Ελλάδα | 12.02.2019 10:18

ΔΕΗ: Σχέδια για αυξήσεις στην τιµή του ρεύµατος

Θεόδωρος Παναγούλης

Ανοιχτό το ενδεχόµενο να υπάρξουν αυξήσεις στα τιµολόγια ρεύµατος που πληρώνουν οι καταναλωτές άφησε και πάλι χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, σε σχετική συνέντευξή του.

Οι αυξήσεις θα προκύψουν εάν η ΔΕΗ αφενός µεν προχωρήσει στη µείωση της έκπτωσης 15% που δίνει στους καλοπληρωτές πελάτες της, αφετέρου υιοθετήσει «ρήτρα ρύπων CO2», η οποία θα οδηγήσει σε υψηλότερα τιµολόγια αφού οι τιµές των ρύπων στις διεθνείς αγορές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι όσο ο ίδιος είναι πρόεδρος δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς η έκπτωση του 15% στους συνεπείς πελάτες, διευκρινίζοντας ότι «µπορεί να επανεξετάσουµε το ποσοστό της έκπτωσης». «Θα φανεί τις επόµενες ηµέρες αν θα αυξηθεί η τιµή του ρεύµατος, πάντως το ρεύµα είναι φθηνότερο τώρα και θα παραµείνει φθηνότερο από ό,τι το παραλάβαµε» επισήµανε επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Η αναφορά στις «επόµενες ηµέρες» που κάνει ο κ. Παναγιωτάκης υπονοεί το «πράσινο φως» που περιµένει από την κυβέρνηση για την επιβολή της ρήτρας CO2 στα τιµολόγια. Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί το ΟΚ από τον υπουργό ΠΕΝ, Γιώργο Σταθάκη, ο οποίος ζυγίζει πολύ το θέµα του πολιτικού κόστους λόγω προφανώς και της προεκλογικής περιόδου.

Η εταιρεία περιµένει το πράσινο φως από την κυβέρνηση, αλλά ο Γ. Σταθάκης δεν έχει δώσει το «ΟΚ»

Σύµφωνα πάντως µε πηγές κοντά στη διοίκηση της ΔΕΗ, η εταιρεία φέρεται να έχει καταλήξει στα σενάρια για το ψαλίδισµα της έκπτωσης συνέπειας. Αυτή υπενθυµίζεται ότι ανέρχεται στο 15% για όσους πληρώνουν εντός προθεσµίας τους λογαριασµούς ρεύµατος και το συνολικό κόστος για την εταιρεία υπολογίζεται στα 180 µε 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οι αποφάσεις της επιχείρησης φαίνεται ότι είναι να µειωθεί στο 10%. Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση της επιχείρησης δεν θα ρισκάρει την απώλεια του καλού κοµµατιού του πελατολογίου της, από την άλλη όµως θα καταφέρει τη µείωση της σχετικής επιβάρυνσης που έχει η ∆ΕΗ από το µέτρο, κατά 60 εκατ. ευρώ.

Για τις οφειλές των καταναλωτών και ιδιαίτερα εκείνων που χαρακτηρίζονται ως κακοπληρωτές, ο πρόεδρος της ∆ΕΗ στη συνέντευξή του ζήτησε και τη βοήθεια της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), ενώ αναφέρθηκε και στον σχεδιασµό για τη βελτίωση της κερδοφορίας της εταιρείας.

Πιο αναλυτικά, τόνισεπως στις άµεσες προτεραιότητες της επιχείρησης και της διοίκησης είναι η αύξηση της κερδοφορίας, και για τον σκοπό αυτό λαµβάνονται µέτρα βελτίωσης της αποδοτικότητας και µείωσης του λειτουργικού κόστους, προσπάθεια που αναµένεται να ενταθεί τα επόµενα χρόνια. Στο θέµα της επιστροφής της ΔΕΗ στην κερδοφορία είχε αναφερθεί και πάλι προ διηµέρου ο κ. Παναγιωτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής: «Η ∆ΕΗ έχει απορροφήσει επιβαρύνσεις πλέον του 1 δισ. από διάφορους παράγοντες, χωρίς να µετακυλίσει ούτε µικρό µέρος στην κατανάλωση. Αντίθετα, τα τελευταία 3 χρόνια έχει µειώσει τα τιµολόγιά της µε την έκπτωση του 15%.

Ωστόσο, θα επαναλάβω ότι ακριβώς για να συνεχίσει να εκπληρώνει την αποστολή της, και ειδικότερα να βγει στις αγορές και να πραγµατοποιήσει και το φετινό επενδυτικό της πρόγραµµα αντίστοιχου µεγέθους µε το περσινό, πρέπει να βελτιώσει την κερδοφορία της».

ΔΕΗηλεκτρικό ρεύμαCO2