Ελλάδα | 01.11.2018 12:36

Δικηγόρος οικογένειας Κατσίφα: Καμία ενημέρωση για τη σορό

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

«Με τον πλέον αιφνιδιαστικό τρόπο θα δοθεί η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις αλβανικές αρχές στην οικογένειά του, για να γίνει η κηδεία, χωρίς να μπορεί να κάνει κανείς την οποιαδήποτε εκτίμηση, για το πότε μπορεί να γίνει αυτό».

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr o δικηγόρος της οικογένειας του Κωνσταντίνου Κατσίφα, Κώστας Γιοβανόπουλος, σημειώνοντας ότι, όποτε κι αν πραγματοποιηθεί η κηδεία του 35χρονου, θα γίνει με τον πιο ειρηνικό τρόπο.  

«Είναι παρακινδυνευμένο να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση, για το πότε μπορεί να παραδοθεί η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην οικογένειά του. Το σίγουρο είναι ότι αυτό θα γίνει με τον πλέον αιφνιδιαστικό τρόπο. Το λέω αυτό, διότι, όπως συμπέρανα, με αυτόν τον τρόπο λειτουργούν οι αλβανικές αρχές», ανέφερε ο κ. Γιοβανόπουλος.

Τις τελευταίες ώρες έχει κυκλοφορήσει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας η πληροφορία ότι η σορός του Κωνσταντίνου Κατσίφα θα παραδοθεί στην οικογένειά του ακόμα και εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο το πρωί και η κηδεία θα γίνει το Σάββατο. 

Ωστόσο, παράγοντες της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία είπαν στο ethnos.gr ότι το συγκεκριμένο ενδεχόμενο συγκεντρώνει πολύ λίγες πιθανότητες. Εκτιμούν ότι οι αλβανικές αρχές δεν θέλουν η κηδεία να γίνει Σάββατο ή Κυριακή, διότι δεν επιθυμούν να παραστεί μεγάλος αριθμός ατόμων από την Ελλάδα και η κηδεία να αποκτήσει τη μορφή συλλαλητηρίου αντίδρασης και αγανάκτησης.

Κινητοποίηση στην Ελλάδα για την κηδεία

Οι Βουλιαράτες βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα. Είναι το πρώτο ελληνικό χωριό που συναντάει κανείς, όταν περνάει το τελωνείο της Κακαβιάς και μπει στο αλβανικό έδαφος, με αποτέλεσμα η πρόσβαση να είναι πολύ εύκολη σε αυτό. Ήδη οι βορειοπηρωτικοί σύλλογοι στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζονται ώστε να έχουν μαζική παρουσία στους Βουλιαράτες την ημέρα της κηδείας, ενώ μεγάλη κινητοποίηση παρατηρείται και στα Γιάννενα. Επίσης, τουριστικά πρακτορεία βάζουν λεωφορεία για τους Βουλιαράτες για την ημέρα της κηδείας και με αυτά αναμένεται να πάνε στο ελληνικό μειονοτικό χωριό και αρκετοί μεμονωμένοι.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Συντονιστικής Φοιτητικής Ένωσης Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, Θεόφιλος Κεμεντζετζίδης, υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Βορειοηπειρώτες και όχι μόνο να παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση που γίνει η κηδεία καθημερινή, το εργάσιμο της ημέρας θα εμποδίσει πολλούς να παραβρεθούν.

«Αν η κηδεία γίνει καθημερινή, θα παραστούν πολύ λιγότεροι από όσους το επιθυμούν. Και μία ημέρα άδεια από τη δουλειά του να πάρει κάποιος, για να πάει αυθημερόν στους Βουλιαράτες, θα πρέπει να βρίσκεται 10-12 ώρες πάνω στο λεωφορείο, κάτι που δεν είναι εύκολο. Θεωρώ δεδομένο ότι στα σύνορα οι Αλβανοί θα δημιουργήσουν διάφορες καθυστερήσεις», είπε ο κ. Κεμεντζετζίδης.

«Δεν υπάρχει φόβος»

Αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στους Βουλιαράτες και στα άλλα μειονοτικά χωριά και για το αν οι κάτοικοι είναι φοβισμένοι μετά το τραγικό γεγονός, ο κ. Γιοβανόπουλος σημείωσε κατηγορηματικά στο ethnos.gr ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

«Όσο ήμουν εκεί, δεν είδα στα μάτια κανενός φόβο. Οι άνθρωποι έχουν συνασπισθεί και διατηρούν ψηλά το ελληνικό τους φρόνημα. Είναι αγκαλιασμένοι, θρηνούν μαζί και μαζί θα τιμήσουν τον νεκρό», είπε ο κ. Γιοβανόπουλος.

«Δεν σκύψαμε το κεφάλι και δεν μας πτόησε η δύσκολη εποχή του Χότζα, τώρα θα φοβηθούμε;    

Επί κυβερνήσεως Ράμα είναι ξεκάθαρη μια προσπάθεια αφελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, κυρίως με το άρπαγμα περιουσιών και μάλιστα παραθαλάσσιων «φιλέτων», με διάφορους τρόπους που κινούνται στα όρια της νομιμότητας. Ωστόσο, δεν πρόκειται να αφήσουμε τα χώματά μας», ανέφερε στο ethnos.gr μέλος της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, ο οποίος για πολλά χρόνια πρωτοστάτησε στους αγώνες και στις διεκδικήσεις βορειοηπειρωτικών φορέων.   

Κωνσταντίνος Κατσίφαςδικηγόρος