Ελλάδα|08.07.2022 11:00

Η τιμητική πολιτογράφηση του Τουρκοκύπριου «σωτήρα», Γιασάμ Αγιαβέφε: Οι αποκαλύψεις του insidestory για το «σκοτεινό» παρελθόν του και τα ερωτήματα που προκύπτουν

Newsroom

To θέμα της πολιτογράφησης του αλλοδαπού, Γιασάμ Αγιαβέφε ως Έλληνα πολίτη ερευνά το insidestory, εστιάζοντας στο παρελθόν του επιχειρηματία και στους παράγοντες που καθόρισαν την λήψη της απόφασης.

Στην αρχική επισήμανση του σχετικού ΦΕΚ,  σημειώνεται ότι η απόφαση ελήφθη καθώς το συγκεκριμένο πρόσωπο «έχει συνεισφέρει ουσιαστικά με τις χορηγίες του σε υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού κατά την πιο κρίσιμη στιγμή απομακρύνοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εξασφαλίζοντας τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη πρόσθετων μέτρων και την ανεύρεση περισσότερων απαιτούμενων πόρων. Επίσης, με τις επενδύσεις του και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας στην χώρα έχει συμβάλει στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας προβάλλοντάς την στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και ως εκ τούτου η απονομή της ελληνικής ιθαγένειας στο πρόσωπό του δύναται να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας στο πλαίσιο της στρατηγικής ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας». Το Προεδρικό Διάταγμα που αφορούσε την απόφαση υπογράφηκε στις 14 Ιουνίου από την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και του υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Ποιος είναι ο Γιασάμ Αγιαβέφε

Σύμφωνα με το ΦΕΚ της τιμητικής πολιτογράφησης,  ο Γιασάμ Αγιαβέφε γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1983 στα Άδανα της Τουρκίας.

Ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα περιγράφει τον εαυτό του ως «κατά συρροή επιχειρηματία» και φιλάνθρωπο. Γράφει: «Ξεκίνησε την επιχειρηματική του ζωή σε νεαρή ηλικία και σήμερα είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Milaya Capital Limited, μιας δυναμικής επιχείρησης επιχειρηματικών κεφαλαίων με έδρα το Λονδίνο, η οποία έχει αναπτυχθεί γρήγορα και έχει εξελιχθεί σε έναν ιδιαίτερα σεβαστό “εγκέφαλο” πολλών τομέων, όπως οι αναγνωρισμένες επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει το insidestory, ο  Γιασάμ Αγιαβέφε είναι αρκετά δραστήριος επιχειρηματικά στα κατεχόμενα στην Κύπρο. Σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιο που έχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του, έχει επενδύσεις σε υπερπολυτελή κτίρια διαμερισμάτων, ένα ξενοδοχείο και καζίνο στην Κερύνεια. Παράλληλα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ο Γιασάμ Αγιαβέφε θεωρείται ένας από τους ευεργέτες στη λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ»), αφού από τότε που ξέσπασε η πανδημία το 2020 έχει κάνει σειρά δωρεών υγειονομικού και άλλων βασικών ειδών όπως τρόφιμα και καθαριστικά σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

Ωστόσο αυτές δεν είναι οι μόνες υπηκοότητες που διαθέτει ο Γιασάμ Αγιαβέφε, αφού σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα που έχουν κατατεθεί στη Βρετανία όπου δραστηριοποιείται επιχειρηματικά έχει υπάρξει πολίτης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, της Τουρκίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Παράλληλά, ο Αγιαβέφε αναζητείται από την Turkinterpol σε διεθνές επίπεδο με ερυθρά αγγελία με την κατηγορία της “δημιουργίας και διαχείρισης παράνομου διαδικτυακού τόπου τυχερών παιγνίων και στοιχημάτων” συνελήφθη από την Ελληνική Μονάδα της Interpol στις 28 Φεβρουαρίου 2019 και έχει γίνει αίτημα του κακουργοδικείου της Κωνσταντινούπολης για έκδοσή του στη χώρα μας».

 Η ανάρτηση του Βασίλη Χρονόπουλου στο facebook :

Ποιος είναι τελικά ο Γιασάμ Αγιαβέφε που τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με κατ εξαίρεση απονομή ιθαγένειας;

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Eliza Triantafyllou που θέτει ερωτήματα που χρειάζονται απάντηση.

Φαίνεται πως, πλαγίως, η Ελλάδα αποκτά και σύστημα golden passport. Η χορήγηση ιθαγένειας σε «επενδυτές» ή «δωρητές», ακόμα κι αν διαφωνεί κάποιος με αυτή, απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης ευτελίζοντας την.

Όλες οι ειδήσεις

Σίνζο Άμπε: Πυροβόλησαν τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας - «Δεν δείχνει σημάδια ζωής»

Τουρκία: Πώς «αποκωδικοποιεί» το Μέγαρο Μαξίμου τις ενέργειες Ερντογάν - Τα επόμενα βήματα

Προσωπικός γιατρός: 300 γιατροί έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα - Πόσοι απαιτούνται ακόμη

Όταν ο Θεός πέθανε στη Βόρεια Κορέα: Ο Αθάνατος Κιν Ιλ Σουνγκ και 10 απίστευτα πράγματα που προκαλούν γέλιο και κλάμα

ειδήσεις τώρααλλοδαπόςέρευναΤούρκοςΚύπρος