Ελλάδα|13.07.2022 07:10

ΑΠΘ: Κινδυνεύει να μείνει χωρίς… αγρόκτημα το τμήμα Γεωπονίας - Πιέσεις σε Κεραμέως να πάρει πίσω την απόφαση

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ / video capture
Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ / video capture
Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ / video capture
Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ / video capture
Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ / video capture

Έντονες πιέσεις τόσο από την αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ), όσο και από γαλάζιους βουλευτές δέχεται η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως προκειμένου να αποσύρει τις σχετικές ρυθμίσεις με τι οποίες καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, που εδώ και δεκαετίες έχουν τη διαχείριση των πανεπιστημιακών δασών στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και στο Περτούλι Τρικάλων αλλά και του αγροκτήματος του ΑΠΘ, και μεταφέρεται η ευθύνη της διαχείρισής τους στη σύγκλητο του ιδρύματος.

Οι σχετικές ρυθμίσεις για την κατάργηση των ΝΠΔΔ, περιλαμβάνονται στο άρθρο 296 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, για τη λειτουργία των ΑΕΙ, με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις». Η επίμαχη διάταξη δεν τέθηκε καν στη διαβούλευση, παρόλο που επηρεάζει την εκπαίδευση χιλιάδων φοιτητών στον Γεωπονικό τομέα.

ΓΕΩΤΕΕ: «Oι «πειρασμοί» για την αλλαγή της χρήσης 1.800 στρεμμάτων είναι μεγάλοι

Ειδικότερα τα 1.800 στρέμματα του αγροκτήματος του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., τα οποία αποτελούν «φιλέτο» του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, γειτνιάζουν με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και «οι «πειρασμοί» για την αλλαγή της χρήσης τους, παρότι αποτελούν γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, είναι πολύ μεγάλοι» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΓΕΩΤΕΕ

«Υπάρχουν βλέψεις για να μπουν στο Αγρόκτημα ιδιώτες με ΣΔΙΤ» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Χρήστος Δόρδας. Επιστολές και ψηφίσματα έχει στείλει η Σχολή Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ στον πρωθυπουργό ενώ έχουν ενημερωθεί και οι βουλετές Τρικάλων και Θεσσαλονίκης.

Η γεωπονική επιστήμη δεν είναι μόνο θεωρητική, αλλά απαιτεί πρακτική άσκηση και εφαρμογή

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Δόρδας η εκπαίδευση των φοιτητών στην γεωπονική επιστήμη δεν είναι μόνο θεωρητική, αλλά απαιτεί πρακτική άσκηση και εφαρμογή. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, το Αγρόκτημα διατηρεί αροτραίες, δενδροκομικές, ανθοκηπευτικές, θερμοκηπιακές και λοιπές γεωργικές καλλιέργειες, εκτροφές μελισσών και αγροτικών ζώων εκλεκτών φυλών (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά, πουλερικά, ίππους, κ.λπ.) και αναπτύσσει σύγχρονες μεθόδους φυτοπροστασίας. «Με την προτεινόμενη συγχώνευση η λειτουργία του θα γίνει δυσχερής και αναποτελεσματική, με συνέπεια αφενός τη σημαντική υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και έρευνας και αφετέρου την αύξηση του κόστους λειτουργίας της». 

Παράλληλα, προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο, διότι στις εκτάσεις του δημιούργησε μεγάλο αριθμό περιαστικών λαχανόκηπων, όπου χιλιάδες πολίτες από το 2010 έως και σήμερα επιμορφώνονται στην βιολογική καλλιέργεια λαχανικών. Το Αγρόκτημα δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή άλλο Φορέα, διότι από την ορθολογική διαχείριση των εκπαιδευτικών και πειραματικών γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεών του έχει ίδια έσοδα, που καλύπτουν τις λειτουργικές του ανάγκες.

Στα 5 με 6 εκατ.ευρώ ο ερευνητικός προϋπολογισμός του τμήματος στο Αγρόκτημα

Ο ερευνητικός προϋπολογισμός του τμήματος που «τρέχει» στο Αγρόκτημα του ΑΠΘ αγγίζει τα 5 με 6 εκατ. ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος σε σχέση με τα αντίστοιχα τμήματα που λειτουργούν στη χώρα. Συνολικά υπολογίζεται ότι εκτός από τα ερευνητικά προγράμματα, τα έσοδα από το Αγρόκτημα αγγίζουν τις 250.000 ευρώ ετησίως και άλλες 400.000 ευρώ προκύπτουν  από το ταμείο Δασών και την ξυλεία από το δάσος στο Περτούλι και τον Ταξιάρχη . Όλα τα έσοδα χρησιμοποιούνται για την συντήρηση της Σχολής.

«Η κατάργηση του και η συγχώνευση του με το ΑΠΘ θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα και δυσεπίλυτα προβλήματα στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές, λειτουργικές και λοιπές δραστηριότητες του Τμήματος Γεωπονίας στο Αγρόκτημα, χωρίς μάλιστα να υπάρξει οικονομικό ή άλλου είδους όφελος για το Δημόσιο» προσθέτει ο κ. Δόρδας

 Τι είπε ο πρύτανης στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων

Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υπεραμύνθηκε της κίνησης Κεραμέως, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι αποτελεί προσωπική του άποψη. «Συνιστά μια πολιτική επιλογή του υπουργείου για λόγους οικονομίας κλίμακος και εύρυθμης λειτουργίας του δημοσίου τομέα», είπε ο πρύτανης, υπενθυμίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται κάτι τέτοιο «και καλώς τίθεται κατ΄ εμέ επί της αρχής. Εξέφρασα την προσωπική μου άποψη υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται οι δυνατότητες εφαρμογής της συγχώνευσης και ότι υπάρχουν εγγυήσεις της απρόσκοπτης συνέχισης των νομικών αυτών προσώπων ως διοικητικών μονάδων του ΑΠΘ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί η άσκηση της λειτουργίας των οργάνων και η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού τους καθώς και το ακαδημαϊκό και ερευνητικό τους έργο».

δάσοςΝίκη Κεραμέωςειδήσεις τώραυπουργείο ΠαιδείαςΑΠΘ