Ελλάδα|29.04.2022 07:10

Κρήτη: Πού οφείλεται η ομίχλη που «σκεπάζει» ολόκληρες πόλεις – Ο Κώστας Λαγουβάρδος εξηγεί στο ethnos.gr

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
zarpanews.gr
zarpanews.gr
zarpanews.gr
zarpanews.gr
zarpanews.gr
zarpanews.gr

Φαινόμενο όχι ιδιαίτερα σπάνιο για τον ελλαδικό νησιώτικο χώρο, το οποίο εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη, αποτελεί η ομίχλη που σκέπασε τις πρωινές ώρες των τελευταίων ημερών τα βορειοδυτικά παράλια της Κρήτης αλλά και παραθαλάσσιες περιοχές της Σάμου.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, το φαινόμενο οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν θερμάνει την ατμόσφαιρα. Όταν οι θερμές αέριες μάζες περάσουν πάνω από τη θάλασσα, η θερμοκρασία της οποίας παραμένει ακόμα χαμηλή, η ατμόσφαιρα κρυώνει, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ομίχλη τις δροσερότερες ώρες της ημέρας.

«Το φαινόμενο ονομάζεται ομίχλη μεταφοράς. Δεν είναι συχνό αλλά όχι και ιδιαίτερα σπάνιο. Είναι εποχικό για το νησιωτικό ελλαδικό χώρο. Τουλάχιστον μία φορά κάθε χρόνο τέτοια εποχή θα εμφανιστεί ομίχλη σε κάποια από τα νησιά μας. Κυρίως στις Κυκλάδες έχει εμφανιστεί αρκετές φορές. Αυτές τις ημέρες εμφανίστηκε στη βορειοδυτική Κρήτη, στην Κίσσαμο, στα Χανιά και το Ρέθυμνο, αλλά και στη Σάμο. Πέρυσι, για παράδειγμα, εμφανίστηκε στη Σαντορίνη. Βγαίνει το πρωί και μόλις αυξάνει η θερμοκρασία, διαλύεται», λέει ο κ. Λαγουβάρδος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι το φαινόμενο θα εγκαταλείψει τις περιοχές της Κρήτης και της Σάμου, μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία ή αν εμφανιστούν ισχυρότεροι άνεμοι και γίνει πιο ξηρή η ατμόσφαιρα. Ειδικά για την Κρήτη το φαινόμενο είναι σπανιότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του νησιώτικου ελλαδικού χώρου.

Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν έχει καμία επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία. Επειδή, ωστόσο, προκαλεί χαμηλή ορατότητα, απαιτείται προσοχή κατά την οδήγηση αλλά και κατά τη ναυσιπλοΐα.

ειδήσεις τώρανησιάΣάμοςΚρήτηομίχληΕθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών