Ελλάδα|30.04.2022 19:16

Λογαριασμοί ρεύματος: Απόγνωση για τις ασύλληπτες αυξήσεις - Τι μπορούν να κάνουν με τη ρήτρα αναπροσαρμογής - Τι λέει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του ΔΣΑ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τα σοβαρά νομικά ζητήματα που προκύπτουν από τις ασύλληπτες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισής τους από τους καταναλωτές, παραθέτει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός.

Παράλληλα, παρουσιάζει τα νομικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν, όσοι από τους πολίτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με διακοπή παροχής ηλεκτροδότησης εξαιτίας οφειλών. Τονίζει ακόμα ότι οι οικιακοί καταναλωτές που κλήθηκαν να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για το ρεύμα, είναι καλό να συμμετάσχουν στις ομαδικές αγωγές που προετοίμασαν οι καταναλωτικές οργανώσεις, ώστε να αποφύγουν τα αρκετά υψηλά δικαστικά έξοδα.

Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών πήρε απόφαση να στηρίξει νομικά την ομαδική αγωγή που κατέθεσε η Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία πρόκειται να εκδικαστεί στις 18 Μαΐου. Ωστόσο, ο κ. Βερβεσός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης για διάφορους λόγους.

Τα δύο βασικά νομικής φύσης ζητήματα

Ειδικότερα, κατά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τριών κατηγοριών συμβόλαια καταναλωτών με τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Για τις δύο από αυτές δημιουργούνται πολύ σοβαρά νομικά ερωτηματικά για την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία έφερε υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

«Η νομική εικόνα είναι πολύ καθαρή και είναι η εξής: Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τριών κατηγοριών συμβόλαια. Τα παλαιά συμβόλαια που δεν περιέχουν κάποια ρήτρα αναπροσαρμογής και την οποία επέβαλαν οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος μονομερώς, τα σταθερού τιμολογίου συμβόλαια, τα οποία οι εταιρείες μετέτρεψαν επίσης μονομερώς σε κυμαινόμενου τιμολογίου και τα καινούργια συμβόλαια. Είναι απολύτως κατανοητό, αφού οι μετατροπές έγιναν μονομερώς, ότι για τις δύο πρώτες κατηγορίες συμβολαίων υπάρχουν σοβαρά νομικά ζητήματα. Για τα καινούργια συμβόλαια δεν υπάρχει κάποιο νομικό ζήτημα, διότι οι καταναλωτές υπογράφοντας δέχθηκαν όλους τους όρους. Είναι αυτονόητο ότι σε πιο ευνοϊκή θέση βρίσκονται τα παλαιά συμβόλαια», λέει στο ethnos.gr ο κ. Βερβεσός.

Κατά τον ίδιο, νομικά ζητήματα φαίνεται ότι υπάρχουν και αναφορικά με το μαθηματικό τύπο που υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής, με την εν γένει εφαρμογή της, καθώς και για το αν οι αυξήσεις των τιμών ανταποκρίνονται στη συνολική αύξηση κόστους του ρεύματος.

«Ως Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχουμε το δικαίωμα να καταθέσουμε κάποια αγωγή και γι’ αυτό ταχθήκαμε στο πλευρό της ΕΚΠΟΙΖΩ. Παράλληλα, καταθέτουμε την πάγια θέση μας ότι το πρόβλημα με τις υπέρογκες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος πρέπει να λυθεί πολιτικά. Στην ομαδική αγωγή της ΕΚΠΟΙΖΩ μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι οικιακοί καταναλωτές. Ο νόμος δε δίνει το ίδιο δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις και γι’ αυτό πρέπει να καταθέσουν ατομική αγωγή», λέει ο κ. Βερβεσός.

«Να πληρώσουν το ρεύμα – Ασφαλιστικά μέτρα για τη ρήτρα»

Όπως υποστηρίζει ακόμα ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, όσοι οικιακοί καταναλωτές υπέγραψαν με τις εταιρείες παροχής ρεύματος παλαιά ή σταθερού τιμολογίου συμβόλαια και είδαν υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, θα πρέπει να πληρώσουν την αξία του ρεύματος αλλά όχι αυτήν της ρήτρας αναπροσαρμογής και να κινηθούν δικαστικά κατά της τελευταίας.

«Επειδή, ωστόσο, η εκδίκαση της υπόθεσης μπορεί να πάει πίσω δύο ή τρία χρόνια, οι καταναλωτές θα πρέπει να καταθέσουν και ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην τους κοπεί το ρεύμα στο ενδιάμεσο διάστημα. Και η κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων μπορεί να γίνει μέσω των καταναλωτικών οργανώσεων, ώστε οι οικιακοί καταναλωτές να αποφύγουν τα δικαστικά έξοδα. Τα τελευταία για τα ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να φτάσουν ακόμα και στα 550 ή 600 ευρώ με τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας», αναφέρει ο κ. Βερβεσός.

Τέλος, κατά τον ίδιο, όσοι καταναλωτές είδαν να τους διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, επειδή δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις υπέρογκες αυξήσεις, μπορούν με ασφαλιστικά μέτρα να ζητήσουν επανασύνδεση. Μπορούν να παραθέσουν διάφορα επιχειρήματα, όπως, για παράδειγμα, ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην οικογένεια ή ότι υπάρχει κάποιος άρρωστος ή ηλικιωμένος. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δεκτό το αίτημά τους, είναι να έχουν πληρώσει την αξία του ρεύματος χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Δημήτρης ΒερβεσόςΕΚΠΟΙΖΩασφαλιστικά μέτρααγωγήΔικηγορικός Σύλλογος Αθηνώνρεύμα