώσει εξειδικευμένη επιστήμονας σε θέματα τοξικολογίας.

Πάτρα: Το αίτημα της ανακρίτριας

Μετά από αίτημα της 18ης τακτικής ανακρίτριας, η Χαρά Σπηλιωτοπούλου, διευθύντρια του εργαστηρίου ιατροδικαστικής και τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα συνδράμει το έργο της ανάκρισης, δίνοντας τα φώτα της στη δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ανακριτικό αίτημα αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Λαμβανομένου υπόψη του τρόπου που φέρεται ότι  τελέστηκε το έγκλημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, από δράστη σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, και δει μέσω της χρήσης φαρμακευτικής δραστικής ουσίας που άφησε το αποτύπωμά της στο μεταθανάτιο αίμα της ανήλικης παθούσας όπως προκύπτει από τις εξειδικευμένες ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις , κατά τη γνώμη μας ο ειδικός επιστήμων επί θεμάτων ιατροδικαστικής αφού λάβει γνώση του ιατρικού φακέλου της παθούσας καθώς και των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που έλαβαν χώρα μετά το θάνατό της,  ενδεχομένως να μας επισημάνει ή να μας συστήσει περαιτέρω ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, τις οποίες μόνο αν μας τις καταστήσει γνωστές πρόσωπο με ειδικές γνώσεις επί της ιατροδικαστικής  επιστήμης εμείς  θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις ενδεδειγμένες ανακριτικές πράξεις για την περαιτέρω διαλεύκανση της αξιόποινης πράξης που διερευνούμε».

Με το αίτημα της ανακρίτριας συμφώνησε αμέσως κι η εποπτεύουσα   Εισαγγελέας Εφετών, Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών,  Μαρία Γκανέ η οποία, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που της δίνει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, προχώρησε στον ορισμό της κ. Σπηλιοπούλου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση κρίθηκε ως ιδιαίτερης σπουδαιότητας και ως εκ τούτου ανακρίτρια αλλά και εισαγγελέας ζήτησαν και συμφώνησαν στην «εμπλοκή» ειδικού επιστήμονα για να ρίξει φως όχι μόνο στις συνθήκες θανάτου της Τζωρτζίνας, αλλά ίσως βρεθεί το νήμα και για τους άλλους δύο θανάτους. Της μόλις 6 μηνών Ίριδας αλλά και της Μαλένας.

Σοβαρές «αιχμές» για ιατροδικαστές από Λέων

Σοβαρές «αιχμές» για τους ιατροδικαστές αφήνει, για πρώτη φορά, ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων σχετικά με την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη στην Πάτρα. Ο ειδικός μίλησε για προσπάθεια «συσκότισης των δραματικών γεγονότων».

Ο ιατροδικαστής δεν κατονόμασε τους ιατροδικαστές αλλά μίλησε για κίνητρα που «δεν ήταν αθώα, για έναν δόλο που κρύβεται πίσω από τις κινήσεις και τις πρακτικές τους», αλλά και για λάθη που, για τον ίδιο «δεν πρέπει να θεωρηθούν ανθρώπινα».

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου έδειξε τις «αδυναμίες» του κλάδου με τη στάση και την επιμονή της. Όπως πρόσθεσε, αν γίνει έρευνα για τα «όσα έκαναν οι συνάδελφοί του», ο κόσμος θα συζητά για καιρό τα στοιχεία που θα προκύψουν. 

Μάλιστα, υποστήριξε ότι οι ιατροδικαστές στους οποίους αναφέρεται «προσπάθησαν να καλύψουν γεγονότα, επειδή έχουν τις ειδικές γνώσεις για να το κάνουν».

«Ήταν βέβαιο από την αρχή ότι κάτι δεν είχε πάει καλά και από μεριάς της ιατροδικαστικής επιστήμης. Δεν σας κρύβω πως αυτός ήταν ένας πάρα πολύ δύσκολος δρόμος για μένα. Το να αναφέρεσαι σε λάθη συναδέλφων και να προσπαθείς να αναδεικνύεις τις αστοχίες τους, δεν είναι εύκολο. Είχα τη στήριξη των έντιμων συναδέλφων. Εάν κάνετε ένα ρεπορτάζ για αυτά που συνέβησαν από μεριάς ιατροδικαστών σε αυτή την υπόθεση, θα έχετε να συζητάτε για πάρα πολύ καιρό» ανέφερε.

«Δυστυχώς δεν είναι όλα αθώα σε μια τέτοια ιστορία. Η κυρία Πισπιρίγκου κατάφερε να αναδείξει παθογένειες ενός συστήματος που υπάρχουν για χρόνια. Εμένα δεν με ενοχλεί το επιστημονικό λάθος γιατί είναι ανθρώπινο και δεν υπάρχει δόλος. Με ενοχλεί και αρχίζει να γίνεται περίεργο, η επιμονή στο λάθος. Αυτό ενοχλεί και προσωπικά και σαν ιατροδικαστική κοινότητα» επισήμανε έπειτα ο κ. Λέων.

«Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να θολώσουν μια επιστημονική άποψη, με κάθε τρόπο. Μιλάω για συναδέλφους μου, που έχουν ειδικές γνώσεις για να θολώσουν μία εικόνα. Είναι θέματα που πρέπει να διερευνηθούν. Από αυτή την ιστορία θα πρέπει να βγούμε κερδισμένοι στην ιατροδικαστική κοινότητα» κατέληξε.

Κατάθεση «κλειδί» από τον εντατικολόγο της Τζωρτζίνας

«Κλειδί» για την υπόθεση θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας στην Πάτρα, φαίνεται να αποτελεί η κατάθεση του εντατικολόγου και διευθυντή της ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη. Ο γιατρός μίλησε για το εύρημα της «τροπονίνης» και έκανε λόγο για ενδεχόμενο «εξωγενή παράγοντα» που θα μπορούσε να εξηγεί την υψηλή τιμή της ουσίας στις εξετάσεις του παιδιού.

Ειδικότερα, αν και τα όσα κατέθεσε είναι απόρρητα, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» επικαλούμενη νομικούς κύκλους, δημοσιεύει πως μεταξύ των αναφορών του κ. Ηλιάδη στις «περίεργες συμπεριφορές» των γονέων της μικρής, επέμεινε και στο «κομβικό στοιχείο» της «τροπονίνης» που εμφανίστηκε πολύ υψηλή στις εξετάσεις της 9χρονης.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το στοιχείο που έκανε «εντύπωση» στην οικογένεια της κατηγορούμενης Ρούλας Πισπιρίγκου, όταν προ ημερών ζήτησε τον ιατρικό φάκελο του κοριτσιού για να δει την ένδειξη της «τροπονίνης» (ουσία της καρδιάς), η οποία αντί για 10 εμφανιζόταν στο... 485.

Ο κ. Ηλιάδης φαίνεται να υποστήριξε ότι το εύρημα αυτό μπορεί να «φωτίσει» κάτι ιδιαίτερο στη δικαστική υπόθεση, «πιθανής εγκληματικής πράξης».

Στην κατάθεσή του, αφού ανέφερε ότι το στοιχείο της «τροπονίνης» ήταν πράγματι μόνο για μια μέρα τόσο υψηλό και έπεσε την επομένη, εξήγησε ότι μια τιμή που πέφτει σχεδόν αμέσως είναι ένας παράγοντας που έχει αρθεί.

Επί της ουσίας κατέθεσε ότι το εύρημα δεν προήλθε από την ίδια την καρδιά, αλλά ενδεχομένως απόεξωγενή παράγοντα και ανέφερε ως παράδειγμα, ότι ένα στοιχείο που δυσπραγεί την καρδιά είναι το οξυγόνο. Ως ένζυμο, δε, αποκλειστικό της καρδιάς, δεν επιτρέπει να παραληφθεί ή να αποκλειστεί η πιθανότητα να είναι και αποτέλεσμα ενεργοποίησης του βηματοδότη που είχε το παιδί, σύμφωνα πάντα με όσα γράφει το ίδιο μέσο.

Το «κομβικό» στοιχείο της «τροπονίνης» ο κ. Ηλιάδης το χαρακτήρισε θέμα «που η απλή Ιατρική δεν μπορεί να λύσει», αλλά ζήτησε να διερευνηθεί από πιο εξειδικευμένους επιστήμονες. Αν αυτοί καταλήξουν ότι το εύρημα προήλθε από «χέρι», το οποίο και προκάλεσε την απώλεια οξυγόνου, τότε αυτό θα αφορά πράξη που θα ‘χει γίνει στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας, απ' όπου η 9χρονη διακομίσθηκε στο ΠΓΝΠ.

Οι αντιφάσεις στην υπόθεση της Ίριδας

Το θρίλερ για τους θανάτους των τριών παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη στην Πάτρα, δεν έχει τέλος. Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και τα ερωτηματικά τόσο για την 9χρονη Τζωρτζίνα αλλά και για τα άλλα δύο παιδιά παραμένουν, καθώς οι συνθήκες του θανάτου τους δεν είναι πλέον ξεκάθαρες. Οι θάνατοι ερευνώνται ξανά μετά τη σύλληψη της μητέρας για ανθρωποκτονία από πρόθεση της μικρής Τζωρτζίνας.

Περίπλοκη είναι και η υπόθεση της μικρής Ίριδας, που έφυγε από τη ζωή στο σπίτι της οικογένειας τον Μάρτιο του 2021. Οι αντιφάσεις σε όσα υποστήριξαν η Ρούλα Πισπιρίγκου και η αδερφή της, Δήμητρα.

Οι αντιφάσεις σχετικά με τις ώρες θανάτου της Ίριδας

Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων 21 Μαρτίου 2021: Πιστοποιητικό θανάτου - Ώρα θανάτου αβάπτιστου βρέφους οικογένειας Δασκαλάκη 11:55.

Ρούλα Πισπιρίγκου στην Αγγελική Νικολούλη: «Η Ίριδα πέθανε 8:00 με 9:00 το πρωί. Όταν πήγαμε στο Καραμανδάνειο, δεν μας είπαν οι γιατροί την ώρα. Μόνο η ιατροδικαστής»

Ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Όταν η σορός έχει φυλαχτεί σε ψυκτικό θάλαμο και η νεκροτομή γίνεται μετά από αυτή τη διαδικασία, ποτέ και σε καμία περίπτωση ο ιατροδικαστής δεν προβαίνει σε εκτίμηση ώρας θανάτου»

Δήμητρα Πισπιρίγκου, πρώτη δήλωση στη Ζήνα Κουτσελίνη: «Ξυπνήσαμε γύρω στις 10:30 το πρωί. Πήγα στο παιδί και το βρήκα νεκρό»

Σήμα κέντρου ΕΚΑΒ προς ασθενοφόρο: Ώρα 11:37 - «Ειδοποιηθήκαμε από μητέρα βρέφους στην οδό Μπιζανίου 27. Δεν έχει αισθήσεις»

Δήμητρα Πισπιρίγκου, δεύτερη δήλωση στη Ζήνα Κουτσελίνη: «Μπορεί να ήταν και 11:15, δεν θυμάμαι καλά»

Όσα έγιναν το μοιραίο πρωί

Μέσα σε 7 λεπτά έφτασε το ΕΚΑΒ από το κέντρο της Πάτρας στην οδό Μπιζανίου, στο σπίτι της οικογένειας, το μοιραίο πρωί.

Ο Μάνος Δασκαλάκης, αν και είχε φύγει από το σπίτι, βρισκόταν πολύ κοντά και έφθασε αμέσως, πριν το ασθενοφόρο. Διασώστες σπεύδουν να αναζητήσουν το μωρό. Γονείς και θεία είχαν βγει στον δρόμο αναζητώντας πανικόβλητοι το ασθενοφόρο, όπως γράφει η εφημερίδα.

Η Ρούλα Πισπιρίγκου προσπαθούσε με ΚΑΡΠΑ να επαναφέρει το βρέφος. Η μικρή Ίριδα όμως, είχε «φύγει».

«Σας παρακαλώ, κάντε κάτι, έχουμε ήδη χάσει ένα παιδί», έλεγε ο Μάνος Δασκαλάκης. Η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε ήδη απομακρυνθεί από το παιδί και σε μια γωνία της κουζίνας έκλαιγε. Παρακολουθούσε τα όσα διαδραματίζονταν, μαζί και η Τζωρτζίνα. Οι διασώστες, μαζί και ο γιατρός της Κινητής Μονάδας διαπιστώνουν πως τα άκρα του βρέφους είναι παγωμένα και τα χείλη μελανιασμένα. Ο θάνατος είχε επέλθει ώρα πριν.

«Γιατί δεν ειδοποιήσατε το ΕΚΑΒ νωρίτερα;», ρωτά ο γιατρός, για να λάβει την απάντηση από τον Μάνο Δασκαλάκη πως «τώρα το είδαμε». Η διαδικασία της ανάνηψης ξεκίνησε γρήγορα, αλλά το βρέφος δεν είχε αναπνοή.

Ο γιατρός ενημερώνει άμεσα το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο, να προετοιμαστούν για την ανέλπιστη τελευταία προσπάθεια ανάνηψης της μικρής.

Ακολουθώντας το ασθενοφόρο με το αυτοκίνητο, Μάνος και Ρούλα, φθάνουν στο Καραμανδάνειο, όπου ομάδα γιατρών και νοσηλευτών παραλαμβάνει το παιδί. Η μητέρα έκλαιγε και ο πατέρας άκουσε το δυσάρεστο, πως δεν κατάφεραν να επαναφέρουν στη ζωή το παιδί τους.

Ήταν νεκρή, πριν φθάσει στο παιδιατρικό νοσοκομείο.

Η διαφωνία Λύτρα και ιατροδικαστού

Το «θρίλερ» με τον θάνατο της μικρής Ίριδας συνεχίστηκε και την Πέμπτη, μεταξύ του πρώην δικηγόρου του ζεύγους Δασκαλάκη, Απόστολο Λύτρα και την ιατροδικαστή Πατρών, Αγγελική Τσιόλα. Ο κ. Λύτρας υποστήριξε πως, συνομιλώντας με τρεις από τους εμπλεκόμενους ιατροδικαστές, τον διαβεβαίωναν ότι οι θάνατοι των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα δεν οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια.

Ειδικότερα, ο πρώην νομικός σύμβουλος του ζευγαριού είπε πως όταν αποκαλύφθηκαν οι αμυχές στο πρόσωπο της Μαλένας, επικοινώνησε με τους ιατροδικαστές Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη και Αγγελική Τσιόλα (η οποία διενήργησε τη νεκροψία Ίριδας) και «τον διαβεβαίωσαν ότι οι θάνατοι των παιδιών δεν οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια».

Η Αγγελική Τσιόλα παρενέβη άμεσα και σε μήνυμα που απέστειλε είπε: «Όταν είπα στον Απόστολο Λύτρα για ενδεχόμενο ασφυκτικού θανάτου, μου είπε ότι αν το αναφέρω αυτό, «θα βάλω την κα Πισπιρίγκου στη φυλακή».

Η κα Τσιόλα, όπως μεταδίδει η «Πελοπόννησος», ισχυρίστηκε ακόμη πως ο δικηγόρος τής ζήτησε να συναντηθούν στην Πάτρα, εκείνη αρνήθηκε και του τόνισε ότι «τα ευρήματα που έχει δεν είναι μόνο του αιφνίδιου θανάτου, αλλά και της ασφυξίας».

