Ελλάδα|14.02.2019 08:55

Σήμερα η δικαστική απόφαση για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Newsroom

Μετά από δυο μήνες ολοκληρώνεται η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Σήμερα (14/2) στις 09:30 δικαστές και εισαγγελέας θα ανέβουν στην Έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, και η πρόεδρος του δικαστηρίου θα εκφωνήσει την απόφαση.

Έτσι, μετά από δύο μήνες (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι η δίκη ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου), οι 12 κατηγορούμενοι αλλά και οι οικείοι τους θα μάθουν την απόφαση του δικαστηρίου. Υπενθυμίζεται ότι, από τους 12 κατηγορούμενους, οι 8 παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 4 είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, στη φυλακή βρίσκονται τα επτά άτομα που συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου του 2017, ημέρα κατά την οποία η Αστυνομία εισέβαλε στο τελευταίο κρησφύγετο όπου κρατείτο όμηρος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για επτά άνδρες ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Ο όγδοος κατηγορούμενος, που παραμένει έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα, είναι το άτομο που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του απαχθέντος.

Εξάλλου, οι τέσσερις κατηγορούμενοι που παραμένουν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους είχαν οδηγηθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών πριν από μερικούς μήνες. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στην ανακρίτρια Ηρακλείου κι εν συνεχεία αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για έναν 39χρονο κάτοικο Αθηνών, έναν 46χρονο Κρητικό, μόνιμο κάτοικο Αθηνών, καθώς και δύο Ρεθυμνιώτες ηλικίας 41 και 49 ετών.

Η ακροαματική διαδικασία επρόκειτο να ξεκινήσει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου του 2018. Ωστόσο, το δικαστήριο διέκοψε τελικά τότε τη συνεδρίαση, η οποία ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου. Εκείνη τη μέρα εμφανίστηκε ενώπιον της Έδρας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας του κατηγορητηρίου. Ο επιχειρηματίας ήταν ψύχραιμος και σταθερός στα λεγόμενά του. Ευγενικός αλλά και με... χιούμορ, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κατέθεσε χωρίς να έχει ίχνος εκδικητικότητας, αλλά και χωρίς διάθεση να “χαριστεί” σε κανέναν.

Κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, ακολούθησε η κατάθεση του αδερφού του απαχθέντος, Μανόλη Λεμπιδάκη, ο οποίος ήταν το άτομο που είχε αναλάβει στη μεγάλη πλειονότητά τους τις επικοινωνίες μεταξύ των απαγωγέων και της οικογένειας, κατά τις διαπραγματεύσεις που λάμβαναν χώρα. Κατόπιν κατέθεσαν - μεταξύ άλλων - ως μάρτυρες του κατηγορητηρίου η μητέρα του Λεμπιδάκη, αλλά και η σύζυγός του, συνεργάτες-φίλοι του απαχθέντος, καθώς και αρκετοί αστυνομικοί που είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση.

Στις επόμενες συνεδριάσεις, η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση μαρτύρων υπεράσπισης, ενώ ακολούθησαν οι απολογίες των 12 κατηγορουμένων. Κατόπιν, είχαμε την αγόρευση της εισαγγελέως της Έδρας, η οποία πρότεινε την ενοχή όλων των κατηγορουμένων. Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και τελικά την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης διέκοψε τη δίκη για σήμερα το πρωί, οπότε και θα ολοκληρωθεί.

Οι κατηγορίες

Οι 12 κατηγορούμενοι βαρύνονται για πέντε κακουργηματικές πράξεις. Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντος ή άλλου σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, για απόπειρα εκβίασης από κοινού, για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση (οι 10) και για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (οι 2), για διακεκριμένη περίπτωση οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου, καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση κατοχής πολεμικού τυφεκίου.

Εξάλλου, οι κατηγορούμενοι - στο σύνολό τους - βαρύνονται και για τέσσερις ακόμη πλημμεληματικές πράξεις. Ας σημειωθεί, ακόμη, ότι στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται τρεις ακόμη πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα, οι οποίες βαρύνουν - κατά περίπτωση - 3 από τους 12 κατηγορούμενους.

Το μαρτύριο των 186 ημερών - Ο «Γολγοθάς» του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Οι 186 μαρτυρικές ημέρες που πέρασε στα χέρια των απαγωγέων του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποτελούν, εκτός των άλλων, ρεκόρ στις υποθέσεις απαγωγής που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την ελληνική κοινωνία - και όχι μόνο.

Μέχρι πέρυσι, την ιδιότυπη αυτή πρωτιά κρατούσε η περίπτωση της απαγωγής του επιχειρηματία Γιάννη Ζώνα, το 2001. Ο 34χρονος - τότε - άνδρας είχε κρατηθεί όμηρος για δύο μήνες, πριν τελικά οι απαγωγείς του λάβουν το ένα από τα συνολικά 3 εκατομμύρια δολάρια, που είχαν ζητήσει ως λύτρα, και τον απελευθερώσουν. Σημειώνεται ότι, ενώ αρχικά οι απαγωγείς ζητούσαν από την οικογένεια Λεμπιδάκη την καταβολή του “αστρονομικού” ποσού των 100 εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα πριν την απελευθέρωσή του από την ΕΛ.ΑΣ. είχαν ρίξει κατά πολύ τις απαιτήσεις τους.

Ο επίλογος στον “Γολγοθά” του 54χρονου επιχειρηματία γράφτηκε το πρωί της 2ας Οκτωβρίου του 2017, αναίμακτα και χωρίς οι απαγωγείς να πάρουν στα χέρια τους ούτε ένα ευρώ. Μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία και τη σύλληψη των δύο εμπλεκόμενων ατόμων που βρίσκονταν στη μάντρα ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στο Ρέθυμνο, άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και για τους υπόλοιπους πέντε που εμπλέκονται στην υπόθεση και οι οποίοι συνελήφθησαν τελικά την ίδια ημέρα.

Κρήτηδικαστική απόφασηδικη ΛεμπιδάκηΜιχάλης Λεμπιδάκης