Θεσσαλονίκη: Ανθρωποκτονία από αμέλεια καταγγέλλει η οικογένεια του 43χρονου που ξεψύχησε σε καρέκλα νοσοκομείου
NewsroomΓια ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά παντός υπευθύνου θα κινηθεί η οικογένεια του 43χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή σε μια καρέκλα στα Επείγοντα του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, όταν λίγο νωρίτερα είχε λάβει εξιτήριο. Ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας λέει ότι «δεν έγινε καν αιμοληψία».
Ειδικότερα, ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του θύματος, Δημήτρης Γαλεντέρης, περιγράφει: «Ήμουν στη νεκροψία – νεκροτομή ως τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας. Από το νοσοκομείο αναφέρουν ότι εξετάστηκε ο ασθενής και δεν προέκυψε κάτι παθολογικό. Από τη νεκροτομή προκύπτει ότι δεν έγινε καν αιμοληψία, αλλά περιμένουμε και τον φάκελο του νοσοκομείου».
«Υπάρχει υποψία για θρόμβωση και πνευμονική εμβολή, περιμένουμε και τα αποτελέσματα της τοξικολογικής. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι είναι ανοιχτό το να υπήρξε ιατρική αμέλεια και να μην εκτιμήθηκε σωστά η κατάσταση του ασθενή. Αν επιβεβαιωθεί αυτό, οι συγγενείς θα κινηθούν νομικά εναντίον του νοσοκομείου», συνέχισε ο ίδιος, μιλώντας στο Mega.
«Στο ιστορικό του νοσοκομείου καταγράφεται ότι ο ασθενής είχε πόνο στο ένα πόδι. Αυτό χτυπάει "καμπανάκι" στον γιατρό ότι πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα θρόμβωσης. Έτσι, έπρεπε να γίνουν αιματολογικές εξετάσεις για να αποκλειστεί και αυτό το ενδεχόμενο. Θεωρώ ότι σε περίπου δύο μήνες θα έχουμε απαντήσεις από τις σχετικές εξετάσεις», κατέληξε ο κ. Γαλεντέρης.
Το Σάββατο, ο αδερφός του θύματος ξέσπασε σχετικά με τον θάνατο του 43χρονου: «Έχω αναγνωρίσει τον αγώνα που έχει κάνει το νοσοκομείο στην εποχή του κορονοϊού. Δε θέλω να δυσφημήσω κανέναν. Τα όσα έχουν ειπωθεί είναι από την επίσημη κατάθεση που έχει δώσει το νοσοκομείο, δε γνωρίζω ποιος έδωσε αυτή την κατάθεση. Είμαι διατεθειμένος, να ανέβει το έγγραφο το σχετικό», είπε αρχικά ο κ. Καμπάκας.
«Αν χτυπήσετε το ΑΜΚΑ του δε βγάζει τη διεύθυνση κατοικίας του; Δε βγάζει το τηλέφωνό μου; Εκεί μένει η μάνα μου. Το νοσοκομείο νοιάστηκε τόσο πολύ για το πώς θα διώξει τον αδερφό μου; Δεσμεύεστε ότι του έγιναν αιματολογικές εξετάσεις;», ρώτησε τον Νίκο Καπραβέλο.
«Προσβάλλετε τη μνήμη του»
«Ο αδερφός μου δούλευε το πρωί και πονούσε. Το αν πίνει αλκοόλ ή καπνίζει μαριχουάνα είναι δικαίωμά του. Όλοι έχουν την ίδια αξία. Μη βγαίνετε και μου λέτε ότι είναι άστεγος. Προσβάλλετε τη μνήμη του», δήλωσε έπειτα ο κ. Καμπάκας.
«Η πρώτη εικόνα που έχουμε, και η περιποίηση των πληγών δείχνει ασθενή που είχε πλήρη επικοινωνία, τα ζωτικά του ήταν καλά. Εμείς εκτιμήσαμε χρόνια προβλήματα. Προσφέραμε τις υπηρεσίες μας και είπαμε να επανέλθει για περιποίηση των χρόνιων προβλημάτων του», απάντησε ο κ. Καπραβέλος.
«Δεν είμαι εκπρόσωπος του νοσοκομείου, μιλάω ως γιατρός, όχι ως διοικητικός. Όταν κλήθηκε η ιατρική υπηρεσία να προσφέρει τις υπηρεσίες της στον ασθενή, τις προσέφερε. Όλα τα υπόλοιπα, δεν είμαι σε θέση να τα γνωρίζω. Δεν έχω πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Γιατί δεν ήταν εκεί ιατροδικαστής;»
«Λέτε ότι δεν ξέρετε τι έχει πει το συμβούλιο. Εγώ το ξέρω. Αφού το μάθετε και εσείς, μετά να βγείτε να μιλήσετε. Ξέρω τι έχει δηλώσει το νοσοκομείο στο ΑΤ Πυλαίας. Κατά την ώρα θανάτου του αδερφού μου, γιατί καλέστηκε η αστυνομία από το νοσοκομείο σας αφού γνωρίζατε ποιος είναι και γιατί δεν ήταν εκεί ιατροδικαστής; Βρέθηκε σε μια καρέκλα ενάμιση μέτρο από τη γραμματεία ο αδερφός μου», είπε ο κ. Καμπάκας.
«Το νοσοκομείο όταν ζητάει νεκροψία - νεκροτομή, γίνεται με παραπεμπτικό στο αστυνομικό τμήμα. Παραγγέλνουμε νεκροψία – νεκροτομή με τη βοήθεια του αστυνομικού τμήματος», απάντησε ο κ. Καπραβέλος.
«Ήταν ένας ασθενής με ιδιαιτέρα προβλήματα»
Μιλώντας περαιτέρω για το ζήτημα, ο διευθυντης της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» αναφέρθηκε στις συνθήκες θανάτου του 43χρονου.
«Πρέπει να σεβαστείτε την αδυναμία του νοσοκομείου να δώσει απαντήσεις σε ευαίσθητα δεδομένα, οι Αρχές και ο υπουργός είναι ενήμεροι. Δεν ισχύουν αυτά που λέγονται ότι πέθανε αβοήθητος ένας ασθενής σε μία καρέκλα και το νοσοκομείο δεν το πήρε είδηση», είπε αρχικά.
«Ήταν ένας ασθενής με ιδιαιτέρα προβλήματα, που δεν μας επιτρέπεται να ανακοινώσουμε. Ο ασθενής προσήλθε στο νοσοκομείο, έλαβε τις πρώτες βοήθειες, δεν βρέθηκε διεύθυνση κατοικίας, προκειμένου να επιστέψει. Το ΕΚΑΒ δεν επιτρέπεται να επιστρέψει ασθενή και να τον αφήσει στους δρόμους και γι’ αυτό παρέμεινε στον χώρο του νοσοκομείου. Δεν βρέθηκε κανείς δίπλα του, παρά μόνο το νοσηλευτικό προσωπικό και η προσπάθειά του να πάει στο σπίτι του, ή ο χώρος για να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετώπιζε αυτός ο ασθενής και τα έλκη στα κάτω άκρα. Βρέθηκε κάποιος φίλος να τον εξυπηρετήσει, όταν πήγε η νοσηλεύτρια για να τον δει και να τον μεταφέρει, τον βρήκε χωρίς αισθήσεις. Του παρείχαν τις πρώτες βοήθειες αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, ήταν ένας αιφνίδιος θάνατος για το νοσοκομείο», πρόσθεσε.
«Το νοσοκομείο δεν εξέδωσε πιστοποιητικό θανάτου, δεν έκρυψε το γεγονός του θανάτου του. Γίνεται μία προσπάθεια κατασυκοφάντησης του ρόλου του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο έκανε τα αδύνατα δυνατά για να σώσει τον ασθενή. Το νοσοκομείο έδωσε εντολή για νεκροψία - νεκροτομή. Έχουμε την ευθύνη και την συνείδηση απέναντι στην ανθρώπινη ζωή», συμπλήρωσε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο Mega.
«Από τις 12 η ώρα το βράδυ μέχρι την επόμενη μέρα κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βρούμε πού να τον πάμε. Δεν επιβεβαιώνω την πνευμονική εμβολή. Εάν υπήρχαν αυτά τα ευρήματα, θα εκδίδαμε πιστοποιητικό θανάτου», κατέληξε.
- Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
- Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
- Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