Ελλάδα|24.06.2022 07:19

efood: 24ωρη απεργία σήμερα μετά τις σοβαρές καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων

Μαρία Λιλιοπούλου

Έμμεσες απολύσεις με τη μορφή εκβιαστικών εξωθήσεων σε παραίτηση προκαλεί η πλατφόρμα της efood με τη μονομερή αθέτηση της 3ετούς συμφωνίας που είχε με περίπου 250 μισθωτούς διανομείς 4ωρης απασχόλησης, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Efood. Το Σωματείο έχει εξαγγείλει για την Παρασκευή 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 3 το μεσημέρι στο Πεδίον του Αρεως για να ακολουθήσει μοτοπορεία προς το υπουργείο Εργασίας.

Με ανοιχτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι ζητούν για άλλη μια φορά τη στήριξη όσων με την αντίδρασή τους βοήθησαν να αναδιπλωθεί η εταιρία στο παρελθόν καταγγέλλοντας πως «τη στιγμή που γράφουμε αυτό το κείμενο δεκάδες συνάδελφοι μας έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση για έναν απλό λόγο. Η σχεδόν τριετής συνθήκη στην οποία επέλεγαν το πρόγραμμά τους έχει πλέον κοπεί».

Όπως εξηγεί στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του Σωματείου, Γιώργος Στύλος, «αιτία της αλλαγής αυτής είναι ο νόμος Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πέρυσι, ο οποίος προβλέπει τη freelance εργασία από την οποία το οικονομικό κίνητρο για τις επιχειρήσεις είναι πολύ μεγαλύτερο. Πρόκειται για ακόμα μία επίθεση στη μισθωτή εργασία, η οποία ξεκινά από τους 4ωρους εργαζομένους και με μαθηματική ακρίβεια θα συνεχιστεί στους 6ωρους για να φτάσει τελικά και στους 8ωρους».

Οι περίπου 250 – 300 διανομείς, οι οποίοι ενσωματώθηκαν στην εταιρία προκειμένου να έχουν μία δεύτερη απασχόληση μετά τη λήξη του ωραρίου της βασικής τους δουλειάς ύστερα από τη σχετική καμπάνια που είχε προηγηθεί, ενημερώθηκαν πρόσφατα από την εταιρία ότι οι βάρδιές τους στο εξής θα προγραμματίζονται κεντρικά.

Οι διανομείς είδαν ότι ήταν δηλωμένοι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να δουλέψουν σε χρόνους που είχαν δηλωθεί ήδη ως εργαζόμενοι από την πρώτη τους απασχόληση. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα ερωτηματικό ως προς τη λειτουργία της πλατφόρμας δεδομένου ότι το σύστημα θα έπρεπε να τους μπλοκάρει. Πέραν αυτού όμως οι εργαζόμενοι είναι προφανές ότι δε θα μπορούσαν να απασχοληθούν σε δύο δουλειές ταυτόχρονα: «Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά τους εξωθούν σε παραίτηση και τους αντιπροτείνουν να εργαστούν ως freelancers συνεργάτες, ενώ είχαν προσληφθεί με εντελώς διαφορετικούς όρους και βασικό στόχο να συμπληρώνουν το εισόδημά τους. Αλλωστε οι περισσότεροι είναι άνθρωποι με οικογένειες και υποχρεώσεις. Γνωρίζοντας ότι έχουν και άλλες δουλειές χρησιμοποιούν τη μέθοδο του συνεργάτη ως «τυράκι» για να μην παραμείνουν μισθωτοί» σημειώνει ο κ. Στύλος.

Όπως προσθέτει ο ίδιος, ήδη ορισμένοι έχουν αναγκαστεί να δηλώσουν παραίτηση «κάτι το οποίο είναι και ο απώτερος στόχος της εταιρίας, που θέλει σιγά σιγά να ξεμπερδεύει με τη μισθωτή εργασία και τα βάρη της. Αλλά ακόμα και εκείνοι που παραμένουν στην εταιρία βρίσκονται σε μία μόνιμη επισφάλεια καθώς διαισθάνονται ότι κάθε εβδομάδα θα πρέπει να παρακαλάνε για να αλλάξουν τις βάρδιές τους».

Για το ζήτημα αυτό το Σωματείο πραγματοποίησε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα με τη διοίκηση της εταιρίας, στην οποία – σύμφωνα με τον κ. Στύλο – εκφράστηκαν καλές προθέσεις, αλλά καμία δέσμευση.

Γι΄ αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι αύριο έχουν ήδη καλέσει σε 24ωρη απεργία και μοτοπορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας όπου και θα συναντηθούν με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας έχοντας ζητήσει να παραστεί και ο προιστάμενος του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η εταιρία επαναλαμβάνει την προσπάθεια του περασμένου Σεπτεμβρίου όταν είχε επιχειρηθεί η απόλυση 115 μισθωτών, οι οποίοι τελικά παρέμειναν ύστερα και από το κύμα συμπαράστασης που είχε εκδηλωθεί για άλλη μια φορά από τους καταναλωτές.

Και όλα αυτά την ώρα που όπως επισημαίνουν «Όπως και τόσες άλλες επιχειρήσεις (σουπερμάρκετ, εταιρίες κούριερ κα) η efood ήταν μία από τις μεγάλες κερδισμένες εταιρίες της πανδημίας. Με αυξημένα έσοδα που έφτασαν τα 21 εκατομμύρια ευρώ (από 43,1 εκ. ευρώ το 2019 σε 64,5 εκ. ευρώ το 2020) και με ένα ολοένα και αυξανόμενο κύκλο εργασιών, η efood αποφάσισε πέρσι να βάλει ως επόμενο στόχο την αντικατάσταση της πλειοψηφίας των εργαζόμενών της από μισθωτούς με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε εργαζόμενους υπό το καθεστώς της freelance εργασίας, που πληρώνονται με το κομμάτι και θεωρούνται συνεργάτες».

Η εργασία αυτής της μορφής απαλλάσεται από το κόστος των ενσήμων, των δώρων, των προσαυξήσεων, των αναρρωτικών/τακτικών αδειών κλπ και σε «αντιστάθμισμα προσφέρει ευελιξία και ελευθερία κινήσεων και ανταγωνιστικές αποδοχές» αναφέρεται στην ανακοίνωση των εργαζομένων.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι:

  • Να ανακαλέσει η εταιρεία την απόφαση για κατάργηση του δικαιώματος των διανομέων να ορίζουν το πρόγραμμά τους
  • Να επανέλθουν οι προσλήψεις μισθωτών με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με παράλληλη διακοπή νέων συμβάσεων freelance.
  • Να δοθεί το δικαίωμα σε όσους εργαζόμενους με 4ωρη ή 6ωρη απασχόληση το επιθυμούν να τροποποιήσουν τη σύμβαση τους σε πλήρους απασχόλησης.
  • Να καταβάλλεται βάσει του νόμου 4611/19 και της ερμηνευτικής εγκυκλίου της 1ης Ιουλίου 2019 η αποζημίωση καυσίμων σύμφωνα με τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύουμε ανεξάρτητα από οποιαδήποτε αξιολόγηση.
  • Να αυξηθούν τα διαλείμματα των εργαζομένων στα γραφεία σε 60 λεπτά.
  • Να καταργηθεί η αυτόματη απάντηση στα τηλεφωνικά κέντρα.
  • Να σταματήσει η εφαρμογή διπλών duties.
  • Να αποζημιώνεται πλήρως το κόστος της τηλεργασίας σε ρεύμα τηλεπικοινωνίες και εξοπλισμό.
  • Να γίνουν προσλήψεις σε όλα τα τμήματα.
  • Να καταργηθούν όλες οι αξιολογήσεις και οι στόχοι που βάζει η εταιρεία.
διανομείς φαγητούefoodειδήσεις τώραδιανομείςντελιβεράςαπεργία