Συνεχείς αντιδράσεις για τη μείωση της προστασίας στα δάση NATURA- Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν πολεοδόμοι και οργανώσεις
Μαρία ΛιλιοπούλουΣυνεχίζεται το σφυροκόπημα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο, το οποίο αποδομεί περαιτέρω την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μειώνοντας τη θωράκιση ακόμα και περιοχών που υπάγονται στο δίκτυο NATURA 2000.
Εντεκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου κάνοντας λόγο για πλήρη αποδόμηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Παρόλα αυτά και ενώ μία από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας που τέθηκε υπό καθεστώς προστασίας, το δάσος της Δαδιάς, όπου φιλοξενούνται συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής, της Ευρώπης και της Ασίας, όπως και η μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, απειλείται ευθέως από πυρκαγιά, πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου να καταθέτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή βιαστικά την προσεχή εβδομάδα.
Να σημειωθεί ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις σπανίως ζητούν την απόσυρση ολόκληρων νομοσχεδίων, αλλά αυτή τη φορά οι εκπρόσωποί τους εκτιμούν ότι οι προτεινόμενες διατάξεις είναι αθεράπευτες.
Κατά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος τους ζήτησε να προτείνουν βελτιώσεις επί του Νομοσχεδίου, κυρίως στο Κεφάλαιο Γ («Χρήσεις Γης και Προστατευόμενες Περιοχές»), οι οργανώσεις επισήμαναν ότι «η περίπτωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελεί δυστυχώς παράδειγμα κακής νομοθέτησης, συνέχισης της αποδόμησης του συστήματος χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών (ιδίως των ζωνών απόλυτης προστασίας και προστασίας της φύσης) και απαξίωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ παράλληλα η διαδικασία διαβούλευσης είναι προσχηματική (λόγω του ελάχιστου χρόνου και της αδυναμίας ενημέρωσης, άρα και συμμετοχής, όλων των εμπλεκόμενων φορέων)».
Οι έντεκα Περιβαλλοντικές Οργανώσεις επαναλαμβάνουν ότι ένα τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο είναι απαραίτητο να εξεταστεί με πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών διαδικασιών και αφού έχει γίνει η πληρέστερη δυνατή και ουσιαστική δημόσια διαβούλευση και επιστημονική επεξεργασία.
Υπενθύμισαν στον κ. Σκρέκα ότι πριν μερικούς μήνες, στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), η κυβέρνηση δεσμεύτηκε «να γίνει πρωταθλήτρια στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος», τονίζοντας «πως η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές NATURA 2000 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022, μέσω μιας απολύτως διαφανούς και συμπεριληπτικής διαδικασίας».
«Θεωρούμε λοιπόν ως ανακόλουθο το νομοσχέδιο αυτό, διότι αποδομεί ακόμα περισσότερο απ’ ό,τι ήδη έχει κάνει ο ν. 4685/2020 την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας και προεξοφλεί το αποτέλεσμα των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και χρόνια, αδιαφορώντας για τις απαιτήσεις προστασίας και το περιβαλλοντικό κεκτημένο του εθνικού (Σύνταγμα) και του ενωσιακού δικαίου», τονίζουν.
Επί του νομοσχεδίου αναφέρουν επίσης ότι επιχειρεί να ρυθμίσει σειρά και άλλων κρίσιμων ζητημάτων με συνοπτικές διαδικασίες, για την εξυπηρέτηση καταστάσεων και αναπτυξιακών επιλογών που σε πολλές περιπτώσεις έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις τεράστιες ανάγκες προστασίας της φύσης και με τις πολιτικές και τη νομοθεσία της ΕΕ για τις περιοχές Natura, υποσκάπτοντας έτσι τις βασικές αρχές της καλής νομοθέτησης και της επίτευξης ασφάλειας δικαίου για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνυπογράφουν το αίτημα απόσυρσης είναι:
- ΑΝΙΜΑ
- ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
- Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
- Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
- Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
- Καλλιστώ
- Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
- Greenpeace
- MEDASSET
- WWF Ελλάς
Απόσυρση ζητούν και οι πολεοδόμοι
Κόλαφος είναι και ο σχολιασμός του νομοσχεδίου από τον Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ), ο οποίος όχι μόνο κάνει λόγο για νομοτελειακή υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών, αλλά προσθέτει επίσης ότι το σχέδιο νόμου «βρίθει προβληματικών διατάξεων», ενώ απαξιώνει περαιτέρω την ήδη προσχηματική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Για αυτούς τους λόγους καλεί το υπουργείο να αποσύρει το εν λόγω νομοσχέδιο ή κατ’ ελάχιστον, το κεφαλαίο που αφορά στις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές (κεφ. Γ’), το κεφάλαιο που αφορά στην περιβαλλοντική αδειοδότηση (κεφ. Β’) και την υπαγωγή του σχεδιασμού των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο υπό εκπόνηση Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Ο ΣΕΠΟΧ σημειώνει ότι το νομοσχέδιο παρουσιάζει πρόδηλη αντίθεση με τον δηλωμένο στόχο του για την προστασία του περιβάλλοντος και ακυρώνει και πάλι κάθε έννοια χωροταξικού σχεδιασμού, συντελώντας κατά προτεραιότητα στην ουσιαστική υποβάθμιση του θεσμικού πλαισίου διατήρησης της βιοποικιλότητας και προστασίας του περιβάλλοντος.
«Είναι εντυπωσιακό το ότι αυτό το νομοσχέδιο προτείνεται σήμερα που όσο ποτέ άλλοτε, η κλιματική, περιβαλλοντική, υγειονομική και επισιτιστική κρίση απαιτούν αυστηρά μέτρα προστασίας της φύσης σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και ευρωπαϊκές ενωσιακές επιταγές. Είναι, επίσης, εντυπωσιακό ότι σε συνέχεια των “μεταρρυθμίσεων’” των τελευταίων ετών, το νομοσχέδιο επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την απαξίωση του Δημοσίου και του ρόλου που διαδραματίζει η πολιτεία στην αναπτυξιακή διαδικασία».
Ο Σύλλογος Πολεοδόμων μιλά για ουσιαστική «απελευθέρωση των χρήσεων γης που προβλέπεται να εφαρμοστεί στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000», η οποία «σε συνδυασμό με την κατάργηση των, προβλεπόμενων από το ισχύον θεσμικό καθεστώς, περιορισμών στην κλίμακα/ ένταση της τουριστικής ανάπτυξης οδηγεί νομοτελειακά στη συνολική υποβάθμιση τους ως περιοχές φυσικού αποθέματος, διατήρησης της βιοποικιλότητας και ως πολιτιστικά τοπία».
Παράλληλα διαπιστώνει:
Συνεχιζόμενη απαξίωση της ήδη προσχηματικής, προβληματικής διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης με τη δυνατότητα παραχώρησης της σχετικής αρμοδιότητας από το Δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα μπορεί να επιλέγει και χρηματοδοτεί τους αξιολογητές των έργων και δραστηριοτήτων, που υλοποιεί.
Απαξίωση του Δημοσίου αλλά και η ουσιαστική ακύρωση του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η πολιτεία στην καθοδήγηση και έλεγχο της ανάπτυξης και οργάνωσης του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου με τις σχετικές διατάξεις για τον σχεδιασμό των υπεράκτιων αιολικών πάρκων (ΥΑΠ). Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, στο σύστημα χωρικού σχεδιασμού εισάγεται, ουσιαστικά, ένα νέο σχέδιο-πλαίσιο, το ‘Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης ΥΑΠ’, το οποίο εκπονείται, με πλημμελή κριτήρια, από την ανώνυμη εταιρεία ««Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε.», ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Προβληματικές διατάξεις, όπως στα άρθρα αναφορικά με το Πράσινο Ταμείο, τις Χωροταξικές και Πολεοδομικές διατάξεις, τα δάση.
(Τα ρεπορτάζ του ethnos.gr για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου
- Φωτιά στον Έβρο: Απειλεί το δάσος της Δαδιάς το πύρινο μέτωπο - Επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα
- Φυσικό αέριο: Τα χαρακτηριστικά της νέας σύγκρουσης Βορρά-Νότου και η επόμενη μέρα
- Συνεχείς αντιδράσεις για τη μείωση της προστασίας στα δάση NATURA- Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν πολεοδόμοι και οργανώσεις
- Καιρός - Μαρουσάκης: Πάνω από τους 40 ο υδράργυρος το Σαββατοκύριακο - Μεγάλος ο κίνδυνος για πυρκαγιές
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής