Ελλάδα|01.07.2022 21:28

Κορονοϊός: Η αύξηση στα κρούσματα προκαλεί ανησυχία για το καλοκαίρι και στρέφει το βλέμμα στις ΜΕΘ - Τι να περιμένουμε από Σεπτέμβρη

Newsroom

Υψηλά επίπεδα κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφονται στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ενώ η μάσκα για την προστασία από τον ιό έχει φύγει από τους περισσότερους χώρους, γεγονός που θέτει προβληματισμούς στους επιστήμονες για το τι μέλλει γενέσθαι. Στη χώρα μας, η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι έτοιμες για τη λήψη πιθανών μέτρων από το φθινόπωρο, εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να έχουν αυξητική τάση.

Το σχέδιο για το Φθινόπωρο

Το σχέδιο της κυβέρνησης πάντως για το Φθινόπωρο δεν περιλαμβάνει γενικευμένα περιοριστικά μέτρα όπως τα προηγούμενα 2 χρόνια, αλλά στοχευμένα σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Πηγές του ethnos.gr σημείωναν ότι το Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε εκ νέου λουκέτο οριζόντιο στη χώρα, λόγω και των νέων οικονομικών δυσκολιών που θα προκύψουν. Ιδιαίτερα μάλιστα τώρα που είναι σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια στο καλάθι της νοικοκυράς χτυπά κόκκινο.

Εξάλλου και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει δηλώσει ότι από το Φθινόπωρο θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό όπως πράττουν και όλες οι άλλες χώρες, ενώ έχει διευκρινίσει ότι τα μέτρα θα είναι τοπικού χαρακτήρα. Κάτι όμως που χρήζει πολλαπλών ερμηνειών δεδομένου ότι τοπικού χαρακτήρα μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν και αυτά στην Αττική, περιφέρεια όμως που είναι σχεδόν η μισή χώρα.

Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες ethnos.gr τα μέτρα που έχει στο «συρτάρι» της η κυβέρνηση για το Φθινόπωρο εάν «ξεφύγει» η πανδημία είναι:

  • Επιστροφή της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει εάν το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα ανέβει και αυξηθούν δραματικά και οι νοσηλείες. Οι μάσκες θα επανέλθουν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, υπηρεσίες, καταστήματα, χώρους εργασίας κλπ ενώ σε πρώτη φάση δεν θα επιβληθούν και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Το αμέσως επόμενο βήμα θα είναι να επανέλθουν οι αποστάσεις και κάποιοι περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση. Τα τραπέζια θα αποκτήσουν και πάλι κενά ανάμεσά τους, ενώ με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει και περιορισμός του αριθμού των πελατών. Μέσα στο σχέδιο είναι να απαγορευθεί και πάλι η παρουσία των ορθίων αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης καθώς το μέτρο αυτό φαίνεται ότι πλήττει μεγάλο μέρος των καταστημάτων ψυχαγωγίας.
  • Από την άλλη και η τηλεργασία θα επανέλθει σε ένα σημαντικό ποσοστό καθώς σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργάζονται από κοντά και μάλιστα χωρίς μάσκες.
  • Αλλαγές σχεδιάζονται και στη διασκέδαση και στα θεάματα, αφού μελετάται εάν έχουμε κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών να επιβληθούν περιορισμοί στην πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους κ.λ.π.

ΠΟΥ: Αναμένονται υψηλά κρούσματα κορονοϊού το καλοκαίρι στην Ευρώπη

Tην Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» κρουσμάτων κορονοϊού φέτος το καλοκαίρι στην Ευρώπη και κάλεσε τα μέλη του να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, αφού τριπλασιάστηκαν οι μολύνσεις τον τελευταίο μήνα.

Υψηλά επίπεδα διασποράς

«Καθώς οι χώρες σε όλη την Ευρώπη ήραν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ο ιός θα κυκλοφορεί σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», είπε ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε.

«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί απλώς και μόνο επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον επιτηρούν. Συνεχίζει να μολύνει, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και εξακολουθεί να σκοτώνει», υπογράμμισε, σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 στις 50 χώρες της ζώνης του ΠΟΥ Ευρώπης πλησίασε αυτήν την εβδομάδα τις 500.000 καθημερινά, ενώ ήταν γύρω στις 150.000 στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με δεδομένα που συλλέγει ο Οργανισμός. Ο αριθμός των νεκρών, που έφτανε τις 4-5.000 την ημέρα τον χειμώνα, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στους 500, περίπου δηλαδή στο επίπεδο που ήταν και το καλοκαίρι του 2020.

Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν αυξημένα κρούσματα, όπως η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γερμανία και η Αυστρία.

«Ελπίζουμε ότι τα σημαντικά προγράμματα εμβολιασμού που εφάρμοσαν οι περισσότερες χώρες μέλη, καθώς και οι προηγούμενες μολύνσεις, θα μας επιτρέψουν να αποφύγουμε τις χειρότερες συνέπειες, όπως αυτές που παρατηρήσαμε στην αρχή της πανδημίας. Στο μεταξύ, οι συστάσεις μας παραμένουν εν ισχύ», πρόσθεσε ο Κλούγκε.

Ο ΠΟΥ ζητά από τους Ευρωπαίους να παραμένουν σε απομόνωση εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό, να επικαιροποιήσουν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους χώρους. «Πρέπει να συνεχίσουμε την ιχνηλάτιση του ιού, επειδή αν δεν το κάνουμε θα είμαστε τυφλοί σε ό,τι αφορά τον τρόπο μετάδοσης και την εξέλιξή του», υπογράμμισε ο Κλούγκε. «Η υψηλή ανοσία του πληθυσμού και οι επιλογές που γίνονται για να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους παραμένουν τα κλειδιά» ώστε να μην αυξηθεί η θνησιμότητα τους καλοκαιρινούς μήνες, πρόσθεσε.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την έκρηξη κρουσμάτων

Αναμενόμενη, θεωρείται στο μεταξύ, κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην πρύτανη, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το διάστημα αυτό. Ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, επεσήμανε πως παρόμοια εικόνα υπήρχε και στην Πορτογαλία που «έδιωξε» τις μάσκες την 1η Μαΐου, ενώ αναμένεται να υπάρχει πτώση αυτού του κυματισμού, όπως ο ίδιος τον χαρακτήρισε. Σημείωσε πως όσοι νοσούν και νοσηλεύονται είναι μεγάλης ηλικίας με συνοσηρότητες και τόνισε πως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο οι υγιείς σε νεότερες ηλικίες.

Σχετικά με το νέο κύμα της πανδημίας, αυτό το καλοκαιρινό, μιας και υπάρχει σαφής αύξησης των κρουσμάτων ο κ. Γουργουλιάνης αρχικά δεν το χαρακτήρισε ως κύμα, αλλά ως έναν κυματισμό, εξήγησε πως ουσιαστικά τα πανδημικά κύματα ήταν δύο, ενώ επεσήμανε πως ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που αποχαιρετίσαμε τα μέτρα, να καταγράφεται αυτή η αύξηση των μολύνσεων.

«Είναι εντελώς αυτονόητο. Όταν πήραμε τα μέτρα και ανοίξαμε, όχι μόνο η Ελλάδα, όλος ο κόσμος, βγάλαμε τις μάσκες, πήγαμε σε εκδηλώσεις, έπιασε βροχή μπήκαμε μέσα με πολλούς ανθρώπους σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα και ήταν αναμενόμενο να έχουμε έναν κυματισμό. Αυτό το «κυματάκι» στην Πορτογαλία που το παρακολουθούμε, καθώς από την 1η Μαΐου έβγαλαν τις μάσκες, έδειξε ότι μετά από ένα μήνα ήταν στην κορύφωσή του και τώρα είναι στην κάμψη του. Όταν υπάρχει ένας τέτοιος κυματισμός θα υπάρχει σίγουρα και μια αύξηση των νοσηλειών και αύξηση διασωληνωμένων και αύξηση των θανάτων δυσανάλογα μικρή. Εμείς ως Ελλάδα θα μιμηθούμε την Πορτογαλία με έναν μήνα καθυστέρηση. 1η Ιουνίου σταματήσαμε τα μέτρα, τώρα είναι στην κορύφωσή του, θα πέσει και θα εξαντληθεί», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.

Ανέφερε όμως ακόμη ένα φαινόμενο που υπάρχει αυτό το διάστημα και αφορά σε εκείνους που προσέρχονται στα Νοσοκομεία με άλλα προβλήματα υγείας. «Σε χώρες που κάνουμε πάρα πολλά τεστ διαγιγνώσκουμε ως θετικούς αυτούς που προσέρχονται στα Νοσοκομεία με το βασικό τους πρόβλημα. Η πλειοψηφία των ασθενών που έχουμε στο Νοσοκομείο από τον Ιανουάριο και μετά είναι κατά κύριο λόγο ασθενείς μεγάλης ηλικίας, με συνοσηρότητες που βρίσκονται θετικοί. Παίζει κάποιο ρόλο ο κορωνοϊός; Μάλλον παίζει, αλλά κατά βάση έχουν το πρόβλημά τους, άνοια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, παίρνουν φάρμακα, με πεσμένο ανοσολογικό σύστημα. Αυτοί είναι οι ασθενείς που μπαίνουν στο Νοσοκομείο», τόνισε.

Σημείωσε δε, πως το φθινόπωρο αναμένεται ακόμη ένα κύμα της πανδημίας, πιο ήπιο όμως. «Είχαμε δύο μεγάλα κύματα. Κάποιοι μετράνε έξι κύματα και αυτά ακούω και θα πάθω ευλογιά των πιθήκων! Οι πανδημίες κάνουν 2-3 κύματα. Το 1918 η ισπανική γρίπη έκανε τρία κύματα. Οπότε βλέπουμε τις μικρές εξάρσεις που είναι εντελώς αναμενόμενες και τις βαφτίζουμε κύμα. Η Ελλάδα τον Μάρτιο είχε ένα κύμα, με αυξημένες μολύνσεις, δεν δώσαμε πολύ σημασία και το ξεχάσαμε, εκείνο δε το κυματάκι οδήγησε σε αυξημένους θανάτους.

Κάτι τέτοιο θα γίνει και τον Νοέμβριο. Τα δύο πρακτικά κύματα που είχαμε ήταν Νοέμβρη. Θα υπάρχει ένα μικρότερο κύμα τώρα, με έναν ιό που είναι ηπιότερος και εμείς ανοσοποιημένοι. Λογικό είναι να περιμένουμε έναν κυματισμό, αλλά ήπιο», επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης.

Να μην υπάρχει ιοφοβία - Ο ιός είναι μεταδοτικός αλλά λιγότερο νοσηρός

Μιλώντας για τις παραλλαγές και πιο συγκεκριμένα τις καινούργιες, Όμικρον 4 και Όμικρον 5, ο Καθηγητής εξήγησε ότι ο ιός πήρε μια μεγάλη στροφή στη νότια Αφρική με τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μόλυνε πολύ κόσμο, προσέφερε ανοσία χωρίς να κάνει βαριά νόσο και τώρα πάλι ο κόσμος βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση. «Έχουμε φτάσει στην Όμικρον 5 που κυριαρχεί γιατί είναι περισσότερο μεταδοτική και ο ιός πάντα κάνει το ίδιο γιατί θέλει να επιβιώσει, άρα είναι περισσότερο μεταδοτικός, με λιγότερη νοσηρότητα και καλύτερο κύμα, δηλαδή καλύτερη έκβαση για τους αρρώστους», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.

Αυτή την περίοδο, συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλοί που νοσούν έχοντας μπούκωμα και λίγο πυρετό και υπάρχουν από την άλλη άνθρωποι έντρομοι που σταματούν τις διακοπές τους, τα ταξίδια τους ή κάνουν δύο τεστ την ημέρα επειδή κάποιος φίλος τους έχει κορονοϊό.

« Αυτό είναι ιοφοβία και θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο κ. Γουργουλιάνης συστήνοντας να υπάρχει ψυχραιμία, ενώ σε ότι αφορά στη χρήση μάσκας είπε ότι οι ευάλωτοι μεγάλης ηλικίας με συνοσηρότητες πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς με συνωστισμό, ενώ οι νέοι, επειδή το περνούν ήπια δεν χρειάζεται να φορούν, καθώς εξάπτεται η ιοφοβία. Αναφορικά δε με μέτρα σε αεροπλάνα ή άλλα μέσα ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι στα αεροπλάνα υπάρχουν ειδικά φίλα που ανανεώνουν τον αέρα κάθε τρία λεπτά.

Η επιτροπή θα έπρεπε να ήταν σαφέστερη με τις οδηγίες για τον εμβολιασμό

Ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στην αμφισημία που δημιουργήθηκε για την 4η δόση ή τη δεύτερη αναμνηστική από την Επιτροπή, λέγοντας πως όταν ξεκίνησε η πανδημία όλα ήταν αβέβαια και το μοναδικό βέβαιο ήταν, πως εάν κλειστούν όλοι στα σπίτια θα «πέσει» η πανδημία σε περίπου δύο εβδομάδες.

«Μετά από 2 χρόνια πρέπει να επικοινωνούμε μόνο βεβαιότητες και όχι αβεβαιότητες. Αυτός που πρέπει να αποφεύγει τελείως τις αβεβαιότητες είναι οι επιτροπές. Η επιτροπή μετέφερε μία αβεβαιότητα στον κόσμο, είπε ότι μπορείτε να πάτε για εμβολιασμό, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι εμβολιαζόμαστε για ψυχολογικούς λόγους. Δεν θα έπρεπε να δοθεί τέτοια διάσταση, η επιτροπή έπρεπε να ήταν σαφέστερη», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Οδηγούμαστε στη δημιουργία νέων εμβολίων

Στο πλαίσιο των εμβολιασμών και ίσως της δημιουργίας εμβολίων που να «χτυπούν» και τις νέες παραλλαγές, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως αυτή είναι η λογική συνέχεια και είναι αυτό που συμβαίνει και με την γρίπη κάθε χρόνο.

«Η λογική συνέχεια είναι να βλέπει κανείς τι κινδύνους έχουμε από την πορεία της πανδημίας και να προετοιμάσει εμβόλια κατευθυνόμενα. Είναι λογικό σενάριο να έχουμε εμβόλια για τα καινούργια στελέχη και γνωρίζω ότι δύο εταιρείες δουλεύουν πάνω σε αυτό», σημείωσε και επεσήμανε ότι τα εμβόλια θα τα κάνουν οι ευάλωτοι, ενώ κρατά τις επιφυλάξεις του για τον γενικό πληθυσμό.

Περισσότερα από 15.000 κρούσματα την Παρασκευή

Συνολικά 15.869 κρούσματα κορονοϊού, 14 θανάτους και 95 διασωληνωμένους ανακοίνωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

  • Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 15.869.
  • Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.692.371 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.
  • Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.127 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 174.551(4.5% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
  • Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.250 θάνατοι.
  • Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.
  • To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 36 (37.89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (62.11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.734 ασθενείς.
  • Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 326 (ημερήσια μεταβολή +0.93%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς.
  • Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
  • Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 11.660.566 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 73.852.415 δείγματα.
  • O μέσος όρος του επταημέρου είναι 115.111 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
  • Mαζικές Δειγματοληψίες ΕΟΔΥ: Στις 30 Ιούνιος 2022, πραγματοποιήθηκαν 182 δράσεις δειγματοληπτικών ελέγχων από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, στις οποίες διενεργήθηκαν 15.681 έλεγχοι Rapid Ag και ανευρέθηκαν 2.214 θετικά (14.12%)

Όλες οι ειδήσεις

Υπόθεση Novartis: Το χρονικό του αλαλούμ με τις διαρροές για Παπαγγελόπουλο, Τουλουπάκη και η άγρια κόντρα – Παραίτηση Οικονόμου ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέες προκλήσεις Ερντογάν: «Δεν έχουμε κανένα ντέρτι να μπούμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά η Ελλάδα δεν τηρεί τις υποσχέσεις της»

Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποια νοικοκυριά δεν θα τη λάβουν - Η προθεσμία για την αίτηση

Τέλος στη «γκρίζα ζώνη» του οφσάιντ; Η καινοτομία του ημιαυτόματου συστήματος οριστικά στο Μουντιάλ του Κατάρ!

Κορονοϊόςκρούσματαειδήσεις τώραΜΕΘνέα μέτρα