Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα και γονιδιακά
NewsroomΕπιβεβαιώθηκε και γονιδιακά το κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, «ολοκληρώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ η μοριακή επιβεβαίωση και η περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώθηκε από ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία».
Η φυλογενετική ανάλυση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έδειξε ότι πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη & ΗΠΑ και συνήθως προκαλεί ήπια και τελικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο.
Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός».
Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών.
Έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι ιδιαίτερα χαμηλός και συνιστάται η τήρηση των γενικών κανόνων ατομικής υγιεινής.
Πόσο πραγματικά πρέπει να μας ανησυχεί η ευλογιά των πιθήκων
Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων, αφού ο ιός δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός, η νόσηση που προκαλεί συνήθως δεν είναι βαριά, υπάρχει εμβόλιο για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών αλλά και για να αποφύγουν να αρρωστήσουν κάποιοι από όσους έχουν έρθει σε επαφή με νοσούντες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας είναι πολύ χαμηλό, αρκετά κάτω από το 1%.
Αυτό τόνισαν στο ethnos.gr λοιμωξιολόγοι, σημειώνοντας ότι το ελληνικό υγειονομικό σύστημα παρακολουθεί σε πλήρη επιφυλακή τις εξελίξεις και είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ιχνηλατήσεις σε οποιαδήποτε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.
Υπενθυμίζεται ότι θεωρείται δεδομένο από τους ειδικούς ότι πάσχει από την ευλογιά των πιθήκων το άτομο που ταξίδεψε στην Πορτογαλία και νοσηλεύεται σήμερα στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» της Αθήνας.
Οι λοιμωξιολόγοι σημειώνουν ακόμα ότι δεν υπάρχει λόγος ο γενικός πληθυσμός να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων, παρά μόνο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ή να κάνουν και εμβόλιο ακόμα, όσοι πολίτες έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.
Για το μόνο σημείο που εμφανίζονται επιφυλακτικοί οι ειδικοί, είναι μήπως ο ιός που προκαλεί την ευλογιά των πιθήκων παρουσιάσει κάποια διαφορετική μετάλλαξη από αυτές που ήδη γνωρίζουμε. Αυτό το ενδεχόμενο είναι κάτι που μελετάται.
Τέλος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και Πνευμονολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κιουμή, έχουν ανοσία, όσοι στο παρελθόν έχουν κάνει το εμβόλιο για την ευλογιά, δηλαδή τα άτομα άνω των 60 ετών που αποτελούν οι περισσότεροι ευπαθείς ομάδες.
«Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανησυχία»
Ειδικότερα και κατά τον κ. Κιουμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για το υγειονομικό σύστημα αλλά και για τους πολίτες εξαιτίας της ευλογιάς των πιθήκων. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι κακώς ο ιός χρεώνεται στους πιθήκους, αφού ξενιστής του είναι τα τρωκτικά.
«Η συγκεκριμένη νόσος δεν έχει τα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία πανδημίας ή έστω μεγάλης επιδημίας. Δεν είναι τόσο εύκολα μεταδοτικός και έχει περισσότερο ενδημικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής έχουν νοσήσει περίπου χίλια άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο και από αυτά τα 570 καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Άλλωστε, έχουμε κι ένα έτοιμο εμβόλιο, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να μην κολλήσουμε αλλά και να περάσουμε πιο ήπια τη νόσο, αν τελικά ασθενήσουμε. Δε χρειάζεται πανικό. Αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κάποιον ασθενή, μπορεί να κάνει το εμβόλιο και να προφυλαχθεί. Σε αντίθεση με τον κορονοϊό, στον οποίο τα εμβόλια γίνονται προληπτικά, σε αυτόν τον ιό μπορούμε να κάνουμε εμβόλιο και αφού έχουμε νοσήσει. Επίσης, αν και κάποιες μελέτες αναφέρουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς, αυτό που ξέρουμε, είναι ότι μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά και για το λόγο αυτό οι περισσότεροι από τους νοσούντες είναι ομοφυλόφιλοι άντρες», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιουμής.
Αν και ο ίδιος αναφέρει ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε εγρήγορση και επιφυλακή για την ευλογιά των πιθήκων, σημειώνει ότι υπάρχει μεταξύ των ειδικών και μία επιφυλακτικότητα για την εξέλιξη της νόσου, κυρίως σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να παρουσιάσει κάποια μετάλλαξη το στέλεχος του ιού που πέρασε από την Ευρώπη στην Αφρική.
«Γνωρίζουμε ότι και άλλη φορά στο παρελθόν ο συγκεκριμένος ιός πέρασε από την Αφρική στην Ευρώπη και αυτό που πρέπει να προσέξουμε, είναι αν παρουσιάζει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με τότε. Να μελετήσουμε, αν παρουσιάζει κάποια διαφορετικά στοιχεία, αν, δηλαδή, υπάρχει κάποια μετάλλαξή του. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί απέναντι στο συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ωστόσο, τονίζει και πάλι ότι δε χρειάζεται κανένας πανικός», υπογραμμίζει ο κ. Κιουμής.
«Μικρή η διασπορά»
Για πολύ μικρή διασπορά της νόσου, η οποία δεν αποτελεί λόγος ανησυχίας για ειδικούς και πολίτες, κάνει λόγο και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Σίμος Μεταλλίδης.
«Προφανώς θα έχουμε κρούσματα στο μέλλον, όμως, η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει την υψηλή μεταδοτικότητα του κορονοϊού. Μετά από κάποιες εβδομάδες καταγράφηκαν λίγα περισσότερα από 500 κρούσματα στην Ευρώπη και αυτό μειώνει σημαντικά τους λόγους ανησυχίας. Το υγειονομικό μας σύστημα βρίσκεται σε εγρήγορση και είναι έτοιμο να προχωρήσει ανά πάσα στιγμή σε ανιχνεύσεις και ιχνηλατήσεις σε οποιαδήποτε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος. Ούτε οι πολίτες χρειάζεται να πάρουν κάποιο ιδιαίτερο μέτρο προστασίας απέναντι στη νόσο. Αν κάποιος δικός μας ή κάποιο άτομο στη δουλειά μας νοσήσει και έρθουμε σε επαφή μαζί του, θα πρέπει για τις επόμενες τρεις εβδομάδες να κάνουμε τεστ», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Μεταλλίδης.
Τα συμπτώματα
Κατά τον κ. Κιουμή, είναι θετικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη νόσος παρουσιάζει δερματικά συμπτώματα, με αποτέλεσμα να γίνεται ευκολότερα και πιο γρήγορα η διάγνωση.
«Ο πυρετός και η καταβολή δεν είναι λόγοι για να ανησυχήσουμε, διότι τα συμπτώματα αυτά προκαλούν διάφορες ιώσεις, όπως, βέβαια και η ευλογιά των πιθήκων. Οι δερματικές αλλοιώσεις είναι αυτές που πρέπει να κοιτάξουμε. Εξανθήματα στο κορμί μας, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να μετατραπούν σε φυσαλίδες. Βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις οι ασθενείς περνάνε πάρα πολύ ήπια τη νόσο. Είναι πολύ σημαντικό ότι το ποσοστό θνησιμότητας της συγκεκριμένης νόσου βρίσκεται κάτω από το 1%, με εξαίρεση μία παραλλαγή της, η οποία δεν έχει έρθει στην Ευρώπη, που παρουσιάζει λίγο υψηλότερη θνησιμότητα. Επίσης, οι άνω των εξήντα ετών, οι οποίοι έχουμε κάνει παλαιότερα εμβόλιο για την ευλογιά, έχουμε ανοσία και βρισκόμαστε εκτός κινδύνου. Και τα άτομα άνω τω εξήντα ετών αποτελούν πληθυσμιακές ομάδες με μεγαλύτερη ευπάθεια», τονίζει ο κ. Κιουμής.
Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν απειλεί και μέσω... Twitter: Πώς θα απαντήσει η κυβέρνηση
- Έλενα Ακρίτα: «Αν ο Παύλος Πολάκης εκλεγεί Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παραιτηθώ και θα παραδώσω την έδρα»
- e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
- Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
- Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά