Διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές τον Ιούνιο λόγω... Βουλγαρίας - Πόσοι Ουκρανοί έμειναν στην Ελλάδα από τους 52.000 που ήρθαν
Τίμος ΦακαλήςΜόλις το 25% των Ουκρανών που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα από την αρχή του πολέμου έμεινε στην ελληνική επικράτεια. Συνολικά, αν και έχουν περάσει τα ελληνικά σύνορα μέχρι σήμερα 52.000 Ουκρανοί, αίτημα προσωρινής προστασίας έκαναν μόλις 18.096 και ήδη έχει χορηγηθεί σε 16.000 σύμφωνα με τα στοιχεία (μέχρι 12.7) του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι υπόλοιποι είτε επέστρεψαν στην Ουκρανία, είτε μετακινήθηκαν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Επιστρέφουν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας
«Όσο ηρεμεί η κατάσταση στη δυτική πλευρά της Ουκρανίας, οι πρόσφυγες επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Το θέλουν και οι ίδιοι. Μην ξεχνάτε ότι στην Ουκρανία έχει επιστράτευση στις ηλικίες από 18 εώς 55 ετών. Άρα έχουν φύγει εκτός χώρας γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και ευάλωτοι(άρρωστοι). Αυτοί συνεχίζουν να διατηρούν στενές σχέσεις με τους συγγενείς τους και η τάση είναι να επιστρέψουν για να βοηθήσουν όλοι στην ανοικοδόμηση της χώρας τους» τονίζει στο ethnos.gr ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Μάνος Λογοθέτης.
Όλοι επιθυμούν να γυρίσουν πίσω γιατί θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ουκρανικό σχολείο ενόψει και της νέας σχολικής περιόδου. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να προσαρμοστούν τα παιδιά με τη γλώσσα προσθέτει, από την πλευρά της, η Ίννα Γκαλανίνα, εθελόντρια και μέλος του σωματείου της Ουκρανο-ελληνικής πρωτοβουλίας στη Θεσσαλονίκη. Όπως λέει, αν και η Ελλάδα πρόσφερε από την πρώτη στιγμή προστασία και δικαίωμα εργασίας στους εκτοπισμένους Ουκρανούς, οι περισσότεροι επιστρέφουν στην πατρίδα τους γιατί είναι δύσκολο να περάσουν τον χειμώνα που έρχεται στις δομές φιλοξενίας. «Οι δομές είναι οργανωμένες αλλά είναι μια προσωρινή λύση και πλησιάζει ο χειμώνας» συμπληρώνει η κ. Γκαλανίνα.
Διπλασιάστηκαν λόγω Βουλγαρίας οι προσφυγικές ροές τον Ιούνιο
Σημαντικά αυξημένες είναι οι ροές τις τελευταίες δύο εβδομάδες από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, καθώς καθημερινά περνούν κατά μέσο όρο 700 Ουκρανοί. Ενδεικτικό είναι ότι τον Μάιο έφτσαν στην χώρα μας 8.699 Ουκρανοί και τον Ιούνιο ο αριθμός των αφίξεων διπλασιάστηκε, αγγίζοντας τις 15.137. Φουσκωμένες συνεχίζουν να είναι οι ροές και τις πρώτες μέρες του Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, η αύξηση αυτή ενδέχεται να οφείλεται σε ένα βαθμό, και σε ροές από την Βουλγαρία. «Παρατηρήθηκε αύξηση τον Ιούνιο. Όλο αυτό το διάστημα οι Ουκρανοί πρόσφυγες που έφτασαν στη Βουλγαρία φιλοξενούνταν κατά κύριο λόγο σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κοντά στη Μαύρη Θάλασσα. Τώρα που ξεκίνησε η σεζόν, οι Ουκρανοί πιέζονται για να μετακομίσουν. Οπότε αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος που να εξηγεί γιατί είχαμε μεγαλύτερες αφίξεις. Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε, όμως, αύξηση της πίεσης στο σύστημα, ούτε αντιμετωπίσαμε προβλήματα φιλοξενίας» τονίζει ο κ. Λογοθέτης.
