Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων τίμησε τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων: Η υπόσχεση για Αγώνα μέχρι τη διεθνή αναγνώρισή της
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΤην υπόσχεσή τους ότι δε θα ξεχάσουν ποτέ τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, θα μεταλαμπαδεύσουν την ιστορική μνήμη στις επόμενες γενιές και θα αγωνιστούν μέχρι την τελική δικαίωση, τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, διατράνωσαν Πόντιοι κάθε ηλικίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην κεντρική εκδήλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης των 353.000 αθώων θυμάτων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο για τα θύματα της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης.
Οι υποσχέσεις δόθηκαν μπροστά από μία φοτά, μέρος της γυναικείας ποντιακής ενδυμασίας, που υφάνθηκε πριν από περισσότερα από 150 χρόνια στη Σάντα του Πόντου και την οποία κρατούσαν μπροστά από το μνημείο νέοι και νέες, ντυμένοι με ποντιακές φορεσιές.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες και πολλοί επίσημοι, μεταξύ των οποίων βουλευτές διαφόρων κομμάτων, εκπρόσωποι της περιφερειακής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, των στρατιωτικών Αρχών, αλλά και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων. Οι τελευταίοι ένωσαν τις φωνές τους με τους Πόντιους, ζητώντας από κοινού από την Πολιτεία την καθιέρωση μίας Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία όλων των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής.
«Η δικαίωση έρχεται με πίστη και αγώνα»
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας, ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο η πρόεδρος της ΠΟΠΣ, Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ιστορική μνήμη αποτελεί γνώση, που φέρνει δικαίωση με πίστη και αγώνα. «Είναι εθνικό χρέος να θυμόμαστε και να θυμίζουμε σε όλο τον κόσμο τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά και όλων των Ελλήνων της καθ' ημάς Ανατολής. Υπήρξε αφανισμός του ελληνισμού από τις πατροπαράδοτες εστίες του. Αν ο θύτης δεν τιμωρηθεί, θα συνεχίσει την ίδια γενοκτονική πολιτική του. Στέλνουμε μήνυμα σε όλους τους Έλληνες ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, αλλά και οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο δείχνουν ότι η Τουρκία συνεχίζει την ίδια επεκτατική πολιτική της. Και προς την Πολιτεία στέλνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να εντάξει στην επίσημη ατζέντα της τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας αλλά και να ζητήσει την προστασία των μνημείων μας. Όχι στην υποχωρητικότητα, ναι στον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση», είπε η κ. Σαχινίδου.
«Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο», σημείωσε η εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, Αλεξάνδρα Σδούκου, υπογραμμίζοντας ότι «τιμούμε τους Έλληνες του Πόντου που χάθηκαν από τους διώκτες τους. Η μέρα της δικαίωσης για τον ποντιακό ελληνισμό θα ξημερώσει».
Ως οργανωμένο σχέδιο των Νεότουρκων, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών, που εφαρμόστηκε στους Έλληνες του Πόντου και της Ανατολής, χαρακτήρισε τη Γενοκτονία ο εκπρόσωπος της Βουλής στην εκδήλωση, πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας , Σάββας Αναστασιάδης. «Φτάσαμε στο σημείο που η ελληνική Πολιτεία πήρε την πρωτοβουλία να επιδιώξει την ικανοποίηση του αιτήματος για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα, διότι μετά από δεκαετίες μπορεί να εξαφανιστεί. Θα είμαστε ανάξιοι απέναντι στους προγόνους μας, αν δε τη διεκδικήσουμε», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
«Τα ντουβάρια που άφησαν έχουν ψυχές»
«Τα χαλάσματα που άφησαν πίσω τους οι πρόγονοί μας δεν ήταν μόνο ντουβάρια. Είχαν ψυχή και αυτές τις ψυχές δεν τις ξεχνάμε, τις τιμούμε», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου. Η ίδια έκανε λόγο για αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου και γενικότερα της Ανατολής και υπογράμμισε ότι «Αν δεν επιμείνουμε στη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, χάνουμε την παρουσία μας στη γη. Δεν είναι μόνο οι θύτες το πρόβλημα, είναι και οι αρνητές της Γενοκτονίας», είπε η κ. Πατουλίδου.
Για θηριωδία και για ένα εσωτερικό θρήνο που βιώνουμε κάθε χρόνο τέτοια ημέρα για τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας, έκανε λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Είναι σημαντικό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, για να γίνει η θηριωδία κτήμα όλης της ανθρωπότητας. Πρέπει όλοι μαζί να διεκδικήσουμε διεθνοποίηση, αναγνώριση, διεθνή καταδίκη. Είναι χρέος μας να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του για πολλούς που έχουν κουραστεί από το στείρο πολιτικό λόγο και την απλή αναφορά των γεγονότων μίλησε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Δρ. Ιστορίας και επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοδόσης Κυριακίδης. Όπως είπε, πρέπει να εξορθολογήσουμε την επιστημονική γνώση για τη διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. «Θα έπρεπε ήδη να έχουν δημιουργηθεί από την Πολιτεία πανεπιστημιακές έδρες ποντιακών, θρακικών και μικρασιατικών σπουδών καθώς και μουσεία. Υπάρχει μία τέτοια έδρα για τον ποντιακό ελληνισμό στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά αυτή αποτελεί ιδιωτική πρωτοβουλία, του Ιβάν Σαββίδη και δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές. Πρέπει και η Πολιτεία να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας πανεπιστημιακών εδρών για τους Έλληνες της Ανατολής. Το θέμα έχει πλέον ωριμάσει», τόνισε ο κ. Κυριακίδης.
Με λύρα, τραγούδι και χορό τίμησαν τα θύματα της Γενοκτονίας
Αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας δημιουργήθηκαν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση από το χορό, το τραγούδι και τους ήχους της κεμετζέ, που και αυτά με τη σειρά τους τίμησαν με σεβασμό τα 353.000 αθώα θύματα της Γενοκτονίας.
Ο Γιάννης Γκόσιος τραγούδησε το «Αναστορώ τα παλαιά», υπό τους ήχους της λύρας του αδελφού του, Αβραάμ και των νταουλιών του Κώστα Ζώη και των μαθητών της σχολής του.
Στη συνέχεια, χωρίς μουσική, η Ευδοκία Τεκτονίδου τραγούδησε το «Σμύρνη μου» και επίσης α καπέλα η Μαρίνα Δονικιάν απέδωσε τραγούδι του Σαρλ Αζναβούρ για τις Γενοκτονίες που έγιναν σε λαούς, καθώς και το τραγούδι «Μπινγκιολί» στα αρμένικα, το οποίο στα ελληνικά ονομάζεται «Ξενιτιά». Η μικρή Δέσποινα Χριστοφοράκη απέδωσε το «Ίμερα», το οποίο αναφέρεται στην ομώνυμη περιοχή του Πόντου.
Στη συνέχεια χορευτές της Καλλιτεχνικής Στέγης Ποντίων Βορείου Ελλάδος, απέδωσαν, στη «σκιά» του μνημείου, εκπληκτικά τη σέρρα, το γνωστό Πυρίχχειο, τον πολεμικό χορό των Ποντίων, προκαλώντας θαυμασμό στους παραβρισκόμενους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον εθνικό ύμνο.
- Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
- Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
- Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
- Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών