Το ΑΠΘ αποχαιρετά τον Ομότιμο Καθηγητή Ιωάννη Κολιόπουλο- «Υπηρέτησε πιστά την ιστορική αλήθεια» λέει Ν. Μέρτζος
NewsroomΈφυγε σε ηλικία 80 ετών ο διαπρεπής καθηγητής Ιστορίας Νεότερων Χρόνων του ΑΠΘ και εξέχων μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας Ιωάννης Κολιόπουλος. Μεταξύ άλλων σε ψήφισμά που εξέδωσε το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, τονίζει ότι η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην επιστήμη της ιστορίας και ιδιαίτερα στη μελέτη της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας.
«Ο Ιωάννης Κολιόπουλος υπήρξε επιστήμονας με τεράστιο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο, δημόσια παρουσία και με διεθνή αναγνώριση. Ήταν πολύ αγαπητός σε όλα τα μέλη του Τμήματος και στους φοιτητές του. Σε όλους μας θα μείνουν αξέχαστα το ήθος, η ευγένεια και η διακριτικότητά του. Η απώλειά του αφήνει ένα μεγάλο κενό στην επιστήμη της ιστορίας και ιδιαίτερα στη μελέτη της νεότερης ιστορίας της Μακεδονίας, την οποία υπηρέτησε με πάθος ανανεώνοντας τα επιστημονικά ερωτήματα. Αφήνει πίσω του ως λαμπρή παρακαταθήκη πλούσιο συγγραφικό έργο και μεγάλο αριθμό μαθητών που βαδίζουν στα μονοπάτια που εκείνος χάραξε», αναφέρεται στο ψήφισμα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.
Ο Ιωάννης Κολιόπουλος γεννήθηκε στο Βοτάνι Καστοριάς. Τελείωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο City University of New York (1968), ενώ εκπόνησε την διδακτορική διατριβή του στο London School of Economics and Political Science (1972). Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Έφορος Βιβλιοθήκης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Επταμελούς Συμβουλίου της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ. Το συγγραφικό του έργο είναι εξαιρετικά πλούσιο. Έχει λάβει το Steven Runciman Prize (1987) για το έργο του «Brigands with a Cause» και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1994) για τον Α’ τόμο του βιβλίου του Λεηλασία Φρονημάτων.
Νίκος Μέρτζος για Ιωάννη Κολιόπουλο: Ο φωτεινός δάσκαλος-Ανέδειξε άδηλες μαρτυρίες της Ελληνικής Ιστορίας
Υπηρέτησε πιστά την ιστορική αλήθεια. Ανέδειξε άδηλες μαρτυρίες της Ελληνικής Ιστορίας με τις φωτεινές μα και τις πικρές πτυχές της, πλήρωσε αγόγγυστα τους πατριδοκάπηλους τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Νίκος Μέρτζος.
«Αρχές του Ιουλίου εκοιμήθη εν Κυρίω στη Θεσσαλονίκη και αναπαύεται εν ειρήνη στη γενέθλια Καστοριά του ο διαπρεπής Ιωάννης Κολιόπουλος, Ομότιμος πλέον Καθηγητής της Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο καλός Θεός να τον ανταμείβει κατά το πλούσιο έργο του» αναφέρει ο Νίκος Μέρτζος και συνεχίζει: «Δια βίου υπηρέτησε πιστά την Ιστορική Αλήθεια. Ανέδειξε άδηλες μαρτυρίες της Ελληνικής Ιστορίας με τις φωτεινές μα και τις πικρές πτυχές της, πλήρωσε αγόγγυστα τους πατριδοκάπηλους.
Ανέδειξε καθηγητές αρκετούς μαθητές του. Κατά την περίοδο 2006-2015 αφοσιώθηκε στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Εξάπλωσε, εξειδίκευσε και τεκμηρίωσε το ιστορικό έργο της για τη Μακεδονία μας.
Η γαλήνια αύρα του πνέει πάντα στους χώρους της Εταιρείας. Εμπνέει και καθοδηγεί. Αδελφέ μας Γιάννη, σε ευχαριστούμε. Η Εταιρεία σε ευγνωμονεί. Η ιστορία σε τυλίγει και σε γαληνεύει στον αιώνιο ύπνο σου. Αντίο, αδελφέ μας» .
Ζακ Κωστόπουλος: Εκτός φυλακής ο μεσίτης δύο μήνες μετά την καταδίκη του
Γερμανία: Ο άνθρωπος με τα περισσότερα τατουάζ και piercings στον κόσμο
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων