Ελλάδα|07.05.2022 12:21

Ελαφρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος: Με καχυποψία βλέπουν τα μέτρα καταναλωτικές οργανώσεις

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με αρκετή… καχυποψία βλέπουν εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών αναφορικά με το δυσβάστακτο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και συγκεκριμενοποίησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αν και υποστηρίζουν ότι είναι καλοδεχούμενο οποιοδήποτε μέτρο ελάφρυνσης ή βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των νοικοκυριών, σημειώνουν ταυτόχρονα στο ethnos.gr, ότι υπάρχει μεγάλη ασάφεια στις εξαγγελίες, γεννιούνται πολλά ερωτηματικά και κατά πάσα πιθανότητα το ύψος των ελαφρύνσεων θα είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με τις προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί με βάση τις εξαγγελίες.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν τα χιλιάδες νοικοκυριά στη χώρα που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, για τα οποία η ελάφρυνση θα είναι «σταγόνα στον ωκεανό», με βάση τα όσα έχουν κληθεί να πληρώσουν. Επίσης, σημειώνουν ότι μεγάλη ασάφεια εξακολουθεί να υπάρχει αναφορικά με το τι θα γίνει με τους καταναλωτές που προχώρησαν σε διακανονισμούς με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόφληση των χρεών τους.

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν τα μέτρα ως «επιδοματικά», τα οποία δε λύνουν αποτελεσματικά το πρόβλημα, αφού αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι υψηλοί λογαριασμοί το επόμενο διάστημα και αναρωτιούνται γιατί έμεινε απ’ έξω από τις ρυθμίσεις το φυσικό αέριο, για το οποίο επίσης οι καταναλωτές καλούνται να καταβάλλουν πολύ υψηλά ποσά.

Τέλος, εκφράζουν την απορία, για ποιο λόγο μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών δεν εφαρμόστηκαν πολύ νωρίτερα, μια και οι πρώτοι υψηλοί λογαριασμοί ρεύματος έφτασαν στους καταναλωτές περίπου πέντε μήνες νωρίτερα, σε κάποιους το διάστημα πριν από τα Χριστούγεννα.

Πολύ μικρότερες οι ελαφρύνσεις

Στο μόλις10%-15% θα φτάσει σε πολλούς καταναλωτές η ελάφρυνση στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκο Τσεμπερλίδη. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει μία μεσαίας τάξης ηλικιωμένη – μέλος του ΚΕΠΚΑ, η οποία κλήθηκε να πληρώσει για το ρεύμα το χειμώνα 4.000 ευρώ και η ελάφρυνση, με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης, θα φτάσει στα 600 ευρώ. Η συγκεκριμένη γυναίκα χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό ρεύμα και για τη θέρμανσή της.

«Ό,τι μέτρο ελάφρυνσης για τους πολίτες εξαγγέλλεται, είναι καλό και χρήσιμο, ωστόσο, στην πράξη τα πράγματα δεν είναι, όπως μας τα είπανε. Τουλάχιστον 35.000 νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα, που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα, βρίσκονται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Σε πολλά από αυτά η ελάφρυνση δε θα ξεπεράσει το 10%. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Γιατί άφησαν απ’ έξω το φυσικό αέριο, το οποίο ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα έχει… κατακρεουργήσει τους καταναλωτές; Οι καταναλωτές πλήρωναν λογαριασμούς 200 και 300 ευρώ για το φυσικό αέριο και τώρα καλούνται να πληρώσουν 500 ή και 600 ευρώ. Επίσης, δε μας είπαν τίποτα για ελαφρύνσεις στα κοινόχρηστα. Σε αυτόν τον τομέα δεν πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα;», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμεπρλίδης.

Μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα που δε λύνουν το πρόβλημα

Ως μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα, τα οποία δε λύνουν τη δομή του προβλήματος, δηλαδή το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, χαρακτηρίζει τις εξαγγελθείσες ελαφρύνσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ο νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος Επικοινωνίας του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Παναγιώτης Γεωργιάδης.

«Κάθε μέτρο που οδηγεί σε ελαφρύνσεις, είναι καλοδεχούμενο, όμως στα εξαγγελθείσα υπάρχει ασάφεια και γεννιούνται πολλά ερωτηματικά. Πόση διάρκεια θα έχουν τα μέτρα; Θα λύσουν το δομικό πρόβλημα που είναι το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας; Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι οι συγκεκριμένες ελαφρύνσεις είναι επιδοματικού χαρακτήρα, δε λύνουν το πρόβλημα του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δεν ξέρουμε, τι θα γίνει με αυτό στο μέλλον», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος αναρωτιέται, για ποιο λόγο χρειάστηκε να περάσουν μήνες, προτού επέμβει η κυβέρνηση, για να στηρίξει τους πολίτες κι εκφράζει το ερώτημα, τι θα γίνει με όσους έκαναν διακανονισμούς, για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

«Γιατί χρειάστηκε να περάσουν πέντε μήνες ή και περισσότερο, μέχρι να επέμβει η Πολιτεία; Οι πρώτοι αυξημένοι λογαριασμοί ρεύματος έφτασαν στους καταναλωτές ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα. Επίσης, τι θα γίνει με όσους καταναλωτές προχώρησαν σε διακανονισμούς καθώς και με τις δόσεις που έχουν ήδη καταβάλλει; Θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους; Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο γι’ αυτήν την κατηγορία των καταναλωτών. Πρέπει να δούμε και στην πράξη το ύψος της ελάφρυνσης. Κι άλλες φορές έχουν εξαγγελθεί ελαφρύνσεις, αλλά είδαμε ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά στην πράξη. Στις εξαγγελίες υπάρχουν ασάφειες και πολλά ερωτηματικά, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.

ΙΝΚΑκόστοςΚυριάκος Μητσοτάκηςελαφρύνσειςηλεκτρικό ρεύμαμέτρα