Ελλάδα|22.06.2022 12:27

Πάτρα - Ο συνήγορος της Πισπιρίγκου επιμένει ότι δεν έχει εμπλοκή με τους θανάτους - Τι ισχύει με την αίτηση αποφυλάκισης

Newsroom

«Καμία σχέση με οποιαδήποτε δολοφονική επίθεση κατά οποιουδήποτε από τα παιδιά» δεν έχει σύμφωνα τον δικηγόρο, Κώστα Ζάρδα η μητέρα των τριών παιδιών από την Πάτρα. Αναφερόμενος στα δύο νέα ιατροδικαστικά πορίσματα που κάνουν λόγο για ασφυκτικούς θανάτους των δύο παιδιών σημειώνει πως «ένα ιατροδικαστικό πόρισμα σαν αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης από έναν άνθρωπο που έχει στοιχειώδεις γνώσεις. Αν αυτό το πόρισμα είναι αληθές, ορθό, επιστημονικά άρτιο και αναμφισβήτητο δεν θα το κρίνει η κυρία Πισπιρίγκου, δεν θα το κρίνει καν η νομική υπεράσπιση».

Ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου σημείωσε πως «έχουμε από τη μία πλευρά δύο ιατροδικαστικά πορίσματα -αυτά της κ. Τσιόλα και της κ. Τσάκωνα – που λένε πως υπάρχουν παθολογικά αίτια. Μάλιστα, δεν ήταν και αυτές μόνες τους, υπήρχαν και παθολογοανατόμοι, δηλαδή είναι τουλάχιστον τέσσερις οι επιστήμονες που κατέληξαν ότι είναι παθολογικά τα αίτια στους θανάτους του βρέφους και της Μαλένας», τονίζοντας πως δεν τίθεται θέμα να αμφισβητήσει τα πορίσματα του κ. Nίκου Καρακούκη και του κ. Νίκου Καλόγρηα η κ. Πισπιρίγκου, αλλά «είναι θέμα μεταξύ των ιατροδικαστών…»

Επιπλέον ο κ. Ζάρδας τόνισε στην ΕΡΤ πως «ούτε και τα πρώτα πορίσματα αποδέχεται η κατηγορούμενη γιατί έλεγε για υπατική ανεπάρκεια στη Μαλένα, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πως επήλθε αυτή η υπατική ανεπάρκεια». Μάλιστα τόνισε πως «ήταν ένα πόρισμα που ούτε η κατηγορουμένη το είχε βρει πλήρες και γι’ αυτό κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά αμφισβητώντας την πληρότητα του πορίσματος και ζητώντας να ενεργηθούν περαιτέρω εξετάσεις ώστε να εξηγηθεί πως ακριβώς επήλθε η υπατική ανεπάρκεια στο παιδί της» και συμπλήρωσε πως «αυτό θα έπρεπε να μας κάνει όλους να αναρωτιόμαστε… πώς είναι δυνατόν να έχει εμπλοκή και μάλιστα δολοφονική στον θάνατο του παιδιού και να αμφισβητεί ένα ιατροδικαστικό πόρισμα το οποίο ουσιαστικά την αθωώνει. Δεν φοβόταν πως αν γίνουν περαιτέρω εξετάσεις μπορεί να αποκαλυφθεί η ενοχή της;»

Αναφερόμενος στον πατέρα της οικογένειας, σημείωσε μόνο πως «δεν έχει αξιοπιστία η πλευρά της πολιτικής αγωγής. Δεν μπορεί σήμερα να λες σήμερα το Α και αύριο το Ω».

Αίτημα αποφυλάκισης

Σε σχέση με το αίτημα αποφυλάκισης της 33χρονης κατηγορουμένης ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή ήταν επιθυμία της γιατί θεωρούσε ότι ήταν άδικη και υπερβολική η απόφαση περί προφυλάκισής της» και πρόσθεσε πως «αναζητούνταν τεχνικές εκθέσεις τέτοιες που να δημιουργούν ρήγμα στο κατηγορητήριο ώστε να έχουμε ευνοϊκή έκβαση». Όπως φαίνεται όμως μετά τα πορίσματα για τους δυο πρώτους θανάτους των παιδιών της οικογένειας ο κ. Ζάρδας σημείωσε πως «τώρα ήρθε αυτό το νέο χτύπημα, το οποίο έχει συνταράξει και την ίδια και έχει επηρεάσει και την υπεράσπιση, ως προς το βάρος που θα πρέπει να κατανείμουμε σε περισσότερες υποθέσεις».

 Η μαραθώνια κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου

Η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου, Δήμητρα, κατέθετε επί σχεδόν 10 ώρες στη ΓΑΔΑ για τα όσα γνωρίζει σχετικά με τους θανάτους των τριών παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα που πέθαναν με διαφορά λίγων μηνών. Η αδερφή της κατηγορούμενης για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας μητέρας, εμφανίστηκε ενώπιον των αξιωματικών του τμήματος ανθρωποκτονιών γύρω στη 1 το μεσημέρι της Τρίτης, 21 Ιουνίου, και αποχώρησε, από τον 110 όροφο της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Αττικής γύρω στις 22.30 το βράδυ.

Μετά και την παράδοση του πορίσματος των δύο ιατροδικαστών Καρακούκη - Καλογρηά, οι οποίοι απέδωσαν σε εγκληματική ενέργεια τον θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας και της 6 μηνών Ίριδας οι εξελίξεις στην υπόθεση είναι συνεχείς ενώ, πιο σύνθετη είναι η περίπτωση θανάτου του βρέφους. Την ώρα που συνέβησαν όλα, στο σπίτι, εκτός από την μητέρα, Ρούλα, ήταν και η αδερφή της, Δήμητρα Πισπιρίγκου, η οποία, μάλιστα, ήταν αυτή που βρήκε το μωρό νεκρό στην κούνια του.

Οι ερωτήσεις των αστυνομικών

Όπως αποκάλυψε στο OPEN η Μίνα Καραμήτρου, οι αστυνομικοί του τμήματος ανθρωποκτονιών, ζήτησαν από την Δήμητρα Πισπιρίγκου τις ακριβείς ώρες του συμβάντος,  ρώτησαν εάν η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου έμεινε μόνη της με το βρέφος στο σπίτι πριν τον θάνατό του και θέλησαν να μάθουν εάν οι δύο γυναίκες ανησύχησαν για το γεγονός ότι το παιδί κοιμόταν ως αργά χωρίς να έχει ακουστεί, αλλά και τον τρόπο που αντέδρασε η μητέρα, όταν διαπίστωσαν ότι το μωρό δεν ανέπνεε.

Η Δήμητρα Πισπιρίγκου, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κλήθηκε ως ύποπτη, αλλά ως μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες ερωτήθηκε και για τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο κάλεσαν το ΕΚΑΒ οι δύο γυναίκες ενώ, μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, αναμένεται να ζητηθεί και πειθαρχικός έλεγχος των ιατροδικαστών, που διερεύνησαν πρώτοι τα αίτια θανάτου Μαλένας και Ίριδας. Ακόμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Δήμητρα Πισπιρίγκου δέχτηκε ερωτήσεις και σχετικά με τη συμβίωση του πατέρα των τριών κοριτσιών, Μάνου Δασκαλάκη, με την αδερφή της.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα του τμήματος ανθρωποκτονιών θα είναι η ολοκλήρωση της δικογραφίας η οποία και θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Αυτό αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Ο εισαγγελέας από την πλευρά του που θα αποφασίσει εάν θα ασκηθούν διώξεις για ανθρωποκτονία ή άλλα αδικήματα, και εναντίον ποιων. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, τα πρόσωπα στα οποία θα ασκηθούν οι διώξεις, θα κληθούν σε απολογία.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνα Παπαδόπουλο, η αδερφή της κατηγορούμενης «αντιμετωπίζεται ως μάρτυρας και πηγή πληροφόρησης για τα περιστατικά που ερευνώνται και ειδικά για τη μικρή Ίριδα, γιατί βρισκόταν στο σπίτι και η ίδια».

παιδιάθάνατοιΡούλα ΠισπιρίγκουΠάτραειδήσεις τώρα