Ο Απόστολος Λύτρας διέψευσε ότι είχε τη συγκεκριμένη συνομιλία με την ιατροδικαστή.

«Αντιφατικές στάσεις» κρατούν Ρούλα και Μάνος

Για τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη μπροστά αλλά και πίσω από τις κάμερες, μίλησε ο Ταξίαρχος εν Αποστρατεία, Θανάσης Κατερινόπουλος. Έκανε λόγο για «δύο αντιφατικές» στάσεις.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Star, δήλωσε ότι «Είναι και οι δύο στάσεις τελείως αντιφατικές επικοινωνιακά. Η κατηγορούμενη έχει την αγωνία να αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με τη χορήγηση κεταμίνης. Αυτό θα φανεί στα πλαίσια της ανάκρισης. Όσον αφορά την κεταμίνη που είπαν ότι χορηγήθηκε στο Ωνάσειο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πόσο καιρό πριν έγινε αυτό. Νομίζω πως ήταν μήνες πριν. Οι ίδιοι επιστήμονες λένε ότι η ουσία αυτή απορροφάται αμέσως».

Υπογράμμισε για άλλη μια φορά την αντίφαση στη στάση του Μάνου Δασκαλάκη, ο οποίος έχει πει εκ διαμέτρου αντίθετα πράγματα στις συνεντεύξεις τους από τις επίσημες καταθέσεις. Ανέφερε, μάλιστα, πως ο πατέρας των τριών παιδιών βρέθηκε «απέναντι» από τη Ρούλα Πισπιρίγκου από την πρώτη στιγμή που εκείνη συνελήφθη.

«Τι κρύβουν και οι δύο;»

«Η στάση του Μάνου είναι εντελώς αντίθετη από την κοινή συνέντευξη που έδωσε με τη σύζυγό του. Η στάση αυτή δεν δείχνει έναν πατέρα που πενθεί για τα παιδιά του, όπως δεν έδειχνε και η ίδια η κυρία Πισπιρίγκου στην κοινή τους συνέντευξη. Δεν ξέρω τι έχει αλλάξει μεταξύ τους» είπε στη συνέχεια ο Ταξίαρχος εν Αποστρατεία.

Όπως πρόσθεσε, «Εκείνο που μετράει μέχρι αυτή τη στιγμή είναι πως η βασική κατάθεση του λέει αλλά πράγματα. Μας έχουν μπερδέψει και οι δύο. Το “γιατί” το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά. Αυτός δεν έλεγε ότι θα νοικιάσει ένα σπίτι δίπλα στον Κορυδαλλό η δίπλα στη Θήβα για να είναι μαζί της; Τι άλλαξε στη διαδρομή της Ρούλας από την Πάτρα προς την Αθήνα και δήλωσε στον νομικό σύμβουλο που είχαν έως τότε, τον κύριο Λύτρα, ότι εκείνος θα είναι απέναντι; Στην κατάθεση του αυτό δεν προκύπτει».

«Τι κρύβουν και οι δύο;» αναρωτήθηκε έπειτα.

Μάλιστα, ο Θανάσης Κατερινόπουλος έθεσε ερώτημα σχετικό και με τους θανάτους των άλλων δύο παιδιών: «Αυτή τη στιγμή μιλάμε όλοι για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, γιατί στα πλαίσια αυτού του θανάτου είναι προφυλακισμένη η κυρία Πισπιριγκου, φερόμενη ως το άτομο που προκάλεσε αυτόν τον θάνατο. Αν οι ιατροδικαστές αποδείξουν ότι τα άλλα δύο παιδιά έχουν ασφυκτικό θάνατο, θα ανταλλάξουν τακτική ο Μάνος και η Ρούλα; Τότε τι θα μας πουν; Τότε οι νοσοκόμες προκάλεσαν αυτούς θανάτους;»

δολοφονίαανάκρισηΠάτραειδήσεις τώραΜάνος ΔασκαλάκηςανακρίτριαΡούλα Πισπιρίγκου