Ελλάδα|07.06.2022 07:51

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΑΠΘ: Τα ΜΑΤ δίχασαν και τους καθηγητές – Παραιτήσεις και καταγγελίες - Σκληροί και μετριοπαθείς

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Επεισόδια στο ΑΠΘ (thes.gr)
Επεισόδια στο ΑΠΘ (thes.gr)
Επεισόδια στο ΑΠΘ (thes.gr)
Επεισόδια στο ΑΠΘ (thes.gr)
Τραυματίας φοιτητής στο ΑΠΘ (thestival.gr)
Τραυματίας φοιτητής στο ΑΠΘ (thestival.gr)

Η καθημερινή παρουσία των ΜΑΤ μέσα στο κάμπ του ΑΠΘ και η νέα κανονικότητα με την μόνιμα παρκαρισμένη Αύρα στο Βιολογικό έχουν διχάσει και τους καθηγητές του πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) έχει ταχθεί ομόφωνα κατά της εγκατάστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας (ΟΠΠΙ). Όλοι οι καθηγητές συμφωνούν ότι τα έργα κατασκευής της βιβλιοθήκης στο ισόγειο του Βιολογικού πρέπει να προχωρήσουν. Πολλοί, όμως, αντιδρούν στην παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο καμπ, θερώντας ότι δυναμιτίζει η ύπαρξή της εκεί την ατμόσφαιρα, ενώ κάποιοι άλλοι κρατούν, γενικότερα, αποστάσεις από όσα διαδραματίζονται έξω από το ισόγειο του Βιολογικού, εκτιμώντας ότι χωρίς τη βοήθεια των Αρχών η βιβλιοθήκη δεν θα κατασκευαστεί.

Αναστολή εκπαιδευτικών διαδικασιών στους χώρους της ΣΘΕ ανακοίνωσε το τμήμα Γεωλογίας-Με απόφαση του Πρύτανη θα διεξάγονται υποχρεωτικά δια ζώσης τα μαθήματα

Μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι τα τμήματα που έβγαλαν ανακοίνωση καταδίκης της βίας σε βάρος φοιτητών τους μέσα στο ΑΠΘ, ενώ δεν έλειψαν και τα μπρος-πίσω κάποιων σχολών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Στις 16/5 ανακοίνωσε αναστολή εκπαιδευτικών διαδικασιών στους χώρους της ΣΘΕ, μόνο όταν υπάρχει συστηματική παρουσία της Αστυνομίας μέσα ή έξω από τη ΣΘΕ και κίνδυνος έκρυθμης κατάστασης.

Λίγες μέρες αργότερα, το τμήμα ενημέρωνε τους φοιτητές ότι... «με απόφαση του Πρύτανη ΑΠΘ, θα διεξάγονται υποχρεωτικά δια ζώσης (δηλαδή κανονικά) τα μαθήματα στο Τμήμα Γεωλογίας. Κατά συνέπεια η προηγούμενη ανακοίνωση, σε συνέχεια της απόφασης του Τμήματος Γεωλογίας σχετικά με τη λειτουργία της ΣΘΕ, δεν θα ισχύει από εδώ και πέρα».

Ακέφαλο το Δ.Σ. των καθηγητών μετά την παραίτηση του προέδρου και του ταμία

Ακέφαλο παραμένει εδώ και περίπου ένα μήνα το ΔΣ των καθηγητών του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ), μετά την παραίτηση του πρόεδρου, καθηγητή Γιώργου Ζωγραφίδη που εκπροσωπεί την πρώτη σε ψήφους συνδικαλιστική παράταξη (Ενωτική Πρωτοβουλία-ανεξάρτητη παράταξη) και του ταμία του Δ.Σ. καθηγητή Χρήστου Γαλαζούλα (Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης ΚιΠΑν-παράταξη κοντά στην κεντροαριστερά).  

Ενωτική Πρωτοβουλία: «Παλαιοκομματικές τακτικές και συνδικαλιστικά τερτίπια απο Συσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ) και ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ)»

«Η “απόφαση ΔΣ” που κοινοποίησε στον Διάλογο ΔΕΠ η ΔΗΠΑΚ (Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση-παράταξη ΚΚΕ) το Σάββατο 14/5 με θέμα «Στάση εργασίας ενάντια στην εισβολή και βία των ΜΑΤ στο Α.Π.Θ.», όταν συστηματικά αγνοούνται οι συστηματικές καταστροφές και η βία που επιδίδονται ομάδες μέσα στο Α.Π.Θ., και η οποία πάρθηκε χωρίς να έχει συνεδριάσει το ΔΣ, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» τονίζει σε ανακοίνωσή της η πρώτη σε σταυρούς συνδικαλιστική παράταξη των καθηγητών Ενωτική Πρωτοβουλία και προσθέτει: «Η Ενωτική Πρωτοβουλία διαπιστώνει ότι ο Σύλλογός μας επέστρεψε δυστυχώς στην πριν από το 2012 εποχή, με τις απεργίες-σφραγίδες και τα ψηφίσματα επί παντός θέματος που προβάλλουν τις κομματικές γραμμές χωρίς καμιά ουσιαστική συζήτηση εντός του ΔΣ. Διαπιστώνει επίσης ότι η Συσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ) και η ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ), εφαρμόζοντας παλαιοκομματικές τακτικές και συνδικαλιστικά τερτίπια, ενδιαφέρονται να καταγγείλουν παρά να συνθέσουν, εκμεταλλευόμενες τον ΕΣΔΕΠ προς τους πολιτικούς σκοπούς που υπηρετούν, και καταργούν ουσιαστικά το διαπαραταξιακό Προεδρείο».

Πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των παρατάξεων των καθηγητών

Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚιΠΑν), που, κυρίως, εκπροσωπεί καθηγητές οι οποίοι ανήκουν στον κεντροαριστερό και γενικότερα προοδευτικό χώρο με ανακοίνωσή της κατηγορεί τους εκπροσώπους της Συσπείρωσης και της ΔΗΠΑΚ ότι «πέτυχαν να μετατρέψουν τον Σύλλογο σε αρνητή της πραγματικότητας που βιώνουν οι συνάδελφοι, από τις συνεχείς, παράνομες και βίαιες ενέργειες από ομάδες που υπονομεύουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Αποκορύφωμα αυτού του παραλογισμού είναι η διακηρυγμένη πρόθεσή τους να καταστήσουν τον Σύλλογο συνομιλητή παραβατικών στοιχείων που προπηλακίζουν φοιτητές και απειλούν συναδέλφους, που προβαίνουν σε φθορές και διαρρήξεις εργαστηρίων και που θέλουν να επιβάλουν την θέληση τους με τις βαριοπούλες». 

ΔΗΠΑΚ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: Κωλυσιεργούσε ο πρόεδρος να συζητήσει τα θέματα

Διαφορετική άποψη καταθέτουν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) και Συσπείρωση (ΣΥΡΙΖΑ). Μιλώντας στο ethnos.gr απαντούν ότι για διάφορα θέματα από την στιγμή που συστάθηκε το διοικητικό συμβούλιο είχαν μια αίσθηση ότι έπρεπε ορισμένα θέματα να τα βλέπουν πιο σύντομα.

«Ο πρόεδρος κατά την εκτίμησή μας καθυστερούσε, κωλυσιεργούσε δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό. Αυτό τώρα το αν βόλευε ή όχι τις πρυτανικές αρχές μπορεί να το κρίνει ο καθένας. Δεν θα το πω εγώ. Εμείς ως Συσπείρωση βγάλαμε ανακοινώσεις και με την ΔΗΠΑΚ και με την Ενωτική Πρωτοβουλία. Δεν είχαμε κάποιο κώλυμα αντιπολιτευτικό προς τον πρόεδρο. Έχουμε συνυπογράψει διάφορα ψηφίσματα. Όταν όμως υπήρχε αυτή η καθυστέρηση, τα περισσότερα ψηφίσματα ήταν με την ΔΗΠΑΚ. Αυτό θεωρήθηκε ότι κατά κάποιο τρόπο πρόσβαλε το παρόν προεδρείο και ο πρόεδρος και ο ταμίας παραιτήθηκαν. Από κει και πέρα θα δούμε πως θα προχωρήσουμε» τόνισε στο ethnos.gr o καθηγητής Ιατρικής και μέλος του Δ.Σ. του ΕΣΔΕΠ με την Συσπείρωση, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος.

Αντιπρύτανης: Kαθηγητές παρακινούν και κατευθύνουν με παραδειγματικό τρόπο τους φοιτητές απέναντι στα ΜΑΤ

«Λάδι» στη φωτιά έριξε πριν μέρες με δηλώσεις του και ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, καθηγητής Χημείας στο Α.Π.Θ., Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ο οποίος με ανακοίνωσή του τονίζει ότι καθηγητές παρακινούν και κατευθύνουν με παραδειγματικό τρόπο τους φοιτητές απέναντι στα ΜΑΤ.

«Πριν όλη η υπόλοιπη πανεπιστημιακή κοινότητα χρεωθεί την ευθύνη των επόμενων θυμάτων, που δυστυχώς σίγουρα θα υπάρξουν. Είναι φανερό το τι θέλουν τα «βαμπίρ συνάδελφοι». Θέλουν αίμα, τραυματισμένους φοιτητές, ίσως θέλουν και νεκρούς φοιτητές» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρύτανης.

Δημήτρης Ραπτάκης ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ): Θεσμικός εκφοβισμός από τη διοίκηση του πανεπιστημίου

Τα λεγόμενα κ. Γιαννακουδάκη προκάλεσαν την αντίδραση του καθηγητή Πολιτικών Μηχανικών και αντιπροέδρουτου Δ.Σ. των καθηγητών, Δημήτρη Ραπτάκη ο οποίος υποστηρίζεται από τηνν ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ).

«Αυτό που φαίνεται να εμφιλοχωρεί σε κάποιους συναδέλφους είναι και το μπούλιγκ που γίνεται από την μεριά της διοίκησης, ο θεσμικός εκφοβισμός. Όταν ονοματίζει τους συναδέλφους καθηγητές σαν υποκινητές θαρρείς και είμαστε σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν τους λένε ότι είναι βαμπίρ, ότι θέλουν αίμα και ότι αυτό το αίμα θέλουν να το αξιοποιήσουν ποιος ξέρει για πιο λόγο. Αυτά είναι πράγματα ανήκουστα για εκπρόσωπο διοίκησης πανεπιστημίου» απαντά ο κ. Ραπτάκης.

Πρόεδρος τμήματος Πληροφορικής: Υπάρχει παραπληροφόρηση- Πολλοί συνάδελφοι δεν ξέρουν τι ακριβώς γίνεται ακόμη και μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο

Στο μεταξύ, ανάμεσα στους φοιτητές που τραυματίστηκαν ήταν και φοιτητές των ΤΕΦΑΑ αλλά και του τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ. Κανένα όμως από τα δύο τμήματα δεν έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης στους φοιτητές του, παρά μόνο ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής ο οποίος εξέδωσε μια προσωπική ανακοίνωση καταδίκης των γεγονότων. «Υπάρχει μια αμηχανία από τους καθηγητές στο να πάρει κανείς θέση, γιατί, ακριβώς, από τη μια υπάρχουν καταστροφές και από την άλλη η έντονη παρουσία των ΜΑΤ που ξεσηκώνει διαμαρτυρίες των φοιτητών» εξηγεί στο ethnos.gr ο πρόεδρος του τμήματος Πληροφορικής, Λευτέρης Αγγελής.

«Αυτό που συμβαίνει πολλές φορές είναι ότι επικρατεί η παραπληροφόρηση. Πολλοί συνάδελφοι δεν ξέρουν τι ακριβώς γίνεται ακόμη και μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ακόμη και μέσα στη ΣΘΕ δεν είναι ενημερωμένοι πλήρως οι συνάδελφοι για το τι συμβαίνει» λέει ο κ. Αγγελής και συνεχίζει: «Σίγουρα οι καταστροφές που γίνονται μέσα στο πανεπιστήμιο είναι καταδικαστέες. Από την άλλη πλευρά, όλο αυτό το σκηνικό που στήθηκε, φοβίζει τους συναδέλφους από τους οποίους κάποιοι πιστεύουν ότι πιθανόν να χρειάζονται οι μόνιμα εγκατεστημένοι αστυνομικοί. Προσωπικά πιστεύω ότι όλα αυτά είναι συνέπεια του κλίματος φόβου που υπάρχει. Ο καθηγητής είναι ένας εργαζόμενος. Θέλει να πάει στο γραφείο του, στο μάθημα του και να το ολοκληρώσει με ασφάλεια. Αυτήν την ασφάλεια δεν μπορεί να ξέρει ποιος μπορεί να του την προσφέρει».

Φοιτητές και πολλοί καθηγητές εκτιμούν ότι όλα γίνονται για να τοποθετηθεί η Αστυνομία μέσα στο ΑΠΘ

Όπως εξηγεί ο κ. Αγγελής έτσι όπως είναι η κατάσταση, τα ΜΑΤ δεν μπορούν να προσφέρουν καμία ασφάλεια στην ακαδημαϊική ζωή και αυτό αποδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο τον τελευταίο καιρό. «Αυτό το σκηνικό με την συστηματική παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο δημιουργεί μόνο προβλήματα και κινδύνους. Ήδη έχουν συμβεί πολύ άσχημα επεισόδια, προσαγωγές φοιτητών σε κλούβες και αστυνομικά τμήματα, συμπλοκές με χημικά ακόμα και μέσα σε κλειστούς χώρους την ώρα που γίνονται μαθήματα και κυρίως σοβαροί τραυματισμοί φοιτητών. Σε κάθε περίπτωση η χρονική συγκυρία της ανακοίνωσης για παρουσία των ΟΠΠΙ μέσα στα πανεπιστήμια και ειδικά μέσα στο ΑΠΘ σε συνδυασμό με τα γεγονότα στο ισόγειο του κτιρίου του βιολογικού δημιουργούν σε  φοιτητές και καθηγητές την πεποίθηση ότι όλα οδηγούν στο να τοποθετηθεί μόνιμα η Αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι λοιπόν άμεση ανάγκη να φύγουν τα ΜΑΤ μέσα από το ΑΠΘ και να ανασταλεί οποιαδήποτε απόφαση εγκατάστασης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας».

Αλέξανδρος Γαρύφαλλος (Συσπείρωση-ΣΥΡΙΖΑ): Η παρουσία των ΜΑΤ δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό παρά μόνο την ένταση

Να φύγουν τα ΜΑΤ από το ΑΠΘ-όπως ένα μεγάλο κομμάτι των μελών ΔΕΠ θέλει- και να αρχίσει μια μεγάλη κουβέντα προτρέπει την διοίκηση του πανεπιστημίου ο καθηγητής Ιατρικής του ΑΠΘ και μέλος της πανεπιστημιακής παράταξης «Συσπείρωση» που βρίσκεται κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Γαρυφάλλος. «Κουβέντα δεν έγινε ποτέ. Η συζήτηση φέρνει καλά αποτελέσματα. Από κει πέρα η ύπαρξη Αστυνομίας με ανακριτικές ιδιότητες που δεν υπάγεται στις πρυτανικές αρχές, ουσιαστικά, πιστεύω ότι δημιουργεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Θα οδηγήσει μόνο σε εντάσεις και δεν θα  λύσει κανένα θέμα μέσα στο ΑΠΘ» υποστηρίζει ο κ. Γαρυφάλλος. Ο καθηγητής Ιατρικής και μέλος του ΕΣΔΕΠ χαρακτηρίζει υπέρμετρη και ασύμμετρη με το γεγονός, την αστυνομική βία που εκδηλώθηκε την προηγούμενη βδομάδα στο ΑΠΘ.

«Η παρουσία των ΜΑΤ δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό, παρά μόνο την ένταση. Το θέμα είναι αν η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ένας αυτοσκοπός ή είναι το μέσο για να περάσει ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε προχθές για τα πανεπιστήμια το ποιο νομίζω ότι θα φέρει τεράστιες αντιδράσεις. Εκτός από την αντιπολίτευση σημαντικές αντιδράσεις υπάρχουν και στο χώρο του κυβερνώντος κόμματος. Πιστεύουμε σε μια φύλαξη πανεπιστημιακή και από κει και πέρα όταν τελούνται βαριά αδικήματα καλείται η αστυνομία όπως καλούνταν πάντα και γινόταν».

Γιώργος Λιτσαρδάκης (Κι.ΠΑν.-Κεντροαριστερά): Δεν θα χρειαζόταν η αστυνομία αν τα έργα για τη βιβλιοθήκη της ΣΘΕ προχωρούσαν ανεμπόδιστα

Αν τα έργα για τη Βιβλιοθήκη της ΣΘΕ προχωρούσαν ανεμπόδιστα, δεν θα υπήρχε ανάγκη για τη συχνή παρουσία και επέμβαση της Αστυνομίας μέσα στο ΑΠΘ το τελευταίο διάστημα εκτιμά, μιλώντας στo ethnos.gr, ο καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και γραμματέας της Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) ως εκπρόσωπος της ΚιΠΑν Γιώργος Λιτσαρδάκης.

«Και οι δύο πλευρές, τόσο η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), όσο και οι δύο παρατάξεις στο πανεπιστήμιο (Συσπείρωση-ΔΗΠΑΚ) έχουν συμφέρον για άλλους λόγους οι μεν και οι δε να υπάρχει μια όξυνση. Είναι πολιτικό ζήτημα. Στήνεται ένα σκηνικό έντασης και από τις δύο πλευρές. Η ένταση αυξάνεται και από τις δύο πλευρές και από τις αντιδράσεις που είναι σε ένα βαθμό υπερβολικές».

Όπως αναφέρει ο κ. Λιτσαρδάκης υπάρχει αφήγηση καταγεγραμμένη μέλους του συλλόγου καθηγητών ο οποίος είναι με την Συσπείρωση που μιλάει για «οργανωμένη παράταξη έκανε διαμαρτυρία μέσα στο κάμπους. Πήγαν στο Βιολογικό και προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ. Και λες ωραία έκαναν διαμαρτυρία. Γιατί πρέπει να σπάσουν το κλοιό των ΜΑΤ».

Ο καθηγητής του ΑΠΘ αν και εκτιμά ότι η μόνιμη παρουσία Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο είναι προβληματική, προσθέτει ωστόσο, ότι «δεν ξεχνάμε, όμως, ότι αυτή δεν θα είχε έρεισμα αν οι προγραμματισμένες εργασίες για τη βιβλιοθήκη στο Βιολογικό προχωρούσαν ανεμπόδιστα και δεν δρούσαν εγκληματικά εντός του πανεπιστημίου ορισμένοι, φοιτητές και μη, που θεωρούν το δημόσιο πανεπιστήμιο ιδιοκτησία τους. Ας μην αποσιωπούν ή διαστρέφουν την αρχική αιτία της έντασης, όσοι στέκονται μόνο στο θέμα της αστυνομίας. Το ίδιο έργο το είδαμε και πέρυσι».

Δημήτρης Ραπτάκης (ΔΗΠΑΚ-ΚΚΕ): Τα στέκια χαλάνε την μόστρα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου

Προσχηματικά χρησιμοποιείται η βιβλιοθήκη προκειμένου να εγκατασταθεί προ της ώρας η Αστυνομία στο πανεπιστήμιο τονίζει από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημήτρης Ραπτάκης. Όπως λέει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ κανείς δεν είναι αντίθετος με τις βιβλιοθήκες. «Θα μπορούσε, όμως, να δοθεί ο χώρος στους πολιτιστικούς συλλόγους της Σχολής και μάλιστα εδώ υπάρχει μια θεατρική ομάδα που λειτουργεί πάνω από 40 χρόνια. Το σχέδιο είναι, όμως, άλλο. Η ένταση, η καταστολή και όχι τόσο η καταστολή για την καταστολή, η αστυνομοκρατία για την αστυνομοκρατία αλλά για να διευκολυνθεί το πέρασμα αυτών που επιδιώκουν. Δεν είναι τυχαίο ότι η Κεραμέως είπε ότι πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος για τους ΟΠΠΙ κα μετά να προχωρήσουμε στην πρόταση σχεδίου για το νόμο πλαίσιο. Υπάρχει και ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το στρατηγικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου που συντάχθηκε πριν δυόμιση χρόνια από τη διοίκηση του πανεπιστημίου που έλεγε ότι τέτοια είδους στέκια χαλάνε την μόστρα του επιχειρηματικού πανεπιστημίου». 

