Θεσσαλονίκη: Τι προβλέπει το ΑΠΘ για την εξέλιξη του κορονοϊού στην πόλη - Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ σε «πράσινη ζώνη»
Τίμος ΦακαλήςΜπορεί τα νοσοκομεία και οι εντατικές της Θεσσαλονίκης να άδειασαν από ασθενείς με κορονοϊό, το ιικό φορτίο, όμως, της πόλης υποχώρησε καθυστερημένα σύμφωνα με τις μετρήσεις που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης από το ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. Μετά από επτά ολόκληρους μήνες η Θεσσαλονίκη έπεσε στο πορτοκαλί επίπεδο από το κόκκινο που βρίσκονταν μέχρι την περασμένη Τρίτη (10.5).
Καραπάντσιος: Δεν ξέρουμε αν θα φτάσουμε ποτέ σε μια πράσινη ζώνη
«Αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε σε επιφυλακή και η εικόνα στα λύματα είναι αντίστοιχη με το χειμώνα και το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου 2021 οπότε ανέβηκε στο κόκκινο όπου και παρέμεινε, με έντονες περιοδικές εξάρσεις» εξηγεί στο ethnos.gr ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και μέλος της ερευνητικής ομάδας μέτρησης των λυμάτων Θεόδωρος Καραπάντσιος. «Παραμένουμε στο πορτοκαλί γιατί είμαστε κοινωνικά ενεργοί. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε ποτέ σε μια πράσινη ζώνη αλλά είμαστε σε επιφυλακή» πρόσθεσε.
Δύο με τρεις θανάτους την μέρα από δέκα
Η βελτιωμένη εικόνα στα λύματα της πόλης αποτυπώνεται και στον αριθμό των θανάτων. Καθημερινά χάνουν την ζωή τους δύο με τρεις άνθρωποι από τον κορονοϊό στην πόλη σε αντίθεση με το παρελθόν όπου υπήρχαν μέρες που ξεπερνούσαν και τους δέκα θανάτους. Η απάντηση γιατί έπεσε τόσο αργά το φορτίο στα λύματα της πόλης όπως λέει στο ethnos.gr ο Θεόδωρος Καραπάντσιος βρίσκεται στο γεγονός ότι κάποιοι νοσούν ελαφριά γιατί η όμικρον είναι πιο ήπια μετάλλαξη. «Έχουμε χαμηλά φορτία ανά άτομο αλλά παρατηρείται μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Υπάρχει αρκετός κόσμος που δεν παίρνει προφυλάξεις και έχουμε επαναμολύνσεις. Αν ήταν πιο αυστηρά τα μέτρα θα γίνονταν πιο γρήγορα και η αποκλιμάκωση».
Στην καθυστερημένη αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου συνέβαλε τόσο η χαλάρωση των μέτρων όσο και η μη εφαρμογή τους από τον κόσμο σύμφωνα με τον καθηγητή. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η όμικρον είναι πιο μεταδοτική και ο κόσμος κολλά πιο εύκολα. «Έχουμε πιο πολλούς που νοσήσαν. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αμύνονται απέναντι στον ιό και για αυτό έχουμε πολύ λιγότερες μολύνσεις».
Πτωτική πορεία θα έχει το ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης
Ο καθηγητής του ΑΠΘ εκτιμά-με βάση την εργαστηριακή εικόνα που έχει και κρίνοντας τις κοινωνικές τάσεις- ότι οι μετρήσεις των λυμάτων της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν να είναι πτωτικές. «Όταν παίρνει κάποιος τα φορτία και αρρωστήσει μπορεί για πέντε μέρες τα συμπτώματα να φύγουν, αλλά για 15 μέρες θα εκκρίνει φορτίο. Εμείς μετράμε το φορτίο και από αυτούς που είναι καλά και κυκλοφορούν γιατί όταν κάποιος κυκλοφορεί έξω μπορεί εν δυνάμει να το μεταδώσει άσχετα αν δεν έχει συμπτώματα».
Στην περαιτέρω μείωση του ιικού φορτίου θα συμβάλουν όπως λέει ο κ. Καραπάντσιος τόσο η άνοδος της θερμοκρασίας όσο και η πτώση της υγρασίας. «Επειδή η θερμοκρασία ανεβαίνει και η υγρασία πέφτει τα σταγονίδια που εκπνέει ένας άρρωστος-και είναι βασική αιτία μετάδοσης-σε λίγα δευτερόλεπτα που θα τα εκπνέει, αυτά θα εξατμιστούν. Οπότε θα αχρηστευτούν, δεν θα υπάρχουν στην ατμόσφαιρα για να μεταδοθούν». Πιθανή έκπληξη μπορεί να υπάρξει μόνο από κάποια νέα μετάλλαξη που θα διαφεύγει της προστασίας.
Αναφερόμενος στη σημασία των μετρήσεων του ΑΠΘ ο κ. Καραπάντσιος τόνισε ότι -αν και τα λύματα δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν την ιατρική επιτήρηση- είναι ένας εύκολος, γρήγορος, αξιόπιστος και φτηνός τρόπος ανίχνευσης του κορονοϊού. Ενδεικτικό είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ΕΟΔΥ η δημιουργία κοινών πρωτοκόλλων προσδιορισμού του κορονοϊού στα λύματα μεταξύ των πόλεων για να μπορούν να γίνονται και αντίστοιχες συγκρίσεις.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά