Οι φετινές δράσεις της έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΗ διοργάνωση αποστολών σε χώρους εντός και εκτός Θεσσαλονίκης που σχετίζονται με τα μαθήματα της έδρας για καλύτερη εκπαίδευση των φοιτητών, η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου για τις γενοκτονίες, με τη συμμετοχή των σημαντικότερων επιστημόνων σε παγκόσμιο επίπεδο που ασχολούνται με το θέμα και κυρίως με τις γενοκτονίες των Ελλήνων και των Αρμενίων και η παραγωγή τηλεοπτικών ντοκιμαντέρ για τον ελληνισμό της Ανατολής, περιλαμβάνονται στο πλαίσιο δράσεων που θα πραγματοποιήσει τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά η έδρα Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο επίκουρος καθηγητής της έδρας, Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, εκπαιδευτικές αποστολές μπορούν να γίνουν, για παράδειγμα, σε μοναστήρια της Μικράς Ασίας και του Πόντου που ανιστορήθηκαν στην Ελλάδα (Παναγία Σουμελά, Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα κτλ.), ενώ από το εαρινό εξάμηνο στα μαθήματα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών θα προστεθεί κι ένα για τον ελληνισμό στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το συνέδριο για τις γενοκτονίες θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάιο στη Θεσσαλονίκη, όταν και θα συμπληρωθούν εκατό χρόνια από την έναρξη της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού.
Κατά τον κ. Χατζηκυριακίδη, ο μεγάλος στόχος της έδρας Ποντιακών Σπουδών, η οποία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», είναι η μετεξέλιξή της σε Κέντρο Ποντιακών Ερευνών, στο οποίο θα γίνεται επιστημονική προσέγγιση του ελληνισμού του Πόντου και θα εποπτεύεται από διεπιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές του πανεπιστημίου. Το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών θα στηρίζεται οικονομικά από το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», ενώ για την ίδρυσή του δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κάτι επίσημα πριν από τον ερχόμενο Μάιο.
Άμεσα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς στο ΑΠΘ του Αρχείου Μαύρης Θάλασσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα εποπτεύει η έδρα Ποντιακών Σπουδών, ενώ σχεδιάζεται και η ενίσχυση μεταπτυχιακών φοιτητών, που επιθυμούν να κάνουν μεταπτυχιακή ή διδακτορική εργασία για τον Πόντο.
Παραμένει μεγάλο το ενδιαφέρον
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηκυριακίδη, μεγάλο είναι και τη φετινή χρονιά το ενδιαφέρον φοιτητών από διάφορες σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν τα τέσσερα επιλεγόμενα μαθήματα της έδρας Ποντιακών Σπουδών.
«Ο αριθμός των φοιτητών μας τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά εκτιμώ ότι θα είναι ο ίδιος με την περσινή. Η διαδικασία των αιτήσεων για τα επιλεγόμενα μαθήματα δεν έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις σχολές. Μέχρι σήμερα έχουμε 250 αιτήσεις, ενώ πέρυσι παρακολούθησαν τα μαθήματά μας 300 φοιτητές. Τόσοι θα είναι και φέτος», είπε στο ethnos.gr π κ. Χατζηκυριακίδης.
Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι οι φοιτητές προθυμοποιούνται να πάρουν μέρος σε διάφορες δράσεις της έδρας, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας με αντικείμενα την προφορική ιστορία και την αξιοποίηση και καταγραφή αρχειακού υλικού και ιστορικών πηγών.
Να σημειωθεί ακόμα ότι περίπου οι μισοί από τους φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα της έδρας είναι ποντιακής καταγωγής. Μάλιστα, οι μη Πόντιοι φοιτητές δείχνουν τουλάχιστον τον ίδιο αν όχι μεγαλύτερο ζήλο για τα μαθήματα και τις δράσεις της έδρας.
Η έδρα Ποντιακών Σπουδών συνεργάζεται και με άλλες σχολές του ΑΠΘ. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι συνεργασίες με την Πολυτεχνική Σχολή για τη χαρτογραφία, αλλά και με τη Θεολογική Σχολή, με την οποία θα συνδιοργανώσει συνέδριο για τα μοναστήρια στον Πόντο τον ερχόμενο Ιανουάριο.
- Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
- «Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
- Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
- Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της