Ελλάδα|14.02.2019 18:56

Δικηγόρος της καθαρίστριας: Οικογενειακό δράμα με θύματα 13 ανήλικα τέκνα

Κώστας Στάμου

Μια τραγική ιστορία έρχεται στο φως μετά την καταδίκη μιας γυναίκας από την Πρέβεζα για παραποίηση στοιχείων στο απολυτήριο λυκείου προκειμένου να προσληφθεί ως καθαρίστρια στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η 50χρονη, μητέρα 13 παιδιών-εκ των οποίων τα πέντε ανήλικα, καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 8 ετών γιατί άλλαξε το έτος αποφοίτησής από το λύκειο ώστε να πληροί τα κριτήρια της προκήρυξης για τη θέση βοηθού θαλάμου στο νοσοκομείο Ιωαννίνων το 2001. Η ιστορία αποκαλύφθηκε το 2013 όταν και κινήθηκε η δίωξη της δημοσίας υπαλλήλου ενώ στις 5 Μαρτίου εκδικάζεται από το πενταμελές εφετείο Κακουργημάτων Ιωαννίνων η έφεση που έχει υποβάλει.

"Είμαι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Το μόνο που έχω να πω είναι πως η ανάγκη με οδήγησε να κάνω αυτό που έκανα", απαντά η Δήμητρα Κλιάφα για τη δικαστική περιπέτεια που αντιμετωπίζει.

Η περιπέτεια της θυμίζει την καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας από τον Βόλο που μπήκε στη φυλακή για πλαστό απολυτήριο λυκείου, ωστόσο, όπως λέει στο ethnos.gr o δικηγόρος της, κ. Βασίλης Καραβίδας, πρόκειται για μια οικογενειακή τραγωδία. «Είναι ακόμη πιο τραγική η ιστορία της εντολέως μου. Γιατί εκτός των άλλων η πελάτισσα μου είναι μητέρα 13 τέκνων, από τα οποία τα πέντε είναι ακόμα ανήλικα, σε ένα χωριό του νομού Πρεβέζης 300 κατοίκων με ανύπαρκτες προϋποθέσεις για εξεύρεση εργασίας και με συνθήκες διαβίωσης που αγγίζουν τα όρια της εξαθλίωσης», εξηγεί στο ethnos.gr ο κ. Καραβίδας ο οποίος δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του από την απόφαση της έδρας να δικάσει την 50χρονη ερήμην της.

«Ήταν απούσα, όχι γιατί ήταν στρεψόδικος, ήταν ασθενής στο νοσοκομείο και μέχρι τώρα που μιλάμε της έχει τοποθετηθεί μόνιμος απινιδωτής. Δυστυχώς, όμως, ενώ προσκομίσθηκε το ιατρικό πιστοποιητικό από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων το δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα της αναβολής», τονίζει ο δικηγόρος της 50χρονης.

Περιγράφοντας το αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε η πελάτισσά του, ο κ. Καραβίδας υπογραμμίζει πως η κ. Κλιάφα είχε απολυτήριο λυκείου αλλά άλλαξε την ημερομηνία αποφοίτησης καθώς η προκήρυξη για τη θέση στο νοσοκομείο Ιωαννίνων έθετε ως έτος απόκτησής του το 1980 ενώ η ίδια τελείωσε το σχολείο ένα χρόνο μετά.

Όπως δηλώνει, η γυναίκα προέβη σε αυτή την πράξη καθώς αντιμετώπιζε κατάσταση ανάγκης. Δεκατρία παιδιά σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σε μια οικογένεια με δύο ανέργους γονείς και σε ένα περιβάλλον χωρίς προοπτικές για δουλειά ήταν οι λόγοι που την οδήγησαν στην πλαστογραφία. Παράλληλα, κάνει λόγο για «καρφωτή» από κάποιον εργαζόμενο στο νοσοκομείο η οποία αποκάλυψε την υπόθεση πλαστογραφίας και ελπίζει πως το εφετείο θα δείξει την πρέπουσα επιείκεια απέναντι σε μια φτωχή μητέρα η οποία στην ουσία δεν δήλωσε ψευδείς σπουδές.

καθαρίστριακαθαρίστρια πλαστό απολυτήριο