Έπιασαν δουλειά στα νησιά 4.000-5.000 Ουκρανοί
Οι περισσότεροι Ουκρανοί συνεχίζουν να μένουν σε σπίτια συγγενών και φίλων, κάποιοι έχουν νοικιάσει μόνοι τους καταλύματα, ενώ λιγότεροι φιλοξενούνται σε δομές δήμων και ΜΚΟ. Άδειες παραμένουν οι δομές προσφύγων στις Σέρρες και στην Ελευσίνα. Συνολικά, στις δύο δομές στις Σέρρες από τις 1.500 διαθέσιμες θέσεις φιλοξενίας, μένουν 581 Ουκρανοί και Σύριοι πρόσφυγες μαζί, δηλ. είναι γεμάτο μόλις το 1/3 των δομών. Άλλοι 110 βρίσκονται στη δομή της Ελευσίνας. Οι περισσότεροι Ουκρανοί παραμένουν στην Βόρεια Ελλάδα ενώ υπολογίζεται ότι 4.000-5.000 έχουν κατευθυνθεί ήδη στα νησιά και ξεκίνησαν να δουλεύουν σε τουριστικές επιχειρήσεις. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για εργασία σε ξενοδοχεία. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι μητέρες δεν έχουν να αφήσουν σε κάποιο ασφαλές μέρος τα παιδιά τους για να μπορέσουν να εργαστούν. Ίσως αν υπήρχε μια κατασκήνωση για τα παιδιά, αυτό θα διευκόλυνε την κατάσταση» εξηγεί η κ. Γκαλανίνα.
Λογοθέτης: Αν υπάρξει ανάγκη, θα κάνουμε πρόγραμμα στέγασης σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα για τους Ουκρανούς
Χρηματοδότηση για τους Ουκρανούς στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη υπάρξει από την ΕΕ, αλλά δεν υπάρχει και ανάγκη αυτή τη στιγγμή τονίζει ο κ. Λογοθέτης. «Αν υπήρχε ανάγκη θα κάναμε και μεις πρόγραμμα- όπως οι Πολωνοί που αντιμετώπισαν μεγάλες προσφυγικές ροές- αρχικά με εθνικούς πόρους και μετά θα τα αντικαθιστούσαμε από την Ευρώπη όταν θα έβγαινε η πλατφόρμα και θα μοίραζε τις οικονομικές ενισχύσεις. Ως κυβέρνηση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πλατφόρμα με ξενοδοχεία αλλά και να τρέξουμε το πρόγραμμα «ESTIA» αλλά ευτυχώς, όμως, δεν έχει υπάρξει αυτή η ανάγκη».
Σε ότι αφορά την ένταξη των Ουκρανών στο πρόγραμμα «ESTIA» και στην παροχή διαμερισμάτων απαντά ότι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και παίρνουν κατευθείαν προσωρινή προστασία. «Αυτοί που αναγνωρίζονται δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ESTIA» παρά μόνο για εξαιρετικούς λόγους. Το πρόγραμμα είναι για αιτούντες άσυλο.
Αν είχαμε πιέσεις στα δύο κέντρα στην Ελευσίνα και στις Σέρρες με εκατοντάδες Ουκρανούς που έπρεπε να στεγαστούν θα βρίσκαμε ένα πρόγραμμα να τους στεγάσουμε. Δεν μας είναι δύσκολο. Το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν είτε με ξενοδοχεία, είτε με διαμερίσματα. Πριν, όμως, κάνεις το πρόγραμμα πρέπει να χεις ζήτηση. Διαφορετικά θα πέσει έξω το πρόγραμμα. Η ζήτηση που έχουμε δεν δικαιολογεί να κάνουμε ένα πρόγραμμα για στέγαση».
Τι λέει για την οικονομική βοήθεια προς τους Ουκρανούς
Αναφορικά με την οικονομική βοήθεια προς τους Ουκρανούς, ο κ. Λογοθέτης τονίζει ότι δεν μπορεί να δοθεί σε κάποιον που έχει δικαίωμα στην εργασία. «Από την πρώτη μέρα που έρχονται, αποκτούν δικαίωμα στην εργασία. Δεν ανήκουν στην ίδια κατηγορία με αυτούς που αιτούνται άσυλο. Ορθά δεν είναι δικαιούχοι του προγράμματος οι Ουκρανοί».
Γιατί η Ελλάδα δεν δέχτηκε μεγάλη προσφυγική πίεση
Η Ελλάδα δεν δέχτηκε μεγάλη προσφυγική πίεση εξαιτίας του πολέμου μέχρι τώρα γιατί οι Ουκρανοί προτίμησαν να μείνουν σε πιο κοντινές χώρες με την πατρίδα τους, που είχαν πιο στενές σχέσεις και υπήρχαν μεγάλες ουκρανικές κοινότητες. Παράλληλα, προτίμησαν να μετακινηθούν σε χώρες που θα έβρισκαν πιο εύκολα δουλειά, ενώ «μέτρησαν» ότι η Ελλάδα είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη. Για παράδειγμα, ένας Ουκρανός που βρήκε καταφύγιο στην Αυστρία μπορεί με ένα τρένο να πάει στη Γερμανία. Αν έρθει στην Ελλάδα είναι αποκομμένος από την υπόλοιπη Ευρώπη και θα πρέπει να πάρει είτε πλοίο από την Ηγουμενίτσα, είτε αεροπλάνο.
Αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές του επιδόματος ρεύματος – Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια
- Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
- Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
- Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
- Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»