Γιώργος Ζωγραφίδης (Ενωτική Πρωτοβουλία-ανεξάρτητη παράταξη): Καθηγητές και φοιοτητές πρέπει να αποσυνδέσουν το στέκι απο την κατασκευή της βιβλιοθήκης 

Αναπόφευκτη εξέλιξη ήταν η αποβολή του στεκιού στο Βιολογικό προκειμένου να γίνει ένα αναπτυξιακό έργο του πανεπιστημίου όπως είναι η δημιουργία της βιβλιοθήκης -από την στιγμή που βρέθηκε η χρηματοδότηση- τονίζει από την πλευρά του ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Γιώργος Ζωγραφίδης, υποστηριζόμενος από την Ενωτική Πρωοβουλία.  Όπως λέει, υπάρχουν κάποιες ομάδες που θέλουν αυτήν την ένταση ως τέτοια και αυτές είναι ομάδες που έχουν σχέση με την κατάληψη και από την άλλη παρατάξεις συνάδελφοι, φοιτητές που θεωρούν ότι δεν πρέπει να κατασκευαστεί με την παρουσία της Αστυνομίας.

«Εδώ και ενάμιση χρόνο που ξεκίνησαν αυτά είπαμε, 2-3 πράγματα που δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Εξαρχής είπαμε ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί το κάμπους να γίνει δοκιμή για συγκρούσεις και να μετατραπεί σε ένα μπρα ντε φερ Αστυνομίας και ομάδων είτε φοιτητικές είτε μη φοιτητικές. Δυστυχώς, και με ευθύνη των δυνάμεων της Αστυνομίας πέρσι την άνοιξη επικράτησε ένα κλίμα το οποίο δεν βοηθούσε στη δημιουργία μιας εμπιστοσύνης και υπήρξαν εντάσεις πάρα πολλές. Αυτό που είπαμε και σε συναδέλφους και σε φοιτητές ήταν ότι έπρεπε και οι δύο να τα είχαν αποσυνδέσει αυτά τα δύο πράγματα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει και με διαδήλωση και με άλλες εκδηλώσεις αλλά η συσχέτισή τους με το στέκι όπως βλέπετε και στην κεντρική μεταπολιτική σκηνή αποδυναμώνει το ένα από το άλλο γιατί συνδέονται αυτά τα δύο πράγματα άμεσα» τονίζει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας.

Πρέπει να αποσυμβολοποιηθεί το έργο της βιβλιοθήκης

O παραιτηθείς πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ καθηγητής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ Γιώργος Ζωγραφίδης καλεί και τις δύο πλευρές να αποσυμβολοποιήσουν το έργο της Βιβλιοθήκης. «Είπαμε και στην πρυτανεία και στην κυβέρνηση ότι πρέπει να αποσυμβολοποιηθεί αυτό το πράγμα άπαξ και οι δύο πλευρές το χουν κάνει σύμβολο για το ποιος θα επικρατήσει. Δραματοποιεί τόσο την κατάσταση και είναι ένας φαύλος κύκλος. Πρέπει να γίνει αποκλιμάκωση. Και η παρουσία των ΜΑΤ δημιούργησε προβλήματα. Πρέπει να βρεθεί ένα μορατοριούμ. Πρέπει να καταλάβουν όλες οι πλευρές ότι είναι αναγκαίο να αποκλειστούν από το πανεπιστήμιο οι κουκουλοφόροι. Θα μπορούσε να είναι απ΄ έξω από το πανεπιστήμιο η Αστυνομία προκειμένου να μην μπαίνουν οι κουκουλοφόροι μέσα. Το βασικό για να μην χρειάζεται η Αστυνομία εκεί είναι η κυβέρνηση να βρει έναν τρόπο διαφορετικό προστασίας των εργασιών της κατασκευής της βιβλιοθήκης. Αν έχουμε κάθε μέρα τα ΜΑΤ, ούτε το έργο θα γίνει στο τέλος».

Όλες οι ειδήσεις:

Το… θερμό καλοκαίρι της κυβέρνησης: Τα ανοιχτά μέτωπα και η αμφίρροπη μάχη με την καθημερινότητα

«Ξεκίνησε από κεραυνό» η μεγάλη φωτιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο - Τέθηκε υπό έλεγχο

Υπουργείο Υγείας: Οι 5 αλλαγές που έρχονται για τους νέους γιατρούς

Χωρίς ρεύμα και σήμα, με μία μόνο ταβέρνα: Το νησί με τα γαλαζοπράσινα νερά που θα σε καθηλώσει με την ομορφιά του

ειδήσεις τώραΑΠΘαστυνομίαφοιτητέςκαθηγητέςεπεισόδια