Βύρωνας: Οι πρόσφυγες της διπλανής πόρτας κινδυνεύουν με απέλαση - Ας προστατέψουμε τουλάχιστον τα παιδιά
Κυριακή ΑξιώτηΤο προσφυγικό ζήτημα συντίθεται από πολλές μικρές ανθρώπινες ιστορίες που εμπεριέχουν αγωνία και μια συνεχή προσπάθεια για αξιοπρέπεια και επιβίωση. Μια ξεχωριστή κατηγορία ανάμεσα στις εκατοντάδες υποθέσεις εκτοπισμού και βίας είναι τα παιδιά πρόσφυγες ή αλλιώς τα παιδιά των προσφύγων που μαζί με τις οικογένειες τους προσπαθούν να χτίσουν μια ζωή μέσα από εμπόδια και αναβολές.
Κι είναι εξαιρετικά αποκαρδιωτικό όταν κατορθώνουν να ορθοποδήσουν, μια απορριπτική απόφαση να τους γυρίζει πίσω, ακυρώνοντας ό,τι έχουν καταφέρει. Κάτι τέτοιο συνέβη στην υπόθεση του Σαϊντού, στην οικογένεια Αλί από τον Βύρωνα, στον νεαρό Σισσέ από τη Σάμο. Πρόκειται μόνο για τρεις από τις τόσες περιπτώσεις ανθρώπων που καλούνται να εγκαταλείψουν τη χώρα, χωρίς να έχουν καν πού να πάνε και παρά το γεγονός πως εδώ έχουν κάνει κάποια σημαντικά βήματα.
Ο Χέμιν, η Ντοά και η Ραχμά είναι τρία αδέρφια από το Ιράκ, μέλη μιας επταμελούς οικογένειας που έφτασε στην Ελλάδα το 2016. Έξι σχεδόν χρόνια μετά καλούνται από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης να αποχωρήσουν από τη χώρα μας μέχρι την 1η Ιουλίου, καθώς η πενταετής άδεια παραμονής της μητέρας λήγει. Τα τρία παιδιά φοιτούν στο 4ο Γυμνάσιο Βύρωνα και η προσπάθεια που κάνουν για να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να αποδίδουν στα μαθήματα είναι συνεχής και συγκινητική.
Κείμενο στήριξης στο υπουργείο Παιδείας
Αυτό επισημαίνουν, ενώνοντας τις φωνές τους, οι καθηγητές, οι φίλοι και οι γονείς των συμμαθητών τους, ο περίγυρος που τους πλαισιώνει και προσπαθεί να τους παρέχει στήριξη όλο αυτό το διάστημα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει μιλώντας στο ethnos.gr η διευθύντρια του σχολείου, κυρία Ειρήνη Θεοδωροπούλου, πρόκειται για ιδιαίτερα χαρισματικά παιδιά που είναι πρόθυμα να εργαστούν, να προσπαθήσουν για το καλύτερο και να παλέψουν για τη ζωή τους.
Σύμφωνα με την ίδια, οι μαθητές από το Ιράκ ακόμα και τώρα που έχει ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά, παρακολουθούν μαθήματα με τη βοήθεια δασκάλων που εργάζονται εθελοντικά να τους βοηθήσουν στην εκμάθηση της γλώσσας. «Τα παιδιά έχουν βιώσει την προσφυγιά, έχουν ζήσει σε εμπόλεμες συνθήκες και ξαφνικά κινδυνεύουν να βρεθούν και πάλι στο μηδέν, να γίνουν εκ νέου πρόσφυγες. Μας ευαισθητοποιεί τόσο ο χαρακτήρας τους όσο και το άδικο του γεγονότος. Οφείλουμε να παλέψουμε για αυτά όλα μαζί», τονίζει.
H κυρία Θεοδωροπούλου σημειώνει παράλληλα πως σύσσωμο το σχολείο, μαθητές αλλά και γονείς, έχουν συντάξει και αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας κείμενο στήριξης προκειμένου να προστατέψουν τα παιδιά. Το υλικό έχει προωθηθεί στο αυτοτελές τμήμα προσφύγων του υπουργείου Παιδείας που αναλαμβάνει τη μελέτη ανάλογων περιπτώσεων και μαθητών προσφύγων με άριστη επίδοση που επιθυμούν να μείνουν στη χώρα.
Στο πλευρό των παιδιών στέκεται και η Ζ’ ΕΛΜΕ (Βύρωνας - Ηλιούπολη - Καισαριανή - Υμηττός), η οποία υπογραμμίζει πως «τα τρία παιδιά από το Ιράκ, όπως ο Σαϊντού πριν από λίγο καιρό αλλά και εκατοντάδες παιδιά πρόσφυγες που φοιτούν στα ελληνικά σχολεία, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Η απάντηση του ελληνικού κράτους δεν μπορεί να είναι η απέλασή τους από τη χώρα. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου τους, οι οποίοι προκειμένου να καλύψουν την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της Πολιτείας αφιέρωσαν πολλές ώρες προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά των παιδιών, δεν θέλουν να χάσουν τους τρεις μαθητές τους».
«Να μη γίνουν πρόσφυγες για δεύτερη φορά»
Στο ethnos.gr για την υπόθεση των τριών μαθητών μιλά και ο δήμαρχος Βύρωνα, κύριος Γρηγόρης Κατοπώδης, ο οποίος, όπως εξηγεί, επισκέφθηκε πρόσφατα την οικογένεια μαζί με τη διευθύντρια και κάποιους καθηγητές του σχολείου. «Πήγαμε στο σπίτι για να τους στηρίξουμε, αφού συγκεντρώσαμε κάποια τρόφιμα. Οι γονείς δεν μιλούν ελληνικά. Τα παιδιά μας υποδέχτηκαν και μέσω αυτών μεταφέραμε το μήνυμά μας. Ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας εργάζεται και στη λαϊκή αγορά, προκειμένου να κερδίσει κάποια χρήματα. Πρόκειται για ανθρώπους που παλεύουν, που δίνουν μάχη», λέει χαρακτηριστικά.
«Η απάντηση του ελληνικού κράτους σε ό,τι κάνουν δεν μπορεί να είναι η απέλαση. Αναμένουμε το αποτέλεσμα του δικαστηρίου και ελπίζουμε πως θα είναι θετικό. Καλώ τους πολίτες αυτού του τόπου να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια των ανθρώπων και να δείξουν ευαισθητοποίηση. Κανείς δεν φεύγει απ΄τη χώρα του επειδή το θέλει. Έχουν υποστεί βία και καταπίεση», σημειώνει.
«Στεκόμαστε στο πλευρό σου Σισσέ»
Έντονο όμως είναι το κύμα συμπαράστασης και για τον 19χρονο Σισσέ από τη Γουινέα που κατοικεί στη Σάμο και κινδυνεύει με απέλαση αφού απορρίφθηκε για δεύτερη φορά το αίτημά του για χορήγηση ασύλου. Η περίπτωση είναι σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή του ασυνόδευτου μέχρι πρότινος ανήλικου, Σαϊντού, του οποίου η περιπέτεια είχε αίσιο τέλος.
Τον Ιανουάριο του 2020 στη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» για ασυνόδευτους ανήλικους του ΚΥΤ Σάμου, ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων άτυπης εκπαίδευσης. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην Α' τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου και φέτος φοίτησε στη Β' τάξη σημειώνοντας τεράστια πρόοδο. Ασχολείται με τον αθλητισμό συμμετέχοντας στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου Σάμου, δραστηριότητα για την οποία έχει βραβευτεί από κοινού με τους συναθλητές του. Συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στην κοινωνική ζωή, συμμαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι τον στηρίζουν και τον αγαπούν.
Άμεσα υπήρξε από τη σχολική κοινότητα η γνωστοποίηση του θέματος και σύλλογοι και φορείς αποφάσισαν να στηρίξουν τον Σισσέ και όλους τους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΜΕ Σάμου και επιβεβαίωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργος Στάντζος, «ο Σισσέ, όπως ο Σαϊντού πριν λίγο καιρό και όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες φοιτούν στο ελληνικό σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Έχουν δικαίωμα, όπως κάθε παιδί, να μορφωθούν και να χτίσουν τη ζωή τους εκεί που επιθυμούν». «Στεκόμαστε στο πλευρό του Σισσέ και όλων αυτών που παλεύουν για τις ζωές τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του καλέσματος για κινητοποίηση υπέρ του.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που είχαν διατεθεί στο ethnos.gr, ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που βρίσκονται στη χώρα μας, ανέρχεται σε 2.079, εκ των οποίων το 90% είναι αγόρια, ενώ το 7% του συνόλου είναι κάτω των 14 ετών. Σε δομές φιλοξενίας διαμένουν 1.626 ανήλικα, 283 σε διαμερίσματα υποστηριζόμενης διαβίωσης, 78 σε δομές επείγουσας φιλοξενίας, 73 σε κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και 19 σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Τα δεδομένα αναφέρονται στο διάστημα μέχρι την 1η Μαρτίου. Στην Ευρώπη, τους δύο πρώτους μήνες του 2022 έκαναν αίτηση για πρώτη φορά 3.165 ασυνόδευτα παιδιά, εκ των οποίων 185 στην Ελλάδα - σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat.
Πρόωρες εκλογές: Καταλύτης η ακρίβεια - Πότε κλειδώνουν οι αποφάσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης αποφάσισε να αποδράσει με εκλογές μπροστά στα αδιέξοδα που δημιούργησε
Κι έγινε της Κορέας: Πώς άρχισε και γιατί έμεινε στην Ιστορία η σύρραξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
- H εκλογή Τραμπ «πιέζει» το ευρώ: Ένας εμπορικός πόλεμος Ευρώπης-ΗΠΑ θα φέρει αναταράξεις - Τι προβλέπουν αναλυτές
- Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Μια γυναικοκτονία κάθε 10 λεπτά - Τα σοκαριστικά στοιχεία
- Επίδομα θέρμανσης: Βροχή αιτήσεων σε 12 μέρες - Πότε κλείνει η πλατφόρμα
- Η συγκινητική έκπληξη στον Μανούσο Μανουσάκη λίγους μήνες πριν πεθάνει