Ελλάδα|14.06.2022 18:36

«Σεβαστείτε τα Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα!» - 714 επιστήμονες από 50 χώρες εναντίον του νομοσχεδίου Κεραμέως

Newsroom

Με μία ανοιχτή επιστολή υπό τον τίτλο «Σεβαστείτε τα Δημόσια Πανεπιστήμια στην Ελλάδα!», 714 πανεπιστημιακοί και ερευνητές από  αντιτίθενται στο νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που, όπως υποστηρίζουν, υπονομεύει με απόλυτο τρόπο τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Στην επιστολή τους οι ακαδημαϊκοί αντιτίθενται στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, σημειώνοντας ότι, η τοποθέτηση της αστυνομίας στα πανεπιστήμια επιβάλλει την κυριαρχία της αγοράς στη διάρθρωση προγραμμάτων σπουδών και τρόπων χρηματοδότησης (μέσω μάνατζερ), περιγράφοντας την ακόμη μεγαλύτερη απόσυρση του Δημοσίου από τη συνταγματική υποχρέωση χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και παράλληλα αποδημοκρατικοποιεί τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Σε ελάχιστον χρόνο, η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε από πανεπιστημιακούς και ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Οι 714 ακαδημαϊκοί καλούν την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο. Πάνω από τους μισούς υπογράφοντες (384) είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Από αυτούς, 134 είναι επιστήμονες, πολλοί εμβληματικές μορφές, στα καλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το NYU κ.ά., της χώρας δηλαδή που φέρεται ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για την υπουργό Παιδείας.

Μεταξύ τους είναι και 250 υπογράφοντες από γνωστά πανεπιστημιακά ιδρύματα της Βρετανίας, όπως η Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το UCL, το King’s και άλλα. Ακόμα, υπογράφουν πλήθος επιστήμονες από πανεπιστήμια της Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Βελγίου, Νορβηγίας, Βουλγαρίας, Δανίας, Ελβετίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Καναδά και Βραζιλίας, μεταξύ άλλων. Επιπλέον, την ανοιχτή επιστολή υπογράφουν πανεπιστημιακοί από την Τουρκία, καθώς και δεκάδες έλληνες επιστήμονες που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Εμείς, οι κάτωθι υπογράφοντες, είμαστε ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές από όλον τον κόσμο που παρακολουθούμε με μεγάλη εγρήγορση και ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Γράφουμε το ανοιχτό αυτό γράμμα, πρώτα απ’ όλα, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στα σωματεία διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων και τους φοιτητές στην Ελλάδα, που έχουν εκφράσει την καθαρή και αποφασισμένη αντίθεσή τους στις λεγόμενες πανεπιστημιακές μεταρρυθμίσεις της παρούσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μαθαίνουμε ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, που παρά την ισχνή κρατική χρηματοδότηση έχουν αξιοσημείωτες διεθνείς επιτυχίες χάρη στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του διδακτικού και διοικητικού τους προσωπικού, συκοφαντούνται αμείλικτα ως «χώροι ανομίας» στα ΜΜΕ που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και ελέγχονται από αυτήν. (Για τον κρατικό έλεγχο και τη διαφθορά στα ελληνικά ΜΜΕ, σημειώνουν ότι οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα το 2022 έδωσαν στην Ελλάδα, το λίκνο και σύμβολο της δημοκρατίας, τη χαμηλή θέση 108 στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, την πιο χαμηλή μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχοντας πέσει 38 θέσεις εν σχέσει με πέρυσι).

Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, επιμένει στην προώθηση του σχεδίου της να δημιουργήσει μια ειδική κρατική αστυνομία που θα εδρεύει στα δημόσια πανεπιστήμια. Το μέτρο αυτό θα διαβρώσει περαιτέρω την πανεπιστημιακή αυτονομία και θα διαταράξει βαθιά την ακαδημαϊκή ζωή και τις σπουδές. Παρά τις φιλοκυβερνητικές παράτες στα ΜΜΕ, μάθαμε από τους Ελληνες συναδέλφους μας για την περίφημη επίθεση της κρατικής αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Μάιο, στην οποία ένας φοιτητής χτυπήθηκε από οβίδα κρότου-λάμψης που εκτοξεύθηκε απευθείας προς αυτόν. Από καθαρή τύχη και μόνο, ο φοιτητής δεν έπεσε νεκρός.

Μαθαίνουμε ότι, μέσα σε αυτή την τεταμένη και τοξική ατμόσφαιρα, η Υπουργός Παιδείας πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία που για πρώτη φορά καταργεί τη δημοκρατική αρχή της εκλογής της διοίκησης του Πανεπιστημίου από την πανεπιστημιακή κοινότητα και αναθέτει τον διορισμό της σε συμβούλια αμφίβολης νομιμοποίησης, εξαρτημένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το νέο νομοσχέδιο (αν γίνει νόμος) θα διαταράξει βαθιά την ακαδημαϊκή ζωή σε κάθε της πτυχή, επιβάλλοντας νέες ιεραρχικές δομές και ανασχεδιάζοντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ώστε να συμμορφωθεί αυτή με τις αρχές της αγοράς και τις λειτουργίες μιας επιχείρησης.

Μάθαμε επίσης ότι η Υπουργός Παιδείας έδωσε με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου μια ισχνή προθεσμία μόνο δύο εβδομάδων (!) για διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου και ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εισαγάγει το νέο αυτό νομοσχέδιο στη Βουλή και να το ψηφίσει με διαδικασίες-εξπρές τις ερχόμενες εβδομάδες – παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού το απέρριψε ομόφωνα.

Μάθαμε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου ενάντια στη θέληση της ακαδημαϊκής κοινότητας ως μια από τις μεγαλύτερες «ιδεολογικές μάχες» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πιστεύοντας ακράδαντα στην ανθρωπιστική αξία και τον προοδευτικό ρόλο της εκπαίδευσης στην κοινωνία και κατανοώντας τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της κρατικής καταπάτησης της ακαδημαϊκής αυτονομίας μέσα από την επιβολή ακραίων νεοφιλελεύθερων δογμάτων στην εκπαίδευση, καλούμε τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση:

α) να ματαιώσει τη μόνιμη εγκατάσταση ειδικής κρατικής αστυνομικής δύναμης στα ελληνικά πανεπιστήμια και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να επαναφέρει την ηρεμία στα Πανεπιστήμια και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα διαλόγου με τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, και

β) να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που μονομερώς επεξεργάστηκε, να σεβαστεί την άποψη των Ελλήνων πανεπιστημιακών δασκάλων και να ξεκινήσει μαζί τους έναν γνήσιο διάλογο για τα προβλήματα και το μέλλον της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Με μεγάλη ανησυχία

(ακολουθούν οι υπογραφές)

Δείτε εδώ ποιοι υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή

Όλες οι ειδήσεις

Αντιπαράθεση Ακάρ με Έλληνες βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη για ΡΚΚ και υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Κοινωνικός τουρισμός: Ανοίγει η πλατφόρμα - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Novartis: Παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και δύο ακόμα εισαγγελείς

Προμαχώνας: Πού κατευθύνονταν τα «πακεταρισμένα» λιοντάρια που πέρασαν από το τελωνείο - Η ιστορία πίσω τους

Ανοιχτή επιστολήακαδημαϊκοίπανεπιστημιακή αστυνομίαΝίκη Κεραμέωςειδήσεις τώραπανεπιστήμια