Ελλάδα|01.11.2018 12:23

Ζάκυνθος: Ακατάλληλα τα µισά κτίρια που ελέγχθηκαν µετά τον σεισµό

Μαρία Λιλιοπούλου

Προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση κρίθηκαν σχεδόν τα µισά από τα κτίρια που ελέγχθηκαν στη Ζάκυνθο προκειµένου να διαπιστωθεί η κατάσταση του κτιριακού αποθέµατος του νησιού ύστερα από την ισχυρή δόνηση και την αλληλουχία µετασεισµών που σηµειώθηκε

Σύµφωνα µε ανακοίνωση του υπουργείου Υποδοµών, θα ακολουθήσουν αυτοψίες από τα ειδικά κλιµάκια µηχανικών του υπουργείου σε τουλάχιστον άλλα 200 κτίρια.
Συγκεκριµένα, µέχρι τώρα έχουν διενεργηθεί 148 αυτοψίες, σε επίπεδο πρωτοβάθµιου ελέγχου, σύµφωνα µε τις οποίες κρίθηκαν:

76 κτίρια προσωρινά κατάλληλα για χρήση.

72 κτίρια προσωρινά ακατάλληλα προς χρήση, ενώ θα εκδοθεί Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικίνδυνα Ετοιµόρροπου Κτιρίου για µία αποθήκη.
Μέχρι προχθές είχαν ήδη κατατεθεί από σεισµόπληκτους κατοίκους 201 νέες αιτήσεις για πρωτοβάθµιο έλεγχο.

Σε καλή κατάσταση βρέθηκαν τα εκπαιδευτήρια του νησιού (µε την εξαίρεση δύο αιθουσών), ενώ ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και στα υπόλοιπα δηµόσια κτίρια του νησιού από ειδικό κλιµάκιο ελεγκτών-µηχανικών της εταιρείας Κτιριακές Υποδοµές ΑΕ.

Ελεγχοι σε 74 σχολεία

Από την περασµένη Κυριακή έως το πρωί της Τρίτης το κλιµάκιο πραγµατοποίησε συνολικά 80 αυτοψίες σε κτίρια του νησιού, και συγκεκριµένα έγιναν αυτοψίες σε 74 σχολεία πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης του ∆ήµου Ζακύνθου, καθώς και στο ΤΕΙ του νησιού, στο ∆ικαστικό Μέγαρο, στο νοσοκοµείο, στη βιβλιοθήκη, στο Ιδρυµα Ο∆Α∆ και στα γραφεία της ∆ιεύθυνσης Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης.

Από τους ελέγχους, όπως επισηµαίνεται, διαπιστώθηκε η καταλληλότητα χρήσης όλων των κτιρίων πλην δύο στατικώς ανεξάρτητων αιθουσών σε ισάριθµα σχολεία, στις οποίες θα πρέπει να γίνουν επισκευές χωρίς να είναι απαραίτητη η διακοπή λειτουργίας των σχολείων. Πρόκειται για το ∆ηµοτικό Σχολείο Παντοκράτορα και το Νηπιαγωγείο Αµπελοκήπων.

σεισμός Ζάκυνθος