Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τα θύματα trafficking: Τι αναφέρει εγκύκλιος
Σοφία ΦασουλάκηΕγκύκλιο για τα θύματα trafficking εξέδωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με αφορμή την επιστολή του εθνικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων Ηρακλή Μοσφώφ.
Σύμφωνα με την επιστολή, οι περισσότερες εισαγγελικές διατάξεις χαρακτηρισμού προσώπων ως θυμάτων εμπορίας ανθρώπου είναι απορριπτικές, παρά τις θετικές εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Και όσες δεν είναι, έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ, γεγονός που δεν συμβαδίζει με το πνεύμα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σκιαδαρέσης στην εγκύκλιο του αναφέρει, ότι σύμφωνα με σύμβαση του συμβουλίου της Ευρώπης που υπεγράφη στη Βαρσοβία το Μάιο του 2005 «η εμπορία ανθρώπων με την παγίδευση των θυμάτων της, είναι η σύγχρονη μορφή του παλαιού παγκόσμιου δουλεμπορίου και τα ανθρώπινα όντα αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα προς αγορά και πώληση και υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία, συνήθως στη βιομηχανία του σεξ, αλλά και στη γεωργία, κ.λπ., έναντι ελάχιστης ή καθόλου αμοιβής». Μάλιστα χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου λέγοντας ότι «η εμπορία ανθρώπων είναι η τρίτη σε μέγεθος παράνομη δραστηριότητα αποκόμισης χρημάτων στο κόσμο μετά τη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών».
Στον όρο εκμετάλλευση περιλαμβάνεται τουλάχιστον η εκμετάλλευση της πορνείας άλλων, ή άλλες μορφές σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η αναγκαστική εργασία ή παροχή υπηρεσιών, η δουλεία και οι παρεμφερείς πρακτικές καθώς και η αφαίρεση οργάνων, καθώς και η στρατολόγηση, μεταφορά, υπόθαλψη ή υποδοχή ενός παιδιού (κάτω των 18 ετών) με σκοπό την εκμετάλλευση.
«Χρειάζεται ειδική ενασχόληση και με το θύμα»
Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο στην πράξη οι εισαγγελικές αρχές (και ειδικά του πρώτου βαθμού) αντιμετωπίζουν με μια δυστοκία το όλο θέμα για τον χαρακτηρισμό - διαδικασία αναγνώρισης ενός ατόμου ως «θύμα εμπορίας ανθρώπων», εφόσον φυσικά υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ή ακόμα και πιθανολόγηση ότι είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Κλείνοντας την 11σελιδη εγκύκλιο του ο κ. Σκαδαρέσης, υπογραμμίζει: «Δεν αρκεί η γνωστή εισαγγελική εστιασμένη στον κατηγορούμενο ενασχόληση, αλλά χρειάζεται ειδική ενασχόληση και με το θύμα, ώστε εφόσον συντρέχει ενοχή να εξασφαλισθεί η δίκαιη καταδίκη του δράστη της σύγχρονης μορφής δουλεμπορίου».
- Ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε πως προέκυψε το όνομα Πυξ Λαξ - «Μας μπέρδευαν με τους Ζιγκ Ζαγκ»
- Πηγές ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
- Ο βασιλιάς Κάρολος αλλάζει την παράδοση και απευθύνει το χριστουγεννιάτικο του μήνυμα από παρεκκλήσι νοσοκομείου
- Η ηλεκτροκίνηση «πάτησε» γκάζι παγκοσμίως το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τη φετινή χρονιά