Θεσσαλονίκη: Καθηγητής Χιντήρογλου στο ethnos.gr για την άσπρη βλέννα στον Θερμαϊκό - Πού οφείλεται το φαινόμενο
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΔιάφορες φυσικές και μη αιτίες μπορεί να προκάλεσαν την εμφάνιση άσπρης βλέννας στην ακτή του Θερμαϊκού, αναφέρει στο ethnos.gr ο καθηγητής Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σαρλ – Χαρίτων Χιντήρογλου, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν δείγματα και να ερευνηθούν επιστημονικά, ώστε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα.
Κατά τον ίδιο, αυτή η άσπρη βλέννα μπορεί να προοιωνίζει την άνθιση φυτοπλαγκτού στο Θερμαϊκού, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι θάλασσες μας δεν έχουν ακόμα εξισορροπήσει από τα μεγάλα φορτία μικροοργανισμών που δέχθηκαν κατά την περσινή καλοκαιρινή περίοδο, αλλά μπορεί να αποτελεί αιτία και ο αέρας που φυσούσε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος αύξησε τις ποσότητες οξυγόνου στη θάλασσα, με συνέπεια να αυξηθούν και οι μικροοργανισμοί. Όλα τα παραπάνω, κατά τον κ. Χιντήρογλου, σχετίζονται και με την κλιματική αλλαγή, αφού δημιουργούνται αλληλεπιδράσεις.
Εκείνο που υπογραμμίζει ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, είναι ο πλημμελέστατος καθαρισμός του πυθμένα της θάλασσας από πλαστικά και άλλα σκουπίδια, αφού σε αυτόν αναπτύσσονται οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί. Πλαστικά και άλλα σκουπίδια διώχνουν τους θηρευτές των μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν περισσότερο.
«Είναι γεγονός ότι τα θαλάσσια ύδατα δεν έχουν ακόμα εξισορροπήσει από την περσινή κατάσταση, όταν είχαμε υψηλές θερμοκρασίες και δέχθηκαν μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμών και φυτοπλαγκτού. Γι’ αυτό το λόγο είχαμε πέρυσι και αρκετές μέδουσες, την εμφάνιση των οποίων βλέπουμε και φέτος. Η υδάτινη στήλη δεν κατάφερε να εξισορροπήσει ούτε το χειμώνα, αφού και τότε είχαμε υψηλό οργανικό φορτίο σε όλες τις θάλασσές μας. Η συγκεκριμένη βλέννα μπορεί να σημαίνει ότι τα νερά μας βρίσκεται σε μία προκατάσταση άνθισης φυτοπλαγκτού. Χρειάζεται η λήψη δείγματος και έρευνα, για να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Πάντως, είναι γεγονός ότι στην υδάτινη στήλη υπάρχουν πολύ μεγάλοι πληθυσμοί μικροοργανισμών, σε αυτό συνδράμει και η κλιματική αλλαγή, οπότε είναι πιθανό να έχουμε έξαρση», τονίζει ο κ. Χιντήρογλου.
Ο ίδιος, παράλληλα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η άσπρη βλέννα να αποτελεί απορρίμματα φυτοπλαγκτού, το οποίο να μη διαλύθηκε λόγω του υψηλού αέρα των προηγούμενων ημερών. Ο αέρας αύξησε την ποσότητα οξυγόνου και δημιούργησε ευνοϊκές συνθήκες αύξησης του φυτοπλαγκτού. Όπως λέει ο καθηγητής, η άπνοια θα προκαλέσει μείωση του οξυγόνου και άρα πιθανότατα μείωση του φυτοπλαγκτού.
Απαραίτητος ο καθαρισμός του πυθμένα
Κατά τον κ. Χιντήρογλου, είναι μονόδρομος να αρχίζουμε πλέον να εστιάζουμε στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και αναφορικά με τη θάλασσα στον καθαρισμό του πυθμένα.
«Στον πυθμένα ζουν όλοι αυτοί οι μικροοργανισμοί και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να τον καθαρίζουμε από τα σκουπίδια και τα πλαστικά που είναι γεμάτος. Το πρόβλημα εμφανίζεται έντονο στο Θερμαϊκό κόλπο, ο οποίος είναι μικρός και στενός και έχει επιφανειακά θαλάσσια ρεύματα. Δυστυχώς, τα πλαστικά και τα άλλα σκουπίδια διώχνουν τους θηρευτές των μικροοργανσιμών κι έτσι δημιουργούνται ακόμα πιο ευνοϊκές συνθήκες, για να αναπτυχθούν. Όλα αυτά αποτελούν μια αλυσίδα και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν υπάρχουν μαγικά χαρτάκια», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χιντήρογλου.
Κατά τον καθηγητή Βιολογίας του ΑΠΘ είναι μεγάλη η ευθύνη της Πολιτείας, η οποία δεν παίρνει μέτρα για την προστασία των θαλασσών.
«Ήμουν νιος και γέρασα. Δυστυχώς, η Πολιτεία δεν παίρνει μέτρα. Η Μεγάλη Βρετανία ξοδεύει κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια λίρες, για να καθαρίσει τις ακτές της και η Γαλλία πάνω από τρία εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να καθαρίσει τις θάλασσές της. Οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις δεν πρέπει να πληρώνουν κάτι για τον καθαρισμό των θαλασσών μας; Πρέπει μόνο να εισπράττουν; Λειτουργούν, επειδή έχουμε καλό φυσικό περιβάλλον και αυτό πρέπει να το φροντίσουμε», υπογραμμίζει ο κ. Χιντήρογλου.
- H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
- Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
- Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
- Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει